Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟ Καραγκιόζης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το 1821

Ο Καραγκιόζης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το 1821

Η ειδική έκδοση της εφημερίδας «ΠΡΩΤΗ» για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια με σκοπό να αναδείξει και να προβάλλει τις γνωστές και άγνωστες πτυχές της σημαντικότερης κατ’ εμέ περιόδου της Ελληνικής μας ιστορίας χωρίς βέβαια να υποτιμώ τις άλλες που μας σημάδεψαν ως κράτος.

   Το «ταξίδι» μας αυτό στην Επανάσταση του 1821 ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021 και θα συνεχιστεί θέλοντας με αυτό τον τρόπο να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι για την ανάδειξη και προβολή της ιστορίας μας. Αυτό το βήμα μας το δίνει η εφημερίδα «ΠΡΩΤΗ» κάθε Δευτέρα, όπου παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

  Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα μεγάλο κεφάλαιο της Λαϊκής μας παράδοσης που. Είναι το Θέατρο Σκιών και ο αγαπημένος μας Καραγκιόζης.

   Ο λαϊκός μας ήρωας που μεγάλωσε γενιές και γενιές στην Ελλάδα με το αστείρευτο γέλιο του. Αλλά και τα κοινωνικά μηνύματα που περνά μέσα από το λευκό πανί είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την Ελληνική μας ιστορία.

  Το κομμάτι όμως εκείνο της ιστορίας με το οποίο ο λαϊκός μας ήρωας την αναδεικνύει, την προβάλει και γίνεται ένα μαζί με τους πρωταγωνιστές είναι η Ελληνική Επανάσταση του 1821.

  Τα ηρωϊκά έργα του Καραγκιόζη κατέχουν ιδιαίτερη θέση στο ρεπερτόριο του θεάτρου Σκιών. Είναι τα λεγόμενα ηρωϊκά έργα τα οποία προβάλουν την Επανάσταση του 1821. Στα οποία ο Καραγκιόζης έχει μαζί με τους ήρωες – αγωνιστές πρωταγωνιστικό ρόλο.

  Πολλοί από εμάς έχουμε παρακολουθήσει έργα όπως ο «ήρωας Κατσαντώνης», «Ο Αθανάσιος Διάκος και η Μάχη της Αλαμάνας», «Ο ήρωας Παπαφλέσσας», κ.α. Όπου τα γεγονότα του 1821 «ζωντανεύουν» στον μπερντέ και κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων.

  Οι μεγάλοι καραγκιοζοπαίχτες και ειδικά τα νέα παιδιά που ασχολούνται σήμερα με τον λαϊκό μας ήρωα. Όπως ο δικός μας Ηλείος Στέφανος Παπαγεωργίου αλλά και άλλοι όπως ο Χρήστος Καλπουζάνης στην Πάτρα, ο Νικόλας Τζιβελέκης. Τους οποίους ο γράφων τους γνωρίζει προβάλουν τον λαϊκό μας ήρωα και την Επανάσταση του 1821.

   Ο Καραγκιόζης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το 1821.

Τα ηρωϊκά έργα προσπαθούν και παιρνούν με απλό και λιτό λόγο τα σημαντικότερα γεγονότα της Επανάστασης στον λαό. Που είναι άλλωστε και το κοινό του λαϊκού μας ήρωα.

   Ο πολυμήχανος Καραγκιόζης γίνεται ένα με τον Αθανάσιο Διάκο, τον Παπαφλέσσα, τον Κατσαντώνη. Κι υπερασπίζεται ενάντια στον Πασά την πατρίδα του, την πίστη του.

  Τα ηρωϊκά έργα του Καραγκιόζη θα πρέπει να αναδειχθούν από τη νέα γενιά των καλλιτεχνών του Θεάτρου Σκιών. Ώστε οι μικρές ηλικίες να αγαπήσουν τον Καραγκιόζη και μέσω αυτού να μάθουν και την Ελληνική μας ιστορία.

  Εμείς στο skalistiri.news δημιουργήσαμε την δική μας σελίδα στο FACEBOOK για τον Καραγκιόζη και την Επανάσταση του 1821. Όπου προσπαθούμε να αναδείξουμε το Θέατρο Σκιών, τους νέους καλλιτέχνες, το έργο τους και τα ηρωϊκά έργα του Καραγκιόζη. Που θα πρέπει να προβληθούν όπως τους αρμόζει.

   Ο Καραγκιόζης είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής μας ιστορίας και ειδικά με την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης όπου αφιερώνεται και το σημερινό μας κείμενο.

Ρεκλάμες από ηρωϊκά έργα του Καραγκιόζη όπως ο Παπαφλέσσας και ο Αθανάσιος Διάκος είναι μερικά από τα ηρωϊκά έργα του Θεάτρου Σκιών.

Ο Ηλείος Στέφανος Παπαγεωργίου με τον Πατρινό Χρήστο Καλπουζάνη και μέλη της Ορχήστρας “Ορτσα” στο διαδικτυακό φεστιβάλ Save Music. Νέοι καλλιτέχνες του Θεάτρου Σκιών που αποτελούν την ελπίδα ότι ο Καραγκιόζης έχει παρελθόν, παρόν και το σημαντικότερο μέλλον στη χώρα μας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ