Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠαραδοσιακές βρύσες κοσμούν την Καυκανιά

Παραδοσιακές βρύσες κοσμούν την Καυκανιά

Μία ακόμα πέτρινη  κατασκευή   εντυπωσιάζει στην Τ.Κ. του δήμου Αρχ. Ολυμπίας

Πρόεδρος: «Εκεί πότιζαν τα ζώα, πήγαιναν οι γυναίκες έπλεναν και έπαιρναν  νερό για όλο το χωριό»

Ένα ακόμα πέτρινο στολίδι κοσμεί  την τοπική κοινότητα Καυκανιάς, του δήμου Αρχ. Ολυμπίας, συνθέτοντας το πάζλ  των καλαίσθητων κατασκευών που  έχουν δημιουργηθεί  τα τελευταία χρόνια στο χωριό.

Πρόκειται για  δύο παραδοσιακές βρύσες,   στις  οποίες  είχαν  γίνει τεχνικές παρεμβάσεις  για άλλα έργα στο παρελθόν και πλέον  αποτελούν σημείο  αναφοράς στην Καυκανιά.

 «Στο σημείο  ήταν δύο βρύσες το 1963  που ήταν στολίδια για το χωριό και χαλαστήκανε για να φτιάξουν ένα  καλντερίμι και μία υδρομάστευση. Εκεί πότιζαν τα ζώα, πήγαιναν οι γυναίκες έπλεναν και έπαιρναν  νερό για όλο το χωριό. Περάσανε τα χρόνια, αλλά θυμάμαι όμως σαν παιδάκι που είχα πάει το άλογο και το πότιζα. Επιθυμία του χωριού και κάποιων άλλων που έδωσαν χρήματα, με τη βοήθεια και  των κατοίκων ,  καταφέραμε  να ενώσουμε τις  δύο βρύσες σε μία και νομίζω ότι το αποτέλεσμα  μας δικαίωσε. Νομίζω ότι είναι  η μοναδική βρύση τα τελευταία 20-30 χρόνια που γίνεται σε αυτό το στυλ, από πέτρα  παραδοσιακή του χωριού, ποταμίσια για πλακόστρωτο και καινούργιες γούρνες. Λείπει μια σκάφη ακόμη πέτρινη που θα την φτιάξουμε» δήλωσε στην «ΠΡΩΤΗ» ο πρόεδρος της Τ.Κ. κ. Γιώργος Ρηγόπουλος.

Οι παραδοσιακές-πλέον- βρύσες βρίσκονται στο δρόμο που οδηγεί στο πέτρινο θέατρο πλησίον από το κοιμητήριο του χωριού, ενώ στα «σκαριά» υπάρχει  άλλη μια βρύση παραδοσιακή,  πιο μελετημένη και μεγάλη  με καθιστικά κ.α.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ