Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠέθανε ο θρυλικός Paezano της Φωκίωνος Νέγρη

Πέθανε ο θρυλικός Paezano της Φωκίωνος Νέγρη

Ο Νίκος Χατζηκώστας έφυγε από τη ζωή παίρνοντας μαζί του μνήμες μιας 20ετίας

Οθρύλος της Κυψέλης, Νίκος «Paezano» Χατζηκώστας, έφυγε από τη ζωή παίρνοντας μαζί του τις μνήμες μιας ολόκληρης 20ετίας. Ο Νίκος Χατζηκώστας άφησε το στίγμα του στην νυχτερινή Αθήνα των 80’s και των 90’s και ήταν ίσως ο άνθρωπος που εισήγαγε τα happenings στα νυχτερινά μαγαζιά όταν οι άλλοι δεν ήξεραν ακόμα τι σημαίνει η λέξη.

Ο Paezano, γνωστός και ως «Ζντουπ» ή «Κροκοδειλάκιας» έφυγε από τη ζωή και μόλις η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή, το προσωπικό του προφίλ στο facebook γέμισε από συλλυπητήρια μηνύματα αλλά και από ανθρώπους που θέλησαν να μοιραστούν τις κοινές τους αναμνήσεις με τον Νίκο Χατζηκώστα.

Ποιος ήταν όμως ο θρυλικός Paezano της Κυψέλης που σφράγισε μια ολόκληρη εποχή;

Ίσως η  πιο cult φιγούρα της Αθήνας τη δεκαετία του ’80 και του ’90, ο Νίκος Χατζηκώστας ήταν πάντα ντυμένος με κελεμπίες, γούνες, ψηλά καπέλα, λευκά κοκάλινα γυαλιά ηλίου με χοντρό σκελετό, με μούσι αλλά και πάντα με ένα μαϊμουδάκι  στον ώμο. Το 1977 άνοιξε το έθνικ ρεστοράν Paesano στην Κυψέλη, στη θέση της Spaggeteria του πατέρα του.

Το μαγαζί βρισκόταν στην Κυψέλη και συγκεκριμένα επί της οδού Φωκίωνος Νέγρη και άφησε εποχή στη νυχτερινή ζωή της Αθήνας αφού από τα τραπέζια του πέρασαν τα πιο γνωστά ονόματα εκείνης της εποχής. Από την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον νεαρό Λάκη Λαζόπουλο έως τους Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, Γεώργιο Αβέρωφ και την Μαργαρίτα Παπανδρέου, πέρασαν την πόρτα του Paezano.

Ο Paezano ήταν εκείνος που έφερε τους κροκόδειλους στη Φωκίανος Νέγρη και μάλιστα πολλά παιδιά της εποχής έτρεχαν στο μαγαζί του περιμένοντας να δουν τους κροκόδειλους ή τη μαϊμού του που αναπαυόταν σε κάποιον από τους δύο ώμους του.

Εκκεντρικός και πληθωρικός φρόντιζε πάντα να βρίσκει ευφάνταστους τρόπους για να κρατά το ενδιαφέρον των πελατών του αφού ήθελε εκτός από το στομάχι τους να γεμίζει με διασκέδαση και η ψυχή τους.

Βέβαια, η λέξη «εκκεντρικότητα» ήταν αυτή που χαρακτήριζε την ζωή του γενικότερα.

Κάποτε σε μία από τις πολλές επισκέψεις του στα δικαστήρια, εμφανίστηκε στα δικαστήρια, ντυμένος βρυκόλακας. Άλλη φορά έκανε φωτομοντάζ σε μία φωτογραφία του και την έστειλε στις εφημερίδες. Στη φωτογραφία ο Paezano εμφανιζόταν φλεγόμενος και ο Τύπος της εποχής έκανε λόγο για αυτοκτονία.

Ο Νίκος Χατζηκώστας πούλησε το ιστορικό μαγαζί του το 1997 και μετακόμισε με τη σύζυγό του και την 95χρονη μητέρα του στις Αρχάνες Κρήτης.

Από μικρός εκκεντρικός

Ο Νίκος Χατζηκώστας γεννήθηκε σε μια ευκατάστατη οικογένεια από τις Αρχάνες του Ηρακλείου ήταν από μικρός εκκεντρικός και του άρεσαν οι… τρέλες. «Ο πατέρας μου είχε μαγαζί στην Κυψέλη που λεγόταν Spaghetteria. Eκεί έφτιαξα το Paezano. Διοργάνωνα σόου με φωτιές, κελεμπίες κι άλλες τέτοιες ιστορίες» είπε πει ο ίδιος στο Newsbeast. «To μαγαζί ξεκίνησε το ‘77. Προηγήθηκε όμως μία ακόμα μεγαλύτερη ιστορία μου την εποχή που ζούσα στην Αίγυπτο. Προερχόμουν από μία οικογένεια πλουσίων, η οποία ξεκίνησε από τις Αρχάνες Ηρακλείου και αργότερα μετανάστευσε στην Αλεξάνδρεια. Ο παππούς μου δημιούργησε επιχειρήσεις στην Αίγυπτο. Κάποια δεδομένη στιγμή, το κωλόπαιδο ο Παεζάνο -εγώ δηλαδή- την κοπάνησε με μια βαλίτσα στο χέρι. Πέρασα από διάφορα στάδια. Ένα φεγγάρι έκαναν διερμηνέας του Ιμπν Σαούντ, όταν ήρθε στην Ελλάδα τη δεκαετία του ‘60. Μετά βέβαια γνώρισα τους γιους του και τρέχαμε παρέα σε διάφορα κέντρα διασκέδασης. Είχαμε μάλιστα κλεισμένη μία σουΐτα στο Hilton της Αθήνας και κάθε βράδυ διασκεδάζαμε παρέα στο Galaxy. Kάποια στιγμή σοβάρεψαν τα πράγματα, με μάζεψε ο πατέρας μου και μου έκρυψε και τη Mercedes που κυκλοφορούσα τότε». «Λίγο μετά γνώρισα μία Ελληνοαμερικανίδα κι έμεινα 49 χρόνια μαζί της. Με την ίδια γυναίκα ζω έως και σήμερα. Ακολούθησε η επταετία, με μάζεψαν και με πήγαν στο ΕΑΤ-ΕΣΑ. Εν τω μεταξύ ο θείος μου ήταν χουντικός και μόλις με είδε με προειδοποίησε: «Μην σε ξαναδώ εδώ!». Μετά με άφησε ελεύθερο».

Ίσως το πρώτο afterάδικο

O θρυλικός Paezano ίσως να δημιούργησε το πρώτο afterάδικο στη χώρα. Τότε, ο νόμος απαγόρευε στους μαγαζάτορες να κρατούν ανοιχτά τα καταστήματά τους, καίγοντας ρεύμα μετά τις 2 το βράδυ. Ο εφευρετικός Νίκος Χατζηκώστας κατέβαζε το γενικό του ρεύματος και το λειτουργούσε με κεριά και γι’ αυτό το λόγο οδηγήθηκε στα δικαστήρια της Σανταρόζα πάνω από εκατό φορές για παράβαση του νόμου περί ενέργειας. Μάλιστα είχε εφεύρει και happening για την στιγμή που δεν είχαν ρεύμα. «Βγάζαμε στο μαγαζί μακαρόνια που έπαιρναν φωτιά και περπατούσε ο σερβιτόρος με την πιατέλα στο χέρι, μεταφέροντάς τα μέσα στη σάλα. Δημιουργούσαμε εφέ για να κάνουμε εντύπωση» είχε πει ο ίδιος στο Newsbeast.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ