Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΥλοποίηση προγράμματος βιολογικής καταπολέμησης σφήκας καστανιάς

Υλοποίηση προγράμματος βιολογικής καταπολέμησης σφήκας καστανιάς

Στις περιοχές Ανδρίτσαινας και Φολόης

Από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, χωρίς την παρουσία των δασικών υπηρεσιών του Νομού…

Εφαρμογή  προγράμματος  αντιμετώπισης των προσβολών του εντόμου σφήκα της καστανιάς (Dryococcus kuriphillus) σε καστανεώνες, με την μέθοδο της βιολογικής καταπολέμησης, ξεκίνησε χθες από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο στις περιοχές Ανδρίτσαινας και Φολόης.

Η καταπολέμηση γίνεται συγκεκριμένα με στοχευμένες εξαπολύσεις του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis, φυσικού εχθρού της σφήκας της καστανιάς.

Το έντομο της σφήκας της καστανιάς προσβάλει διάφορα είδη καστανιάς και στην Ηλεία, δημιουργώντας υποβάθμιση της παραγωγής και σημαντική απώλεια εισοδήματος των παραγωγών κάστανου. Το Torymus sinensis είναι είδος ωφέλιμου εντόμου που δεν συναντάται όμως στην Ελλάδα, γι’ αυτό η προμήθειά του έπρεπε να γίνει από την Ιταλία.

«Προς άρση αμφιβολιών των Καστανο παραγωγών θέλω να τους διαβεβαιώσω, ότι το ωφέλιμο έντομο Torymus sinensis που εξαπολύσαμε πέρυσι με την καθοδήγηση της υπηρεσίας μας έχει εγκατασταθεί και τα σοβαρά αποτελέσματα εναντίον της σφήκας της καστανιάς θα βρεθούν σε βάθος τριετίας όπου οι πληθυσμοί του παρασιτοειδούς θα είναι μεγάλοι. Πληροφορήθηκα από τον συνάδελφο Παπαχρήστου από το Μπενάκειο, θα εξαπολύσουν στη Φολόη και στη Ανδρίτσαινα ωφέλιμα έντομα. Επίσης πρέπει να σας ενημερώσω ότι σε περιοχές που επλήγησαν από την ασθένεια της φαιάς σήψης των Καστάνων πρέπει να κάνουν 2 ψεκασμούς με το μυκητοκτόνο signum ο πρώτος στις 15-20 Μαΐου και ο δεύτερος στις 15-20 Ιουνίου.  Πρέπει να σημειώσω ότι δεν επηρεάζεται το ωφέλιμο έντομο, οπότε δεν πρέπει να ανησυχούν οι παραγωγοί» ανέφερε ο πρ.  διευθυντής Δασών Ηλείας κ. Παν. Κορισιάνος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΠΡΩΤΗΣ», κατά τον ερχομό του αρμοδίου του Μπενάκειου δεν έγινε ενημέρωση των εκπροσώπων της δασικής υπηρεσίας, η οποία έχει και την εποπτεία του προγράμματος, γεγονός που προκάλεσε δυσαρέσκεια σε τοπικό επίπεδο…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ