Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟι παράκαιρες συνθήκες επέδρασαν και στην ελαιοκαλλιέργεια

Οι παράκαιρες συνθήκες επέδρασαν και στην ελαιοκαλλιέργεια

Των Μαρίας Αντωνίου, Μαρίας Αμπατζή, Γιώργου Αργυρίου, Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Σάρρου, Νικολέτας Τζώρτζη, Αφροδίτης Χρυσοχόου

Τα αποτελέσματα των -μέχρι στιγμής- καιρικών φαινομένων στην ελαιοκαλλιέργεια θα είναι περισσότερο ορατά μόλις ολοκληρωθεί και η καρπόδεση, ωστόσο δεν είναι λίγες οι περιοχές που αναφέρουν ζημιές από τα τερτίπια του καιρού φέτος.

Μεγαλύτερο αντίκτυπο φαίνεται ότι είχαν φαινόμενα παγετού και οι παράκαιρες συνθήκες, όμως κάποιους προβλημάτισε και η πασχαλινή ζέστη, που πλησίασε τον υδράργυρο στους 40ΟC σε μερικές περιοχές. Στην Κρήτη, κάποιοι παραγωγοί βγήκαν ακόμη και να ποτίσουν, ενώ αναλόγως της ανθοφορίας ορισμένες περιοχές δεν αποκλείεται να έχουν προβλήματα σύμφωνα με εκπροσώπους οργανώσεων. Αντιστοίχως, και φορείς άλλων περιοχών εντοπίζουν αστάθειες λόγω κλιματικής αλλαγής και καιρικών φαινομένων.

Χωρίς ζημιές η Θάσος, όχι όμως και η Θράκη

Η ανθοφορία στη Θάσο ξεκινά μετά τις 20 Μαΐου, δηλαδή σε φυσιολογικούς χρόνους, όπως εξηγεί ο υπεύθυνος δακοκτονίας, Θόδωρος Μανιταράς. Το νησί αναμένει καλή καρποφορία και καρπόδεση, αφού ο παγετός δεν είχε διάρκεια και δεν φαίνεται να επηρέασε την ανθοφορία.

Αντίθετα, ξενικές ποικιλίες (ισπανικές και ιταλικές) αντιμετώπισαν προβλήματα παγετού σε Ροδόπη και Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θράκης, Δημήτρη Πανταζή. Κατά τον ίδιο, αντίστοιχα θέματα είχαν και οι ποικιλίες Κορωνέικη και Χαλκιδικής, ενώ σε πολύ λίγα κτήματα τοπικών ποικιλιών Μάκρης παρατηρήθηκαν ζημιές. Όπως εκτιμά, όσες αντιμετώπισαν προβλήματα θα έχουν απώλειες παραγωγής, κάτι που θα φανεί στην καρπόδεση.

Χαμηλή αναμένεται η παραγωγή στη Χαλκιδική

Προβλήματα στα δέντρα λόγω του παρατεταμένου φθινοπώρου, του ήπιου χειμώνα, αλλά και της μη ικανοποιητικής ανθοφορίας αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, μεταπτυχιακός τεχνολόγος γεωπόνος και μεταποιητής ελιάς, Στέλιος Χούτας.

Στην ελιά Χαλκιδικής «για μια πλούσια ανθοφορία χρειάζονται 1.700-1.800 ώρες, περίπου 8-10 εβδομάδες με θερμοκρασίες κάτω των 12ΟC. Θερμοκρασίες που δεν είχαμε κατά τη διεργασία της διαφοροποίησης των οφθαλμών από βλαστοφόρα σε καρποφόρα» εξηγεί, προσθέτοντας και την παράμετρο της παρενιαυτοφορίας. «Καθώς την τελευταία διετία η περιοχή είχε ελαιοκαρπία, η νέα καλλιεργητική περίοδος έχει πτώση παραγωγής», υπογραμμίζει.

«Από επικοινωνία και με συναδέλφους σε περιοχές όπως Τρίγλια, Καλύβες, Άγιος Μάμας, Σήμαντρα, Ελαιοχώρια, Βάβδος κ.λπ., το πρόβλημα είναι αρκετά μεγάλο και η παραγωγή αρκετά χαμηλή», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Χαλκιδικής, Γιάννης Σαχίνης. Η παραγωγή φέτος δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 50.000 τόνους, εκτίμησε.

«Μήδεια» και παγετοί Μαρτίου προβληματίζουν τη Θεσσαλία

Προβληματίζουν τους Θεσσαλούς ελαιοπαραγωγούς τα δύο χτυπήματα που δέχθηκαν τα δέντρα από τη «Μήδεια» και το χιόνι του Φεβρουαρίου, αλλά και από τους παγετούς του Μαρτίου.

Ο Δήμος Τεμπών και οι δήμοι Νοτίου Πηλίου χτυπήθηκαν από τη «Μήδεια», με το χιόνι να προκαλεί ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο. Οι παραθαλάσσιες αυτές περιοχές γλύτωσαν από τον αντανακλαστικό παγετό του Μαρτίου, όχι όμως οι δήμοι Ρήγα Φεραίου, ούτε τα ορεινά χωριά του Δήμου Αλμυρού, όπου οι χαμηλές θερμοκρασίες έκαψαν τη νεαρή βλάστηση και δημιούργησαν το φαινόμενο της φυλλόπτωσης.

Ο ΕΛΓΑ επεξεργάζεται τις υποβληθείσες αιτήσεις αποζημίωσης των παραγωγών, ενώ ο Δήμος Τεμπών έστειλε επιστολές για να ξεκινήσουν έγκαιρα οι διαδικασίες αποζημίωσης, μέσω των KOE. Υπάρχει διάθεση από την κυβέρνηση για επιτάχυνση των διαδικασιών αποζημίωσης, εκτίμησε ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας, Κωνσταντίνος Λάμπρου, διακρίνοντας «ανάλογη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και λόγω Covid».

Δεν περιμένει μεγάλες διαφοροποιήσεις η Στερεά

Χρονιά χωρίς μεγάλες διαφοροποιήσεις αναμένει η Στερεά. Όμως, το αποτέλεσμα από την εναλλαγή θερμοκρασιών στην παραγωγή θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Ανομοιομορφία στην ανθοφορία αναφέρει ο Γιάννης Ζαρμπούτης, γεωπόνος από τη ΔΑΟΚ Φθιώτιδας, εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις από την περσινή περίοδο. Το μικρότερο διάστημα ψύχους την περίοδο «νάρκης» της ελιάς άφησε το στίγμα του. «Μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στην ποικιλία Άμφισσας και λιγότερο στην ποικιλία Καλαμών», συμπλήρωσε. Καλή χαρακτήρισε την ανθοφορία στην Εύβοια ο γεωπόνος Γιώργος Μάρκου, υποστηρίζοντας όμως ότι υπήρξε ακόμη και ολοσχερής καταστροφή ελαιοδέντρων από τη μεγάλη χιονόπτωση σε πολλές περιοχές του νομού.

«Αυτές τις μέρες οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 30ΟC, επηρεάζοντας την ανθοφορία της ελιάς. Τα αποτελέσματα θα τα δούμε σε λίγες ημέρες», ανέφερε ο Βαλάντης Κοντογιάννης, γεωπόνος από τη Φωκίδα, μιλώντας για την εναλλαγή θερμοκρασιών. Ίδια περίπου εικόνα καταγράφεται και στην περιοχή της Βοιωτίας, όπου το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται μειωμένη παραγωγή.

Χωρίς προβλήματα η ανθοφορία στη Δυτική Ελλάδα

Δεν δείχνουν να έχουν επηρεαστεί από τα καιρικά φαινόμενα και τις χαμηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων μηνών τα ελαιόδεντρα της Δυτικής Ελλάδας. «Η ανθοφορία είναι εξαιρετική», σημειώνει ο Γιώργος Μικέογλου, προϊστάμενος του τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Ηλείας, εκτιμώντας ότι η διαδικασία ευνοήθηκε από τις χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων μηνών.

Αντιστοίχως και στην Αιτωλοακαρνανία οι καιρικές συνθήκες δεν δείχνουν να επηρέασαν την ανθοφορία της ελαιοποιήσιμης ελιάς. «Φαίνεται πως εξελίσσεται ομαλά», επισημαίνει η Ιωάννα  Τριάντη, προϊσταμένη Ποιοτικού, Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου και Φυτοπροστασίας της τοπικής ΔΑΟΚ, αναμένοντας και τις εκτιμήσεις που διενεργούν οι γεωπόνοι ενόψει της επικείμενης δακοκτονίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ