Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠαγετός και πανδημία προκάλεσαν αδιέξοδα στους αγρότες

Παγετός και πανδημία προκάλεσαν αδιέξοδα στους αγρότες

Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΚΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

* ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΕ ΕΝΤΑΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

«Τα σοβαρά αλλά και τα επί μέρους προβλήματα που αντιμετωπίζουν για μια φορά ακόμη οι άνθρωποι της υπαίθρου και ειδικότερα όσοι ασχολούνται με την αγροτοκτηνοτροφία μας, είναι το «ανάχωμα» σε μια καλή παραγωγή στα περισσότερα από τα τοπικά προϊόντα μας και δημιουργεί δικαιολογημένη αγανάκτηση και δυσφορία στο συντριπτικά μεγάλο τμήμα του αγροτικού μας πληθυσμού…»

Αυτό δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Ολυμπισμού και Εθελοντισμού Δημήτρης Νικολακόπουλος ο οποίος πέρα από τη δραστηριότητα του αντικειμένου πάνω στο οποίο εργάζεται εντατικά για λογαριασμό της Περιφ. Αρχής, είχε τις τελευταίες ημέρες αλλά και κατά  την περίοδο των αργιών του Πάσχα επαφές με τους συμπατριώτες του σε Τοπικές Κοινότητες της περιοχής μας.

Ο κ. Νικολακόπουλος, με αφορμή τα όσα έχουν διατυπωθεί από τους ίδιους, αλλά και τις δυσμενείς συνθήκες που έχουν επιφέρει καιρικές συνθήκες και πανδημία το προηγούμενο διάστημα, θέλησε να δει από κοντά την κατάσταση και να συνομιλήσει με πληγέντες παραγωγούς, εκδηλώνοντας και το προσωπικό του ενδιαφέρον.

ΣΤΗΝ… ΤΥΧΗ ΚΑΙΡΙΚΩΝ

ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΓΑ

Ο παγετός της τελευταίας περιόδου έδωσε την «χαριστική βολή» στην αγροτική μας παραγωγή είπε ο κ. Νικολακόπουλος, βλέποντας ακριβώς τι έχει συμβεί σε πολλές κατηγορίες των προϊόντων μας όπως τα κηπευτικά, ο τομέας της αμπελουργίας, οι ελιές κ.λπ.

Κάθε φορά – και δυστυχώς συμβαίνει συχνά με την αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών – οι συμπατριώτες μας καλλιεργητές έρχονται αντιμέτωποι είτε με τις ψυχρές θερμοκρασίες, είτε με τις δυνατές χαλαζοπτώσεις, είτε με της πλημμύρες από διαρκείς βροχοπτώσεις. Και ακριβώς κάθε φορά δίνουν έναν άνισο αγώνα για να προστατεύσουν τον κόπο και τις δαπάνες που έχουν κάνει να δουν να αναπτύσσεται η παραγωγή τους.

Αυτό τον κόπο οφείλουμε να σεβαστούμε όλοι μας και να σταθούμε δίπλα  στους πληγέντες πιέζοντας τον Ασφαλιστικό τους Οργανισμό για τις ανάλογες αποζημιώσεις. Γνωρίζω – είπε επίσης ο κ. Νικολακόπουλος – ότι πολλές φορές ο ΕΛΓΑ αδυνατεί να ανταποκριθεί επαρκώς ή καθυστερεί να κάνει τους ελέγχους για μεγάλο διάστημα, με αποτέλεσμα να μην έχουμε την πραγματική   εικόνα των ζημιών και έτσι, να παρακαλούνται οι δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των αγροτών.

Κάνω έκκληση και προσωπικά στον Δκτή του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, έναν άνθρωπο που διακατέχεται από ανθρώπινες ευαισθησίες, έχει δείξει ότι κάνει με υψηλό βαθμό ευθύνης τη δουλειά του και κατάγεται από τη γειτονική αγροτοκτηνοτροφική περιοχή της Αρκαδίας, να αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη κατάσταση όσο καλύτερα γίνεται.

Αυτοί οι καλλιεργητές που είχαν «κτυπηθεί» και από άλλα προβλήματα βρίσκονται σε δύσκολη πλέον θέση και πρέπει να στηριχθούν για να μπορέσουν να κάνουν  καλά και με ελπίδα προοπτικής τη δουλειά τους και την «επόμενη ημέρα…». Οι διαβεβαιώσεις που μόλις προχθές έδωσε στον Δήμαρχο Πύργου κ. Αντωνακόπουλο ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις αποζημιώσεις δίνουν τόνο αισιοδοξίας ότι ο ΕΛΓΑ θα αντιδράσει επιτέλους άμεσα και τούτο  περιμένουμε όλοι!

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ «ΕΓΚΛΩΒΙΣΤΗΚΑΝ»

Σε άλλο σημείο ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Ολυμπισμού και Εθελοντισμού συζήτησε το επίσης σημαντικό πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί εδώ και μήνες με τη στασιμότητα στο θέμα προώθησης συγκεκριμένων αγροτικών προϊόντων από την Ηλεία στις εγχώριες και τις διεθνείς αγορές. Η πανδημία «στοίχισε» και στην κατηγορία των αγροτών μας, συσσωρεύοντας οικονομικές δυσκολίες που δεν μπορούν να ξεπεραστούν δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Υπ. Οικονομικών ετοιμάζουν σταδιακώς τους φακέλλους για τις ειδικές ενισχύσει τους οποίους συχνά διορθώνουν ή βελτιώνουν για να ικανοποιήσουν διάφορες περιπτώσεις ανά την Ελλάδα, εκτιμώ όμως ότι θα πρέπει να επιταχύνουν τους ρυθμούς τους καθ’ ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο, η οικονομική αδυναμία αγροτών δεδομένη και το «πράσινο φως» από την Ευρώπη για αυτού του είδους τις ενισχύσεις είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο κατέληξε ο κ. Νικολακόπουλος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ