Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤαμπού που αρχίζουν να σπάνε …

Ταμπού που αρχίζουν να σπάνε …

Περισσότερα από  250  άτομα στην Ηλεία εξυπηρετούνται  στο ΚΕΘΕΑ  που έχει  έδρα τον Πύργο

Στα προγράμματα του Κέντρου περιλαμβάνονται  και εισαγγελικές  εντολές

Περισσότερα από  250  άτομα εξυπηρετούνται  στις δομές του  Κέντρου  Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) που λειτουργεί από τις αρχές του 2019 με έδρα τον Πύργο.

Σύμφωνα με τα τοπικά στελέχη του ΚΕΘΕΑ,  σημαντικό «μερίδιο»  στον αριθμό αυτό έχουν εξαρτημένοι από ναρκωτικά, καθώς και από άλλες εξαρτήσεις όπως ο τζόγος, το αλκοόλ και το διαδίκτυο.

Πρόκειται για το δίκτυο ΚΕΘΕΑ-Κύτταρο Οξυγόνο  της Πελοποννήσου που μαζί με τον Πύργο περιλαμβάνει την Καλαμάτα, το Ναύπλιο και την Πάτρα.

Ωστόσο βασικός ανασταλτικός παράγοντας για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με εξαρτήσεις και στην περιοχή μας, είναι τα ταμπού που υπάρχουν όσον αφορά  την αναγνώριση  του προβλήματός τους , προκειμένου εν συνεχεία να μπουν  στα θεραπευτικά προγράμματα που θα τους απαλλάξουν από τον εφιάλτη των εξαρτήσεων.

«Υπάρχει έντονο κοινωνικό πρόβλημα που έχει να κάνει με τις εξαρτήσεις και τις εξαρτητικές συμπεριφορές . Ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στην περιοχή τη δική μας είναι κάποια ταμπού που υπάρχουν, δηλαδή ο κόσμος δυσκολεύεται να έλθει σε εμάς και ν’ αναγνωρίσει αρχικά το πρόβλημα και αν το αναγνωρίσει έρχεται αντιμέτωπος με το φόβο του τι θα πει  η τοπική κοινωνία, η οποία πιθανότατα να γνωρίζει ήδη το πρόβλημα. Φοβούνται το στιγματισμό, να έλθουν στην πόρτα του ΚΕΘΕΑ.  Σιγά-σιγά όμως αυτό ανατρέπεται και προς αυτή την κατεύθυνση μας βοηθούν οι δράσεις οι εξωτερικές που κάνουμε με περίπτερα ενημέρωσης» δήλωσε στην «ΠΡΩΤΗ» η Ευφροσύνη Αγγελοπούλου, ψυχολόγος μέλος του θεραπευτικού προσωπικού του ΚΕΘΕΑ στον Πύργο.

Από την πλευρά του εξάλλου ο  μαθητικός και εκπαιδευτής ενηλίκων κ. Γρηγόρης Καρδαράκος επεσήμανε:

«Δεν υπάρχουν λίστες αναμονής και αυτό σημαίνει πως αν κάποιος έλθει σε εμάς και ζητήσει βοήθεια, σε διάστημα 1-2 ημέρες μπορεί να εξυπηρετηθεί και να κλείσει το πρώτο του ραντεβού. Υπάρχει απόλυτος σεβασμός στο απόρρητο, πράγμα  που είναι πολύ σημαντικό γιατί διασφαλίζει προσωπικά  δεδομένα. Τη βοήθεια που θα πάρει  το μέλος χρειάζεται να πάρει και όλο το οικογενειακό πλαίσιο για να μπορέσει να βοηθήσει αυτόν τον άνθρωπο. Συχνά ο χρήστης είναι το σύμπτωμα ενός προβληματικού περιβάλλοντος και χρειάζεται να κάνει αλλαγές και ο ίδιος αλλά και η οικογένειά του έτσι ώστε να είναι λειτουργική».

Εισαγγελικές εντολές

Στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ εξάλλου υπάρχουν και εισαγγελικές  εντολές, όταν λ.χ.  εξαρθρώνεται μια σπείρα με ναρκωτικά  ο Εισαγγελέας βάζει σαν όρο  ότι χρειάζεται να παρακολουθήσει ο εξαρτημένος   κάποιο  πρόγραμμα προκειμένου να μην μπει φυλακή, γιατί όπως έχει αποδειχτεί στην πράξη εκεί  ουσιαστικά ανοίγει ένας νέος κύκλος παραβατικότητας,  κάτι που μπορεί να διορθωθεί μέσω της απεξάρτησης…

«Είναι μεγάλο βήμα και πρέπει να συνδυαστεί ο σωφρονισμός με την απεξάρτηση, σε συνεργασία του ΚΕΘΕΑ  με τον κρατικό μηχανισμό και με το υπουργείο Δικαιοσύνης και Υγείας» υπογράμμισε η κ. Αγγελοπούλου.

Το πολυδύναμο κέντρο του ΚΕΘΕΑ στον Πύργο για το οποίο υπεύθυνη είναι η κ. Κωνσταντίνα Φραγκιά,  περιλαμβάνει πέντε θεραπευτές (δύο κοινωνικούς λειτουργούς, 2 ψυχολόγους και 1 ειδικό θεραπευτή).

Το ΚΕΘΕΑ λειτουργεί σε δύο χώρους στον Πύργο, στην οδό  Τάκη Πετροπούλου 10  δίπλα από το ΙΚΑ ( τηλ. 2621035735) και  στην οδό Γρηγορίου Ε’ (τηλ.2621037411) , όπου οι ενδιαφερόμενοι  μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες ή να κανονίσουν ραντεβού από κοντά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ