Πάτρα: Βλέποντας το σπίτι σου να καίγεται και να μην έχεις νερό- «Ήταν τρομακτικό» λένε οι κάτοικοι στην Καρυά

Ώρες αγωνίας και φόβου έζησαν κάτοικοι στο Σούλι και την Καρυά έξω από την Πάτρα, το μεσημέρι της Τετάρτης οπότε και εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά η οποία έκαψε σπίτια ενώ σε άλλες περιπτώσεις έφτασε μέχρι τις αυλές σπιτιών.

Η Σταυρούλα Βγενοπούλου κάτοικος Κάτω Καρυάς και οι γείτονές της έζησαν τρομακτικές στιγμές όταν η φωτιά τους πλησίασε. «Ήταν τρομακτικό το πόσο γρήγορα εξαπλώθηκε η φωτιά. Βλέπαμε τον καπνό και ξαφνικά στο σπίτι μας είχαμε φλόγες 4  μέτρα.  Ακούσαμε ένα θόρυβο όπως είναι το άναμμα της φωτιάς και ξαφνικά άρπαξε όλο το βουνό από πάνω μας. Ήταν στο σπίτι μας, στο πίσω μέρος. Ευτυχώς που είχαμε 8 μέτρα δρόμο με την απέναντι μεριά. Κάηκαν όλα τα χωράφια κι αν πήγαινε από τη δεξιά πλευρά θα καιγόμασταν.

Παράλληλα καυτηριάζει το γεγονός ότι την ίδια ώρα δεν είχαν νερό! Αποτέλεσμα ήταν όπως περιγράφει, η ίδια μαζί με τον σύζυγό της και γείτονες να ρίχνουν νερό στη φωτιά αξιοποιώντας το νερό του τεπόζιτου  που έχει στο σπίτι της ενώ με κουβάδες έπαιρναν νερό από την πισίνα και το έριχναν στις φλόγες.

 «Από τις 2 το μεσημέρι ήμασταν χωρίς νερό. Κι αυτό είναι αδιανόητο. Μια περιοχή να καίγεται και να καλούμε στη ΔΕΥΑΠ και να μας λένε υπάρχει προτεραιότητα στις βλάβες; Ευτυχώς είχα έναν τόνο νερό στο τεπόζιτο και πισίνα και μπόρεσε και ανέβηκε όλη η γειτονιά και βοήθησε. Πυροσβεστικό δεν είδαμε, δεν πέρασε από εδώ. Ρίχναμε εμείς μόνοι μας νερό. Η γειτονιά κι εμείς. Με τα λάστιχα του σπιτιού και τους κουβάδες. Νερό στη γειτονιά δεν είχε κανένας ως τις 11 το βράδυ».

Η ενημέρωση που έλαβαν από τη ΔΕΥΑΠ ήταν πως η διακοπή του νερού οφειλόταν σε βλάβη και ότι ένα φορτηγό πάτησε αγωγό.

Η φωτιά ήταν στην πόρτα μου θα μπορούσε να έχει καεί και το δικό μου σπίτι και βοήθησε η γειτονιά, επισημαίνει και προσθέτει πως ο ιδιοκτήτης οικοπέδου στο πίσω μέρος του σπιτιού της, είχε προβεί στον καθαρισμό του «και αυτό ήταν σωτήριο. Διαφορετικά δεν θα κάναμε τίποτα ούτε με τα λάστιχα ούτε με τους κουβάδες. Είναι ανίκητη η φωτιά. Δεν μπορεί να την σώσει μια γειτονιά με 10 ανθρώπους και κουβάδες, όταν είναι 4 μέτρα η φλόγα. Ήταν και ο καπνός και δεν πλησίαζες. Επίσης επάνω έχει ακαθάριστες καλαμιές, καθώς και ένα δρόμο δημοτικό, χωμάτινο, που είναι αδιέξοδο που κανείς ποτέ δεν έχει έρθει να τον καθαρίσει. Όταν έφτιαξαν τον δρόμο σταμάτησαν 4 μέτρα πάνω από την πόρτα μου. Ο δρόμος είναι 8 μέτρα, ακαθάριστος επί χρόνια, ό,τι καθαρίζω εγώ. Καθαρίζω τέσσερα μέτρα πάνω και τέσσερα μέτρα τα δικά μου. Δεν μπορώ άλλο. Είναι δημοτικός δρόμος που ενώνει τον παράλληλο δρόμο με την Καρυά. Δεν τον έχουν ανοίξει, χωμάτινος είναι, μέχρι το σπίτι μου υπάρχει τσιμέντο. Άπειρες φορές έχω καλέσει τον Δήμο. Δεν περνάει αυτοκίνητο. Θα μου πεις τι να πρωτοκαθαρίσουν…Τέλος πάντων. Το αποτέλεσμα είναι ότι από Άγιο σωθήκαμε. Ούτε από τις δικές μας ενέργειες, ίσως να βοήθησαν βέβαια.

Επί της ουσίας είμαστε χωρίς βοήθεια από πουθενά». Προσθέτει πως ήταν ευτυχής συγκυρία ότι ο αέρας πήγε προς τα αριστερά του σπιτιού κι όχι προς τα δεξιά που είναι το ακαθάριστο, οι ελιές, που είναι χρόνια ακαθάριστα ιδιωτικά οικόπεδα».

Μία μέρα μετά ακόμα δεν έχουν ηρεμήσει. «Ήταν σοκαριστικό και τρομακτικό»

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ