Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΣύψας: Φόβοι για απότομη άνοδο κρουσμάτων το καλοκαίρι

Σύψας: Φόβοι για απότομη άνοδο κρουσμάτων το καλοκαίρι

Έκανε και τη δική του εκτίμηση για το πολυαναμενόμενο τέλος της πανδημίας.

Στους φόβους του καλοκαιριού, αναφορικά με τον κορονοϊό, αναφέρθηκε ο Νίκος Σύψας. Ο οποίος έκανε και τη δική του εκτίμηση για το πολυαναμενόμενο τέλος της πανδημίας. 


Ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι τον Ιούνιο. Για να δούμε αισθητή αποκλιμάκωση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία. 

Για την οριστική επιστροφή στην κανονικότητα, εξήγησε ότι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Όπως ο ρυθμός των εμβολιασμών, η πίεση στο Σύστημα Υγείας. λλά και μια πιθανή εμφάνιση μεταλλάξεων που ενδεχομένως θα παρακάμπτουν την ανοσία.
 
Εάν όλα πάνε καλά, σύμφωνα με τον καθηγητή από το Σεπτέμβριο θα υπάρξει μια κανονικότητα και εάν το επιτρέψει η πορεία των εμβολιασμών, ο αριθμός των κρουσμάτων και η πίεση στο σύστημα Υγείας, «τότε ενδεχομένως να βγάλουμε και τις μάσκες».

Οι φόβοι για το καλοκαίρι
Ο κ. Σύψας χτύπησε… καμπανάκι για το καλοκαίρι. Θυμίζοντας ότι τον περσινό Ιούνιο υπήρχαν και μέρες με μηδέν κρούσματακρούσματα. Ενώ στα μέσα Ιουλίου ο δείκτης R ανέβηκε και ξεκίνησε απότομη άνοδος των κρουσμάτων. Εξήγησε ότι αυτό μπορεί να επαναληφθεί και φέτος καθώς η πανδημία είναι απρόβλεπτη, δεν υπάρχει ανοσία και συνεπώς υπάρχει το υλικό για εξάπλωση του ιού στην κοινωνία. «Δεν μιλάμε για ένα κανονικό καλοκαίρι. Αποστάσεις, μάσκες και πάνω απ’ όλα τα εμβόλια που είναι το ισχυρότερο όπλο μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Ειδικά για τους εμβολιασμούς προειδοποίησε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και όχι υπερβολικός ενθουσιασμός. Γιατί το καλοκαίρι που τα κρούσματα θα πέφτουν μπορεί πολλοί να αποφασίσουν να μην εμβολιαστούν. Ανέφερε επίσης ότι στα άτομα ηλικίας άνω των 65 τα ποσοστά εμβολιασμού τα ποσοστά εμβολιασμού. Είναι πιο χαμηλά «και γι’ αυτό διασωληνώνουμε ακόμη τέτοιους ανθρώπους».

“Ανταμοιβή” για όσους εμβολιάζονται
Στη συνέχεια, χαρακτήρισε «πολύ καλή ιδέα» να επιτραπεί σε εμβολιασμένους να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους όπως εστιατόρια, μπαρ και κλαμπ χωρίς μάσκα λέγοντας ότι θα είναι μια πολύ καλή ανταμοιβή. Αλλά και κίνητρο για να προωθηθούν οι εμβολιασμοί.

Πιθανά άλλα δύο κύματα
Ο κ. Σύψας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για άλλα δύο κύματα, ένα ήπιο -λόγω των εμβολιασμών- το Φθινόπωρο και άλλο ένα το Χειμώνα.

Τέλος, προέβλεψε ότι θα απαλλαγούμε οριστικά από τον κορονοϊό το καλοκαίρι του 2022.

«Το καλοκαίρι του ’22 πρώτα ο Θεός θα απαλλαγούμε από τον κορονοϊό. Ενδεχομένως θα εξαφανιστεί εντελώς -το καλό σενάριο, ή θα επανέλθει σα μια μικρή εποχική λοίμωξη, όπως κάθε χρόνο η γρίπη».

Επίσης πρόσθεσε ότι για να τελειώσει οριστικά η πανδημία πρέπει να τελειώσει σε ολόκληρη την υδρόγειο, σημειώνοντας ότι «αν στην Ευρώπη έχουμε ελάχιστα κρούσματα και στην Ινδία βράζει η πανδημία, τότε πιθανότατα η πανδημία θα γυρίσει από την Ινδία στην Ευρώπη με μεταλλάξεις».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ