Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠότε και πως θα τελειώσουν οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους

Πότε και πως θα τελειώσουν οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους

Δύο όρους θέτουν οι ειδικοί και αφορά τον αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού και το ποσοστό εμβολιασμού – Προπομπός η απόφαση στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ είναι μια χώρα που ηγείται στην τεχνολογία και στις επιστημονικές ανακαλύψεις, όπως έγινε και με την εύρεση του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Γι’ αυτό και η απόφαση για το τέλος της χρήσης μάσκας στους πλήρως εμβολιασμένους αποτελεί προπομπό και για την Ευρώπη και ειδικότερα για την Ελλάδα. Βεβαίως, δεν είναι απλό να φτάσουμε σε αυτό το σημείο εδώ, καθώς οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι θέτουν δύο προϋποθέσεις, μιας και το lockdown αποτελεί παρελθόν.

Οι όροι των ειδικών

Οι όροι που θέτουν οι επιστήμονες για να μην φοράει ο κόσμος στην Ελλάδα μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, είναι οι εξής:

  • Κάτω από 300 κρούσματα ημερησίως
  • Και 60% εμβολιασμένους από το σύνολο του πληθυσμού

Σήμερα, πάντως, το ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού που έχει κάνει και την δεύτερη δόση του εμβολίου, δεν ξεπερνά το 13%, ενώ ο καθημερινός αριθμός των κρουσμάτων είναι πάνω από 2.000.

Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» των επιστημόνων είναι να πειστούν να εμβολιαστούν οι αναποφάσιστοι. Οι αρχές εκτιμούν ότι μέσα στο καλοκαίρι το 60% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας θα έχει εμβολιαστεί πλήρως. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μεταδοτικότητα του ιού στους εσωτερικούς χώρους είναι 15 με 20% φορές περισσότερη απ’ ότι στους εξωτερικούς χώρους.

Στα τέλη Μαΐου τα ραντεβού για εμβολιασμό θα ανοίξουν και για τις ηλικιακές ομάδες 18-29, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι τον Ιούνιο πάνω από 505 του ενήλικου πληθυσμού θα έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Στην Αμερική

Εξάλλου, στις ΗΠΑ για «μεγάλη μέρα» στον αγώνα εναντίον του κορονοϊού έκανε λόγο ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, καθώς τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσαν πως όσοι έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως για την COVID-19 δεν χρειάζεται πλέον να φορούν μάσκα.

«Αν έχετε εμβολιαστεί πλήρως, δεν έχετε πια ανάγκη να φοράτε μάσκα», είπε ο ένοικος του Λευκού Οίκου. «Βγάλτε τις μάσκες σας! Κερδίσατε το δικαίωμα να κάνετε κάτι για το οποίο οι Αμερικανοί είναι γνωστοί σε όλο τον κόσμο: να χαιρετάτε τους άλλους με ένα χαμόγελο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ