Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚρήτη: Χρυσαετός εντοπίστηκε νεκρός από σκάγια φυσιγγίου

Κρήτη: Χρυσαετός εντοπίστηκε νεκρός από σκάγια φυσιγγίου

Για τέταρτη φορά σε μία λίγες εβδομάδες διαπιστώνεται πυροβολισμός κατά προστατευόμενου αρπακτικού πουλιού – Ο Χρυσαετός «βλήθηκε από λειόκανο όπλο» – Εισαγγελική έρευνα για να βρεθεί ο ένοχος

Νεκρός από σκάγια φυσιγγίου έπεσε ένας Χρυσαετός στην Κρήτη. Είναι το τέταρτο γνωστό περιστατικό πυροβολισμού προστατευόμενου αρπακτικού που σημειώνεται μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

Στα μέχρι σήμερα γνωστά περιστατικά πυροβολισμού αρπακτικών, αναφέρει το cretapost.gr, περιλαμβάνονται ένας Σπιζαετός που έφερε δορυφορικό πομπό, μία Γερακίνα, καθώς και ένας Μαυροπετρίτης που βρίσκεται σε Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων.

Η Ελληνική ορνιθολογική εταιρεία αναφέρει ότι τις 6 Οκτωβρίου 2021, μέλος της Ομάδας του Προγράμματος LIFE Bonelli eastMed για την προστασία του Σπιζαετού περισυνέλεξε νεκρό νεαρό Χρυσαετό μεταξύ Καπετανιανών και Λούκιας στον Δήμο Γόρτυνας. Ο προστατευόμενος αετός είχε γεννηθεί σε φωλιά στα Ανατολικά Αστερούσια Όρη πριν από περίπου ενάμιση χρόνο και είχε σημανθεί με δορυφορικό πομπό για την επιστημονική παρακολούθηση των μετακινήσεών του. Ο νεαρός Χρυσαετός υποβλήθηκε σε ακτινογραφίες και νεκροψία στην Κτηνιατρική Υπηρεσία Ηρακλείου όπου διαπιστώθηκε ότι πυροβολήθηκε στον αέρα από σχετικά κοντινή απόσταση.

Μάλιστα, ο δράστης με θράσος πήρε ως «τρόπαιο» τα δύο δαχτυλίδια που η ομάδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης είχε τοποθετήσει στο πουλί πριν ενάμιση χρόνο στο πλαίσιο της επιστημονικής παρακολούθησης του απειλούμενου είδους.

Εισαγγελική έρευνα για να βρεθεί ο ένοχος

Με εισαγγελική παραγγελία διενεργείται έρευνα σε ποικίλα επίπεδα, ώστε με τη βοήθεια της τεχνολογίας και την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμης πληροφορίας, να περιοριστεί ο κύκλος των υπόπτων και να βρεθεί ο ένοχος.

Στην έρευνα έχει εμπλακεί η Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου. Γίνεται επίσης προσπάθεια να ενοποιηθούν οι δικογραφίες του Χρυσαετού με τον Σπιζαετό, καθώς θεωρούνται εγκλήματα κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση στην ίδια περιοχή.

Τόσο ο Χρυσαετός (Aquila chrysaetos), όσο και ο Σπιζαετός (Aquila fasciata) που βρέθηκε πυροβολημένος σε κοντινή περιοχή στον ίδιο δήμο (Γόρτυνας, ΠΕ Ηρακλείου), αποτελούν αυστηρά προστατευόμενα είδη από την ελληνική, ενωσιακή και διεθνή νομοθεσία (Οδηγία για τα Πουλιά 2009/147/ΕΚ, Σύμβαση της Βέρνης, Σύμβαση της Βόνης).

Στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας ο Χρυσαετός καταγράφεται ως Κινδυνεύον είδος (υψηλή κατηγορία Κινδύνου), όπου και επισημαίνεται ότι βασικές απειλές για το είδος αποτελούν ο ανθρωπογενής περιορισμός των ενδιαιτημάτων του και η λαθροθηρία και ότι ειδικά στην Κρήτη, εξαιτίας της λαθροθηρίας, στο 1/3 των ζευγαριών παρατηρούνται ανώριμα. Με βάση δε τα πρόσφατα στοιχεία για την κατάσταση του τοπικού πληθυσμού του είδους, ο πληθυσμός του εμβληματικού αυτού αετού της ελληνικής υπαίθρου βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και δεν υπερβαίνει τους 35 σε όλη την Κρήτη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ