Βαρυμπόμπη: Η ιστορία τριών φίλων που εγκλωβίστηκαν στις φλόγες και ακόμα χαροπαλεύουν

Οι τραγικές στιγμές που πέρασαν τρεις φίλοι που εγκλωβίστηκαν με 4χ4 στην πυρκαγιά στη Δροσοπηγή

Ένα μεγάλο δράμα κρύβεται πίσω από το θάνατο του 55χρονου, ο οποίος έχασε τη μάχη για τη ζωή το περασμένο Σάββατο μετά από 38ημερη νοσηλεία στο νοσοκομείο ΚΑΤ αλλά και της αιμοδοσίας που προγραμματίζεται για πολυεγκαυματία που νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα εγκαυμάτων του ίδιου νοσοκομείου.

 Σαρανταέξι ημέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά που αφάνισε τα δάση στη Βαρυμπόμπη, στο Κρυονέρι, στο Κατσιμίδι, στη Δροσοπηγή και στις Αφίδνες δύο ακόμα συμπολίτες μας βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση και δίνουν μάχη για τη ζωή τους. Ο φίλος τους και κάτοικος Κρυονερίου το περασμένο Σάββατο έχασε τη ζωή του μετά από 38 ημέρες νοσηλείας.

Πρόκειται για τα μέλη παρέας τριών φίλων από το Κρυονέρι και τη Δροσοπηγή που από την πρώτη ημέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη ήταν στην πρώτη γραμμή. Με ένα αυτοκίνητο 4χ4 που είχε πυροσβεστική αντλία και ανήκε σε τοπική εθελοντική ομάδα έδιναν μάχες για να σώσουν τις περιουσίες των συμπολιτών τους αλλά και το πανέμορφο δάσος. Μάταια όμως. Η πυρκαγιά είχε πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις που οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονταν μέσα στο πυκνό δάσος ξεπερνούσαν τους 600-800 βαθμούς Κελσίου.

Από το Τατόι στην Δροσοπηγή

Εκείνο το απόγευμα της 5ης Αυγούστου στάθηκε μοιραίο ακόμα και για τους τρεις έμπειρους άνδρες που γνώριζαν καλά τα κατατόπια και ήταν έμπειροι στην πυρόσβεση.

 Επέβαιναν σε όχημα 4Χ4 και από νωρίς έδωσαν πολλές μάχες για να σταματήσουν τις φλόγες. Η πυρκαγιά μετά τις αναζωπυρώσεις εκείνο το απόγευμα της μοιραίας Πέμπτης και τη βοήθεια των νοτιοδυτικών ανέμων πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η φωτιά κατευθύνθηκε βορειοανατολικά και έχοντας δημιουργήσει τεράστιο μέτωπο πολλών χιλιομέτρων έκαψε το περίφημο δάσος του Τατοΐου, το Κατσιμίδι, τη Δροσοπηγή και τις Αφίδνες.

Ακόμα χαροπαλεύουν

Οι τρεις άνδρες δεν είναι σε θέση να μιλήσουν και ακόμα και σήμερα. Είναι σε κατάσταση σοκ. Ομως, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από την πυροσβεστική και εθελοντές πυροσβέστες, οι τρεις φίλοι έσπευσαν εθελοντικά να βοηθήσουν στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς αφού άλλωστε ήταν από την περιοχή και ήθελαν να προστατεύσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, ενώ ένας από αυτούς διατηρεί οικογενειακή κτηνοτροφική μονάδα που είναι και η τελευταία που έχει απομείνει στην περιοχή.

Οι τρεις φίλοι με το 4χ4 βρίσκονταν στην οδό Ναυσικάς με κατεύθυνση από τα Βασιλικά Κτήματα προς τη Δροσοπηγή. Εβλεπαν πως οι φλόγες τους κύκλωναν μέσα στο παρθένο δάσος και έτρεχαν να προλάβουν να σωθούν. Δείτε χάρτη: ΕΔΩ

Τους κύκλωσε η φωτιά

Η φωτιά όμως είχε τρέξει από διαφορετικά μέτωπα και τους κυνηγούσε με ταχύτητα. Πάνω από τα αιωνόβια πεύκα είχαν σηκωθεί φλόγες δεκάδων μέτρων και ο δρόμος ήταν όλος χωμένος μέσα στο δάσος. Έμοιαζε ατελείωτος. Κάθε στροφή ήταν μία μεγάλη καθυστέρηση καθώς μπροστά τους ο δρόμος έκλεινε από τις φλόγες.

Η κατάσταση ήταν τραγική. Παρότι ήταν πολύ έμπειροι και έτρεχαν με το 4χ4 προς δυσάρεστη έκπληξη είδαν το δρόμο να κλείνει μπροστά τους από τους καπνούς και τις τεράστιες φλόγες. Το θερμικό κύμα είχε τρέξει δευτερόλεπτα πιο γρήγορα και τους κύκλωσε. Η φωτιά τους έκλεισε το δρόμο… Η ορατότητα ήταν μηδενική…

Το μεγάλο σταυροδρόμι

Εφτασαν με δυσκολία στην διασταύρωση της οδού Ναυσικάς με την οδό Χαράς όπως φαίνεται και στην πιο πάνω φωτογραφία. Εάν συνέχιζαν ευθεία στην οδό Ναυσικάς ίσως και να μην αντιμετώπιζαν πρόβλημα όμως και από εκεί η κατάσταση ήταν δύσκολη. Εξάλλου μετά από λίγα μέτρα στην οδό Ναυσικάς σταματάει η άσφαλτος. Γίνεται χωματόδρομος και κατευθύνεται προς τη Μονή Αγίων Αγγέλων που ήταν χωμένη μέσα στο πυκνό δάσος. Το σκοτάδι έπεφτε και η ορατότητα ήταν μηδενική λόγω του καπνού.

Γνωρίζοντας καλά κάθε πιθαμή από την περιοχή ακολούθησαν το ένστικτο τους αλλά και τη λογική που τους οδήγησε δεξιά στο δρόμο, δηλαδή, από την οδό Ναυσικάς έστριψαν στην οδό Χαράς. Αυτό ήταν το λογικό διότι η οδός Χαράς είναι ασφαλτοστρωμένη και είχαν σκοπό να φτάσουν σε ένα πλάτωμα που υπήρχε στη διασταύρωση της οδού Χαράς με την οδό Χρυσανθέμων περίπου 800 μέτρα πιο μακριά.

Η φύση νίκησε το 4×4

Ομως στην οδό Χαράς είχαν να διανύσουν περίπου 800 δύσκολα μέτρα με το δρόμο να είναι χωμένος μέσα στο δάσος από πανύψηλα πεύκα. Πάτησαν όλο το γκάζι στο 4χ4 το οποίο αρχικά φάνηκε πως θα άντεχε την πίεση όμως η μανία της φύσης νίκησε τους πάντες…

Οι φλόγες τους πρόλαβαν για τρίτη και μοιραία φορά και εκεί έγινε το κακό. Σε μία απόσταση λιγότερο από ένα χιλιόμετρο η φωτιά είχε φουντώσει 2-3 λεπτά νωρίτερα και είχε αναπτύξει τεράστιες θερμοκρασίες. Η άσφαλτος έλιωνε και ο δρόμος ήταν μία πύρινη κόλαση. Δεν είχαν άλλη επιλογή. Η φωτιά τους είχε κυκλώσει. Επρεπε να περάσουν με το αυτοκίνητο μέσα από τις φλόγες όμως η καύση των δέντρων είχε ανεβάσει τεράστιες θερμοκρασίες.

Σταμάτησε η μηχανή λόγω έλλειψης οξυγόνου

Το οξυγόνο λόγω της μεγάλης καύσης ήταν λιγοστό. Ο αεραγωγοί της μηχανής του αυτοκινήτου ρούφαγαν καπνό. Δεν έβρισκαν οξυγόνο να τραβήξουν για να γίνει η καύση της μηχανής. Υπερθερμάνθηκαν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και χωρίς οξυγόνο η μηχανή κατέβασε στροφές παρότι ο οδηγός πατούσε απεγνωσμένα το γκάζι. Ηθελαν μόλις 150-200 μέτρα ανηφόρας για να βγουν στο ξέφωτο. Το 4χ4 ακινητοποιείται μέσα στην κόλαση. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα.

Εσπασαν τα τζάμια από τη θερμοκρασία

Πριν καλά καλά αντιδράσουν οι φλόγες λόγω της υψηλής θερμοκρασίας έσπασαν τα παρπρίζ του 4χ4. Οι τρεις άνδρες είναι κυριολεκτικά στο έλεος του Θεού και μία ανάσα από το να απανθρακωθούν στις θέσεις του αυτοκινήτου που βρίσκονταν.

Εχοντας ήδη υποστεί εγκαύματα στο σώμα και στο κεφάλι άρχισαν ενστικτωδώς να τρέχουν μακριά από το 4χ4 που παραδόθηκε στις φλόγες και λαμπάδιασε.

Οι φλόγες τυλίγουν το αυτοκίνητο. Οι άνδρες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να βγουν μέσα στις φλόγες. Διακρίνουν μία οικοδομή. Εχουν να διανύσουν περίπου 30 μέτρα αλλά μοιάζουν ατελείωτα χιλιόμετρα. Καίγονται…

Επεσαν μπρούμυτα στην οικοδομή

Δυστυχώς η οικοδομή δεν έχει υπόγειο για να τους προστατέψει. Παρόλα έφτασαν με κόπο έως εκεί αλλά και εκεί τα πάντα καίγονταν. Μόνο από το θερμικό φορτίο και την υψηλή θερμοκρασία που είχε αναπτυχθεί καίγονταν αργά και βασανιστικά. Πεσμένοι κάτω μπρούμυτα πάλευαν για τη ζωή τους, φώναζαν ο ένας στον άλλον και σε κάθε αναπνοή προσεύχονταν να μείνουν ζωντανοί. Τα λεπτά φαίνονταν αιώνες…

Πάγωσαν στην Πυροσβεστική
Μόλις κόπασε λίγο το κακό ο ένας από τους τρεις φίλους που ήταν σε καλύτερη κατάσταση κατάφερε να ειδοποιήσει την Πυροσβεστική. Ακόμα και οι πυροσβέστες πάγωσαν στο απεγνωσμένο μήνυμα για διάσωση Γνώριζαν την περιοχή. Είχαν δει τις φλόγες που είχαν αναπτυχθεί και ήξεραν πως ήταν αδύνατον να επιβιώσει άνθρωπος μέσα σε αυτό το καμίνι που είχε δημιουργηθεί.

Εχοντας το ακριβές στίγμα των εγκαυματιών η πυροσβεστική οργάνωσε άμεσα τεράστια επιχείρηση σωτηρίας ενώ το δάσος καίγονταν από άκρη σε άκρη.

Δεν άντεξε ο 55χρονος
Η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής ήταν σωτήρια για τους τρεις άνδρες που σφάδαζαν από τους πόνους. Με βαριά εγκαύματα μεταφέρθηκαν και οι τρεις στην εντατική μονάδα εγκαυμάτων του ΚΑΤ. Για περίπου ενάμιση μήνα παλεύουν για τη ζωή τους. Δυστυχώς ο ένας από τους τρεις δεν τα κατάφερε και έφυγε από την ζωή το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου. Η τελευταία πράξη του δράματος παίχτηκε την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου στον Άγιο Παντελεήμονα Κρυονερίου όπου συγγενείς και φίλοι είπαν το τελευταίο αντίο στον 55χρονο.

Αιμοδοσία την Τετάρτη

Η ειρωνεία είναι πως αιτία θανάτου δεν ήταν τα εγκαύματα αυτά καθαυτά αλλά επιπλοκές που δημιουργήθηκαν στα νεφρά του λόγω κάποιου μικροβίου. Για το λόγο αυτό κρίθηκε η εσπευσμένη έξοδος από το νοσοκομείο του δεύτερου εγκαυματία. Στο ΚΑΤ παραμένει ο Π.Μ. για τον οποίο ο Δήμος Ωρωπού προγραμματίζει αιμοδοσία για την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου (09:00-13:00) στις παλιές φυλακές Ωρωπού.

Και ο αδελφός του
Ήδη έχουν δοθεί 13 φιάλες αίμα αλλά οι ανάγκες είναι μεγάλες για να σωθεί το παλικάρι. Τραγική ειρωνεία είναι πως εγκαυματίας είναι και ο αδελφός του επίσης εθελοντής στην πυρόσβεση ο οποίος έχει πάθει εγκαύματα στα χέρια αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Αμεση και πραγματική στήριξη

Όπως λένε άνθρωποι που βρίσκονται στο περιβάλλον των τριών οικογενειών το ελάχιστο που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να υποστηριχτεί η αιμοδοσία για τον Π.Μ. και να ενισχυθούν όχι μόνο οι τρεις οικογένειες τους αλλά και όλοι οι πυρόπληκτοι με περισσότερα και πιο άμεσα μέτρα ενίσχυσης και ανακούφισης για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ