Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠολύπλευρη προσέγγιση των δασικών πυρκαγιών και εφαρμογή της νέας τεχνολογίας στην αντιμετώπισή...

Πολύπλευρη προσέγγιση των δασικών πυρκαγιών και εφαρμογή της νέας τεχνολογίας στην αντιμετώπισή τους

Του Παναγιώτη Κορισιάνου
πρώην Δ/ντή Δασών Ν. Ηλείας

Με τον προβληματισμό και την αγωνία του πυροοικολογικού φαινομένου των δασικών πυρκαγιών, που όχι μόνο διαταράσσεται το περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Αλλά χάνονται και ανθρώπινες ζωές, θα αποπειραθούμε να βάλουμε ένα λιθαράκι στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Ασφαλώς και το θέμα δεν εξαντλείται, αλλά πρέπει όμως να ανοίξει ο διάλογος. Είτε στο ΓΕΩΤΕΕ, είτε στους κλαδικούς συλλόγους των Δασολόγων. Επίσης στους ερευνητές των Ινστιτούτων δασικών ερευνών και των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Για να μην θρηνήσουμε ξανά ανθρώπινες ζωές, όπως στο Μάτι της Αττικής και στην Ηλεία το 2007.

Ύστερα από τα παραπάνω εστιάζουμε στα εξής:

Παρατήρηση 1η: Σύγκρουση δύο διαφορετικών αντιλήψεων, η ενίσχυση των εναέριων δυνάμεων με ελικόπτερα (Ρωσικά- Αμερικάνικα) που ειδικά τα Ρωσικά ναι μεν έχουν την δυνατότητα μεταφοράς 12 τόνων νερού, όμως σοβαρό μειονέκτημα είναι η μεγάλη ταχύτητα αυτών των μέσων που καθιστά αμφίβολη έως αδύνατη την καταστολή των πυρκαγιών. Τεράστιες δαπάνες που κατά την γνώμη μου δεν συνάδουν με τα ανάλογα αποτελέσματα. Αυτή είναι η κυρίαρχη άποψη της Πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Παρατήρηση 2η: Ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων, προσλήψεις ειδικευμένων Δασολόγων, εκπαίδευση δασοκομμάντος. Ήτοι νέων ανθρώπων με αθλητικές δυνατότητες και αντοχές και προμήθεια μικρών ευέλικτων αυτοκινήτων 4Χ4. Που η ταχύτητα αντίδρασης μετά την ορθολογική διασπορά των κέντρων, η επέμβαση στη Πυρκαγιά δεν θα ξεπερνά τα 15 λεπτά. Αυτή είναι η άποψη μου μετά από 20 χρόνια με την ενασχόληση μου με τις δασικές πυρκαγιές. Τις πυρκαγιές τις αντιμετωπίζουν στα υψηλά ιστάμενα δάση οι ΕΠΊΓΕΙΕΣ ΔΥΝΆΜΕΙΣ. Κι όχι οι εναέριες, κάτι το οποίο δεν μπορεί να ενστερνιστεί η Πυροσβεστική υπηρεσία. Που ναι μεν σε άλλους τομείς προσφέρει πολύτιμο έργο, στο τομέα όμως των δασικών πυρκαγιών, έδειξε ότι είναι ανίκανη να διαχειριστεί τις επίγειες δυνάμεις. Γι’αυτό και η εμμονή της στις εναέριες δυνάμεις. Αυτή η αντίληψη είναι κυρίαρχη στο κλαδικό μας χώρο. Φυσικά η ίδρυση ενός ΦΟΡΕΑ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ μονόδρομος για την επιτυχή καταστολή των πυρκαγιών.

Παρατήρηση 3η: Στα τοπικά ΣΟΠ δεν άκουσα κάτι φρέσκο, κάτι σύγχρονο. Το να αναμασάμε κάτι που είναι αυτονόητο όπως π.χ. η συντήρηση αντιπυρικών δρόμων, δεξαμενών και παρατηρητηρίων, δεν μας βοηθούν να πάμε ένα βήμα παραπέρα.

Παρατήρηση 4η: Τα προληπτικά μέτρα απουσιάζουν λόγω ελλείψεως Δασολόγων και χρηματοδότησης, λείπουν η δημιουργία εστεγασμένων ζωνών, δασοκομικές επεμβάσεις, όπως απομάκρυνση υπόροφου βλάστησης με μηχανήματα θρυμματισμού, ειδικά σε πολύ ευαίσθητα πυρόπληκτα οικοσυστήματα.

Παρατήρηση 5η: ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΒΌΣΚΗΣΗ- ένα τεράστιο διαχειριστικό μέτρο- που στηρίζεται στην μείωση της υπορόφου βλάστησης με ζώα, όπως αγριοπρόβατο (Μουφλόν) είτε αγριοκάτσικο (Κρι- Κρι) που έχουν σαν διατροφική συνήθεια ξυλώδη είδη όπως τα αείφυλλα πλατύφυλλα δηλαδή την υπόροφο βλάστηση και σε συνδυασμό με ηλεκτρικές περιφράξεις μπορούμε να έχουμε άριστα αποτελέσματα. Το δασοκομικό αυτό μέτρο εφαρμόζεται στην Πορτογαλία, Ισπανία, Ν.Γαλλία.

Παρατήρηση 6η: Ο υποφαινόμενος σε αγαστή συνεργασία με τον εξαίρετο ερευνητή κ.Ξανθόπουλο, είχα υποβάλλει γραπτώς το 2016 στην περιφέρεια την παρακάτω πρόταση. Ήτοι:

Αγορά ενός σύγχρονου λογισμικού προγράμματος που θα λαμβάνει όλα τα δεδομένα μετεωρολογικών σταθμών, την χαρτογράφηση της βλάστησης, την ανάλυση απειλής και βεβαίως με τα ενσωματωμένα μοντέλα προσομοίωσης, ένας Δασολόγος από το συντονιστικό κέντρο θα κατευθύνει τις επίγειες δυνάμεις που κατευθύνεται η πυρκαγιά, όπου οι στοχευμένες επεμβάσεις έχουμε μεγάλα ποσοστά επιτυχίας στην άμεση καταστολή της πυρκαγιάς, χωρίς χάσιμο πολύτιμου χρόνου.

Τέλος επειδή μεγάλος ντόρος έχει γίνει τελευταία με το ταμείο ανάκαμψης από κυβερνητικά στελέχη, για χρηματοδοτήσεις στον δασικό τομέα κλπ, μακάρι να διαψευσθώ, αλλά αναδασώσεις (στην περιοχή μας ελάχιστες στοχευμένες χρειάζονται σε διπλοκαμμένες εκτάσεις) και δασικοί χάρτες, χωρίς προσωπικό Δασολόγους- Δασοπόνους, αλλά και εγκαταλελειμμένα τα δημόσια φυτώρια, χωρίς παραγωγή, όλα είναι πυροτεχνήματα χωρίς ίχνος αλήθειας, διότι στον Ν. Ηλείας έχουμε ακούσει πολλά για τον δρόμο Πατρών- Πύργου, για τον κλειστό σιδηρόδρομο, για το Νοσοκομείο Πύργου, για το αεροδρόμιο, κατάργηση των Πανεπιστημιακών τμημάτων που δυστυχώς…άνθρακες ο θησαυρός.

Πολύπλευρη προσέγγιση των δασικών πυρκαγιών και εφαρμογή της νέας τεχνολογίας στην αντιμετώπισή τους

Του Παναγιώτη Κορισιάνου
πρώην Δ/ντή Δασών Ν. Ηλείας

Με τον προβληματισμό και την αγωνία του πυροοικολογικού φαινομένου των δασικών πυρκαγιών, που όχι μόνο διαταράσσεται το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, αλλά χάνονται και ανθρώπινες ζωές, θα αποπειραθούμε να βάλουμε ένα λιθαράκι στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Ασφαλώς και το θέμα δεν εξαντλείται, αλλά πρέπει όμως να ανοίξει ο διάλογος, είτε στο ΓΕΩΤΕΕ, είτε στους κλαδικούς συλλόγους των Δασολόγων και βεβαίως στους ερευνητές των Ινστιτούτων δασικών ερευνών και των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Για να μην θρηνήσουμε ξανά ανθρώπινες ζωές, όπως στο Μάτι της Αττικής και στην Ηλεία το 2007.

Ύστερα από τα παραπάνω εστιάζουμε στα εξής:

Παρατήρηση 1η: Σύγκρουση δύο διαφορετικών αντιλήψεων, η ενίσχυση των εναέριων δυνάμεων με ελικόπτερα (Ρωσικά- Αμερικάνικα). Που ειδικά τα Ρωσικά ναι μεν έχουν την δυνατότητα μεταφοράς 12 τόνων νερού. Όμως σοβαρό μειονέκτημα είναι η μεγάλη ταχύτητα αυτών των μέσων που καθιστά αμφίβολη έως αδύνατη την καταστολή των πυρκαγιών. Τεράστιες δαπάνες που κατά την γνώμη μου δεν συνάδουν με τα ανάλογα αποτελέσματα. Αυτή είναι η κυρίαρχη άποψη της Πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Παρατήρηση 2η: Ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων, προσλήψεις ειδικευμένων Δασολόγων, εκπαίδευση δασοκομμάντος ήτοι νέων ανθρώπων με αθλητικές δυνατότητες και αντοχές και προμήθεια μικρών ευέλικτων αυτοκινήτων 4Χ4, που η ταχύτητα αντίδρασης μετά την ορθολογική διασπορά των κέντρων, η επέμβαση στη Πυρκαγιά δεν θα ξεπερνά τα 15 λεπτά. Αυτή είναι η άποψη μου μετά από 20 χρόνια με την ενασχόληση μου με τις δασικές πυρκαγιές. Τις πυρκαγιές τις αντιμετωπίζουν στα υψηλά ιστάμενα δάση οι ΕΠΊΓΕΙΕΣ ΔΥΝΆΜΕΙΣ και όχι οι εναέριες, κάτι το οποίο δεν μπορεί να ενστερνιστεί η Πυροσβεστική υπηρεσία, που ναι μεν σε άλλους τομείς προσφέρει πολύτιμο έργο, στο τομέα όμως των δασικών πυρκαγιών, έδειξε ότι είναι ανίκανη να διαχειριστεί τις επίγειες δυνάμεις, γι’αυτό και η εμμονή της στις εναέριες δυνάμεις. Αυτή η αντίληψη είναι κυρίαρχη στο κλαδικό μας χώρο και φυσικά η ίδρυση ενός ΦΟΡΕΑ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ μονόδρομος για την επιτυχή καταστολή των πυρκαγιών.

Παρατήρηση 3η: Στα τοπικά ΣΟΠ δεν άκουσα κάτι φρέσκο, κάτι σύγχρονο. Το να αναμασάμε κάτι που είναι αυτονόητο. Όπως π.χ. η συντήρηση αντιπυρικών δρόμων, δεξαμενών και παρατηρητηρίων, δεν μας βοηθούν να πάμε ένα βήμα παραπέρα.

Παρατήρηση 4η: Τα προληπτικά μέτρα απουσιάζουν λόγω ελλείψεως Δασολόγων και χρηματοδότησης. Λείπουν η δημιουργία εστεγασμένων ζωνών, δασοκομικές επεμβάσεις. Όπως απομάκρυνση υπόροφου βλάστησης με μηχανήματα θρυμματισμού, ειδικά σε πολύ ευαίσθητα πυρόπληκτα οικοσυστήματα.

Παρατήρηση 5η: ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΒΌΣΚΗΣΗ- ένα τεράστιο διαχειριστικό μέτρο. Που στηρίζεται στην μείωση της υπορόφου βλάστησης με ζώα, όπως αγριοπρόβατο (Μουφλόν) είτε αγριοκάτσικο (Κρι- Κρι) που έχουν σαν διατροφική συνήθεια ξυλώδη είδη. Όπως τα αείφυλλα πλατύφυλλα δηλαδή την υπόροφο βλάστηση και σε συνδυασμό με ηλεκτρικές περιφράξεις μπορούμε να έχουμε άριστα αποτελέσματα. Το δασοκομικό αυτό μέτρο εφαρμόζεται στην Πορτογαλία, Ισπανία, Ν.Γαλλία.

Παρατήρηση 6η: Ο υποφαινόμενος σε αγαστή συνεργασία με τον εξαίρετο ερευνητή κ.Ξανθόπουλο. Εείχα υποβάλλει γραπτώς το 2016 στην περιφέρεια την παρακάτω πρόταση. Ήτοι:

Αγορά ενός σύγχρονου λογισμικού προγράμματος που θα λαμβάνει όλα τα δεδομένα μετεωρολογικών σταθμών, την χαρτογράφηση της βλάστησης, την ανάλυση απειλής και βεβαίως με τα ενσωματωμένα μοντέλα προσομοίωσης, ένας Δασολόγος από το συντονιστικό κέντρο θα κατευθύνει τις επίγειες δυνάμεις που κατευθύνεται η πυρκαγιά, όπου οι στοχευμένες επεμβάσεις έχουμε μεγάλα ποσοστά επιτυχίας στην άμεση καταστολή της πυρκαγιάς, χωρίς χάσιμο πολύτιμου χρόνου.

Τέλος επειδή μεγάλος ντόρος έχει γίνει τελευταία με το ταμείο ανάκαμψης από κυβερνητικά στελέχη. Για χρηματοδοτήσεις στον δασικό τομέα κλπ, μακάρι να διαψευσθώ. Αλλά αναδασώσεις (στην περιοχή μας ελάχιστες στοχευμένες χρειάζονται σε διπλοκαμμένες εκτάσεις) και δασικοί χάρτες, χωρίς προσωπικό Δασολόγους- Δασοπόνους. Αλλά και εγκαταλελειμμένα τα δημόσια φυτώρια, χωρίς παραγωγή, όλα είναι πυροτεχνήματα χωρίς ίχνος αλήθειας, διότι στον Ν. Ηλείας έχουμε ακούσει πολλά για τον δρόμο Πατρών- Πύργου, για τον κλειστό σιδηρόδρομο, για το Νοσοκομείο Πύργου, για το αεροδρόμιο, κατάργηση των Πανεπιστημιακών τμημάτων που δυστυχώς…άνθρακες ο θησαυρός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ