Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠεριβάλλον ώρα μηδέν

Περιβάλλον ώρα μηδέν

Η 5η Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έφθασε για ακόμη μια χρονιά. Από το 1972 που καθιερώθηκε με αφορμή την αρχή της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Ανθρώπινο Περιβάλλον (5-16 Ιουνίου 1972). Στην καθιέρωση της Ημέρας Περιβάλλοντος αναφέρεται ο Τζον Μακ Κόρμικ στο βιβλίο του «Ανακτώντας τον Παράδεισο» ως εξής: «Η Στοκχόλμη ήταν χωρίς αμφιβολία γεγονός ορόσημο στην ανάπτυξη της διεθνούς οικολογίας. Ήταν η πρώτη φορά που πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα του παγκόσμιου περιβάλλοντος συζητήθηκαν σε διακυβερνητικό φόρουμ με στόχο την λήψη διορθωτικών μέτρων.»

Έτσι λοιπόν, 49 χρόνια τώρα, τιμούμε την Ημέρα. Αλλά το Περιβάλλον έχει φθάσει στα όριά του και οι αιτίες γι’αυτό είναι εν πολλοίς ανθρωπογενείς. Η νοοτροπία ότι είμαστε το κέντρο της Φύσης κι ότι αυτή υπάρχει μόνο για να ικανοποιεί τις ανάγκες μας είναι η αιτία της κλιματικής κρίσης. Κι όλων των δεινών που έχουν κάνει ήδη αισθητή την εμφάνισή τους στην ανθρώπινη διαβίωση. Σαν ένα μπούμερανγκ που επιστρέφει επάνω μας.

Αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε, με επώδυνο δυστυχώς τρόπο, ότι η σωτηρία μας περνά μέσα από τη σωτηρία του φυσικού περιβάλλοντος. Κι ότι απαιτείται να αποβάλλουμε την αυτοκαταστροφική μας στάση και νοοτροπία. Στη θέση της να βάλουμε την ενσυναίσθηση ότι είμαστε ένα μέρος της Φύσης κι όχι ο κυρίαρχος δυνάστης της.

Στο δικό μας τόπο μένουν ακόμη πολλά που πρέπει να αλλάξουν. Ο σύλλογός μας, «Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας», ιδρύθηκε μετά τις φονικές για ανθρώπους και φύση πυρκαγιές του 2007. Πολύ θα θέλαμε μετά από αυτά τα 14 χρόνια να μην εξακολουθούμε να διαμαρτυρόμαστε και να επαιτούμε τα αυτονόητα. Αλλά να είχαμε μετασχηματιστεί σε έναν σύλλογο με μόνο σκοπό τις ψυχαγωγικές εξορμήσεις στη ζωογόνα φύση. 

Όμως πώς να κλείσουμε τα μάτια μπροστά στα τόσα και τόσα δεινά; Στη μείωση των δασών, των φυσικών πνευμόνων και την απουσία αντισταθμιστικών φυτεύσεων στις πόλεις και όπου αλλού. Στις ατιμώρητες καταπατήσεις, στο κάψιμο πλαστικού μέσα στα χωράφια και στη χρήση δηλητηρίων, στο παράνομο κυνήγι τις άγριας παρθένας ζωής, στις παράνομες χωματερές και τη μη διαλογή κι ανακύκλωση των απορριμμάτων. Φυσικά στην ορατή απειλή από την εξόρυξη πετρελαίου;  Αναγκαζόμαστε να γινόμαστε γκρινιάρηδες αλλά πάνω από όλα να παίρνουμε θέση κατόπιν εμπεριστατωμένης επιστημονικής ενημέρωσης. Καταθέτουμε βιώσιμες προτάσεις εξόδου από την περιβαλλοντική κρίση. Κάθε μας δελτίο τύπου είναι ταυτόχρονα κι ένα ανοιχτό κάλεσμα σε κάθε συμπολίτη που επιθυμεί να συσστρατευθεί.

Πρόσκληση της ΠΕ.Δ.Η. σε συμβολική δράση

Η επόμενη συνάντησή του συλλόγου μας θα είναι στη μοναδική παραλία του Καϊάφα για καθαρισμό από τα απορρίμματα σήμερα Σάββατο, 5 Ιουνίου και ώρα 5.00 το απόγευμα (συνάντηση στονσταθμό ΟΣΕ). Τηλ. επικοινωνίας: 6976730106, 6981198810 και στο FB/messenger: Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας

                                                                                                                                                     Το Δ.Σ. της ΠΕΔ.Η.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ