Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση στο Στρέφι:Η Ελλάδα με τα μάτια του Ελύτη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 24/07/2021, εκδήλωση με θέμα «Η Ελλάδα με τα μάτια  του Ελύτη» στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Στρεφίου.  

Έννοιες όπως έθνος, κράτος, πολιτική, Ευρώπη, γεωγραφική θέση, γλώσσα, πολιτισμός, έχουν γίνει το  αντικείμενο της προβληματικής του  νομπελίστα ποιητή μας. 

Ο Ελύτης εναντιώνεται σε τρέχουσες πρακτικές, ανατρέπει παγιωμένες αντιλήψεις, στηλιτεύει, αλλά και ξέρει να ανασυνθέτει, να διαμορφώνει από τα φθαρμένα υλικά της πραγματικότητας κάτι νέο. Στον μηδενισμό, στην μεμψιμοιρία, στην υποτίμηση ξέρει να απαντά με αφυπνιστική προτροπή, με μια νέα θέση.

Σε μια πραγματικότητα ψεύδους, συμβιβασμού και συμφέροντος, ο λόγος του Ελύτη, λειτουργεί ως μια διαρκής προτροπή προς όλους μας, να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στο μέλλον, σ’ ένα κόσμο ουσιαστικών αξιών,  το δικαίωμά μας  σε μια ελληνική πραγματικότητα που θα τιμά την γλώσσα , την ιστορία, την ταυτότητα και δυναμική του τόπου, τις αληθινές  ποιότητες της  ζωής και θα αφουγκράζεται την δύναμη της αληθινής τέχνης.

 Μέσα από ένα πρόγραμμα   λόγου και μουσικής, και χορού οι θεατές επικεντρώθηκανστις σκέψεις του Ελύτη για την Ελλάδα, την  ιστορία του ελληνισμού,  την  ελληνική γλώσσα,  την ελληνική  φύση, την εν γένει ελληνική πραγματικότητα.

Η εκδήλωση, διοργανώθηκε από την Κοινότητα Στρεφίου, την Αναπτυξιακή  Στρεφίου (η οποία  κάλυψε και τα έξοδα) σε συνεργασία με εθελοντές.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ