Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνία«Οι τελικές εκτιμήσεις θα γίνουν με την αναβλάστηση των δένδρων»

«Οι τελικές εκτιμήσεις θα γίνουν με την αναβλάστηση των δένδρων»

Για την …Άνοιξη  του 2021 παραπέμπεται η καταγραφή των ζημιών στις πυρόπληκτες περιοχές δήμου Αρχ. Ολυμπίας

Απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στον Κυρ. Βελόπουλο

Για την …Άνοιξη  του 2021, παραπέμπει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τις καταγραφές των ζημιών του φυτικού κεφαλαίου των ελαιόδεντρων. Από  την καταστροφική πυρκαγιά που σημειώθηκε στις 24 Ιουλίου 2020 στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.

Ειδικότερα απαντώντας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανός στην ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυρ. Βελόπουλου σχετικά με τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται γύρω από την καταγραφή των ζημιών. Επισημαίνει ότι οι τελικές εκτιμήσεις θα γίνουν με την αναβλάστηση των δένδρων.

Αναλυτικότερα  για το θέμα των εκτιμήσεων στις τοπικές κοινότητες Πουρναρίου, Ηράκλειας και Χελιδονίου. Το οποίο παρουσίασε η «ΠΡΩΤΗ», εκ μέρους του υπουργείου αναφέρονται τα εξής:

«Απαντώντας στην Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ. Βελόπουλος, για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε τα εξής:

«Από την πυρκαγιά που σημειώθηκε στις 24 Ιουλίου 2020 στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Ηλείας, προκλήθηκαν ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο, κυρίως, ελαιόδεντρων. Για τις ζημιές αυτές διενεργήθηκαν επισημάνσεις από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α και υποβλήθηκαν αρχικές αιτήσεις από τους παραγωγούς. Για τις καταγραφές των ζημιών του φυτικού κεφαλαίου των ελαιόδεντρων, οι τελικές εκτιμήσεις θα γίνουν με την αναβλάστηση των δένδρων (την Άνοιξη 2021). Σύμφωνα με την διαδικασία που ορίζεται από τον Κανονισμό των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) και της γεωπονικής επιστήμης και σύμφωνα με τα στοιχεία του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Πάτρας.

Στη συνέχεια οι ζημιές του φυτικού κεφαλαίου, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, θα υποβληθούν προς έγκριση στα συναρμόδια Υπουργεία και στην Ε.Ε. μετά το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, όπως ορίζεται στην κείμενη νομοθεσία. Οι αντίστοιχες ενισχύσεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους παραγωγούς μετά την έγκριση του προγράμματος και της δαπάνης από το Υπουργείο Οικονομικών και οπωσδήποτε μετά την επιβεβαίωση αποκατάστασης-αντικατάστασης των ζημιών.

Σημειώνεται ότι οι ενισχύσεις των προγραμμάτων ΠΣΕΑ αποτελούν κρατικές ενισχύσεις που προέρχονται από τον Κρατικό προϋπολογισμό και καταβάλλονται με σκοπό την διατήρηση της αγροτικής δραστηριότητας. Για το λόγο αυτό αφορούν βεβαιωμένες δαπάνες. Προηγείται η αποκατάσταση / αντικατάσταση των ζημιών από τους παραγωγούς, στη συνέχεια βεβαιώνεται από τους αρμόδιους γεωτεχνικούς η πραγματοποίηση των εργασιών και ακολούθως καταβάλλονται οι αντίστοιχες ενισχύσεις. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καταβολής των ενισχύσεων. Στο βαθμό που εξαρτάται από την ανταπόκριση των παραγωγών στην αποκατάσταση των ζημιών.

Σε ότι αφορά τις ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο, αυτές αφορούσαν 21 πρόβατα, για τις οποίες οι εκτιμήσεις ολοκληρώθηκαν, κοινοποιήθηκαν τα πορίσματα και

ολοκληρώθηκε η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους κτηνοτρόφους.

Τέλος, σημειώνεται ότι το Υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α. Πάτρας, το οποίο είναι στελεχωμένο με πλέον των 35 γεωτεχνικών υπαλλήλων -αριθμός ικανός για την διενέργεια των εκτιμήσεων για τις ανωτέρω ζημιές- βρίσκεται εντός του χρονοδιαγράμματος που ορίζει η κείμενη νομοθεσία τηρώντας τις διαδικασίες που ορίζονται από τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και των Κοινοτικών Κατευθυντήριων Γραμμών για την γεωργία και τη δασοκομία».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ