Έμαθαν για τα γεγονότα του 1821 στην Ηλεία

Δημοτικό σχολείο Λάλα «ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΠΛΑΠΟΥΤΑΣ»

*Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος: “Προσπαθούμε να αναδείξουμε την τοπική μας ιστορία ώστε να την μάθουν οι μικρές ηλικίες¨

*Θεόδωρος Λάμπρος: “Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία που πρέπει να βρει μιμητές”

Μια πολύ όμορφη εκδήλωση έλαβε χώρα χθες το πρωί στο Δημοτικό Σχολείο Λάλα “Γεωργάκης Πλαπούτας”. Το Δημοτικό Σχολείο συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “The Tipping Point Junior”. Όπου είχε ως βασικό θέμα “Η Πελοπόννησος το 1821”. Με αφορμή την φετινή επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

       Χθες το πρωί οι μικροί μαθητές – μαθήτριες της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τα γεγονότα. Τόσο της Ηλείας όσο και της Πελοποννήσου γενικότερα κατά τον 1821. Από τον Ιστορικό – Ειδικό Συνεργάτη του Δήμου Πύργου σε θέματα Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού και Ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας και Αναβίωσης “Χαράλαμπος Βιλαέτης” Θεόδωρο Λάμπρο.

  Ο Θεόδωρος Λάμπρος μετά από την ευγενική πρόσκληση του Διευθυντή του Σχολείου και μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης” Χρυσοβαλάντη Δημητρόπουλου. Ανέλυσε με απλό τρόπο μέσω τηλεδιάσκεψης στους μικρούς μαθητές – μαθήτριες της Ε’ και ΣΤ’ Τάξης του Δημοτικού. Τα επαναστατικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Ηλεία το 1821. Καθώς και τα προεπαναστατικά στην Πελοπόννησο, τις σχέσεις των Τουρκαλβανών του Λάλα με τους Έλληνες και τους Οθωμανούς της περιοχής. Τον ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Καθώς και άλλες γνωστές και άγνωστες πτυχές για την Ελληνική Επανάσταση.

  Οι μικροί μαθητές – μαθήτριες με την σειρά τους έκαναν ερωτήσεις προς τον ομιλητή για διάφορα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Ηλεία το 1821 με τον Θεόδωρο Λάμπρο να τους απαντά σε όλα τα ερωτήματα που του έθεσαν.

Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος:

“Προσπαθούμε να αναδείξουμε την τοπική μας ιστορία στις μικρές ηλικίες”

Μιλώντας για την όμορφη εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Σχολείο Λάλα ο Διευθυντής του Σχολείου Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος” ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “Το Δημοτικό Σχολείο μας συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “The Tipping Point Junior” όπου είχε ως βασικό θέμα “Η Πελοπόννησος το 1821” με αφορμή και την φετινή επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση όπου βασικός ομιλητής ήταν ο φίλος Ιστορικός – Ειδικός Συνεργάτης του Δήμου Πύργου σε θέματα Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού και Ιδρυτικό Μέλος του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης” Θεόδωρος Λάμπρος.

  Ο κ. Λάμπρος ανέλυσε με απλό τρόπο στα παιδιά της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά το 1821 στην Ηλεία αλλά και στην Πελοπόννησο γενικότερα και απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που του έθεσαν οι μικροί μαθητές – μαθήτριες.

  Κάνουμε ως Σχολείο μια προσπάθεια ώστε να αναδείξουμε την τοπική μας ιστορία στις μικρές ηλικίες ώστε να γίνει κτήμα της συνείδησής τους. Σε αυτό πλαίσιο εντάσσεται η όμορφη εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε στο Πούσι με την Συμμετοχή του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών Όπλων Πατρών όπου παρουσιάστηκαν αυθεντικά άρματα και φορεσιές των αγωνιστών του 1821″.

Θεόδωρος Λάμπρος:

“Να συνεχιστούν οι προσπάθειες ανάδειξης της τοπικής μας ιστορίας”

Με την σειρά του ο Ιστορικός Θεόδωρος Λάμπρος αναφέρθηκε στην όμορφη και ουσιαστική όπως τόνισε για την τοπική ιστορία εκδήλωση. Τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι “Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Λάλα και φίλο μου Χρυσοβαλάντη Δημητρόπουλο. Για τις αξιέπαινες πρωτοβουλίες του που στόχο έχουν την ανάδειξη της τοπικής μας ιστορίας και ειδικά του 1821. Είναι πολύ σημαντικό οι μικρές ηλικίες των Δημοτικών Σχολείων να αρχίσουν να έχουν σχέση με την τοπική ιστορία. Να την μαθαίνουν ώστε σιγά σιγά να την αγαπήσουν. Αυτός ήταν και ο σκοπός της πολύ όμορφης εκδήλωσης όπου προσπάθησα να αναλύσω με απλό τρόπο στους μικρούς μαθητές – μαθήτριες της Ε’ και ΣΤ’ τάξης τα επαναστατικά γεγονότα του 1821. Τόσο στην Ηλεία όσο και στην Πελοπόννησο γενικότερα.

  Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να συνεχιστούν. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές της πολύ όμορφης εκδήλωσης”.

Από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Λάλα «Γεωργάκης Πλαπούτας» όπου είχε ως βασικό θέμα «Η Πελοπόννησος το 1821».

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ