Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΣεμινάρια διαχείρισης του άγχους των υποψηφίων στις πανελλαδικές

Σεμινάρια διαχείρισης του άγχους των υποψηφίων στις πανελλαδικές

Σειρά σεμιναρίων για την καλύτερη κατανόηση και διαχείριση των επιπτώσεων του άγχους των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις. Διοργανώνει η Ένωση «Μαζί για το Παιδί».

Η συμμετοχή στα σεμινάρια, τα οποία ξεκινούν Μεγάλη Δευτέρα 26 του μήνα, είναι δωρεάν και απευθύνονται σε γονείς και εφήβους.

Η περίοδος των εξετάσεων συνοδεύεται από αρκετή πίεση και άγχος, τόσο για τους εφήβους όσο και για το οικογενειακό περιβάλλον. Η προετοιμασία, το φορτωμένο πρόγραμμα, ο ανταγωνισμός και οι πιθανές προσδοκίες του περιβάλλοντος. Καθώς και το ίδιο το σύστημα των εξετάσεων, είναι μερικοί από τους παράγοντες που προκαλούν άγχος στους μαθητές. Το οποίο πολλές φορές δυσκολεύονται να διαχειριστούν. Με αφορμή τις ιδιαίτερες συνθήκες της περιόδου που διανύουμε και τις πανελλαδικές εξετάσεις που θα διεξαχθούν φέτος. Η επιστημονική ομάδα της υπηρεσίας της πανελλαδικής συμβουλευτικής γραμμής 11525 και του συμβουλευτικού κέντρου της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» οργανώνει σειρά σεμιναρίων. Για την καλύτερη κατανόηση και διαχείριση των επιπτώσεων του άγχους.

ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Στο πρώτο μέρος των σεμιναρίων τη Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου στις 6 μ.μ. και τη Δευτέρα 10 Μαΐου την ίδια ώρα, θα συζητηθούν τα «Συμπτώματα του άγχους και οι επιπτώσεις στις γνωστικές λειτουργίες του παιδιού». Με εισηγήτρια την Μαρίνα Μαρτίνου, PhD Αναπτυξιακής Ψυχολογίας. Η θεματική του πρώτου μέρους θα εστιάσει στην ενημέρωση των γονέων για τα σημάδια και τα συμπτώματα του άγχους. Καθώς και στις επιπτώσεις του άγχους πάνω στις γνωστικές λειτουργίες του παιδιού.

Έρευνες έχουν επανειλημμένα δείξει πως το μετριοπαθές άγχος βραχείας διάρκειας οδηγεί σε προσωρινή εγρήγορση εγκεφαλικών και γνωστικών λειτουργιών. Που εξυπηρετούν την επίδοση των μαθητών στο εξεταστικό πλαίσιο. Αντιθέτως, το έντονο άγχος μακράς διάρκειας σαμποτάρει βασικές γνωστικές λειτουργίες. Όπως η μνήμη και η προσοχή, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την καλή επίδοση σε προαγωγικές και εισαγωγικές εξετάσεις. Επίσης, το παρατεταμένο άγχος συχνά επηρεάζει βασικές λειτουργίες του οργανισμού όπως ο ύπνος. Που με τη σειρά τους παίζουν μείζονα ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία γνωστικών λειτουργιών όπως η μνήμη.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

Στο δεύτερο μέρος των σεμιναρίων θα αναλυθεί «Η ψυχολογική διαχείριση του άγχους» από την επιστημονική ομάδα της υπηρεσίας της πανελλαδικής συμβουλευτικής γραμμής 11525 και του Συμβουλευτικού Κέντρου της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί». Συγκεκριμένα, στο δεύτερο μέρος θα υλοποιηθούν δύο σεμινάρια:

1) Το ένα απευθύνεται σε εφήβους 15-18 ετών και έχει θέμα «Άγχος εξετάσεων». Θα διεξαχθεί την Πέμπτη 13 Μαΐου και ώρα 5.30 μ.μ. Το άγχος μπορεί να είναι μοχλός δημιουργίας, να μας κινητοποιεί για να αντεπεξέλθουμε σε δύσκολες και απαιτητικές καταστάσεις. Όταν είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, μας βοηθά να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας, να συνθέσουμε δεδομένα, να πάρουμε μια απόφαση, να δράσουμε.

Οι εξετάσεις είναι:

• Η κατάληξη μιας προσπάθειας για να επιτύχουμε έναν στόχο.

• Μια κρίση για την αξία ενός ατόμου (αυτοεικόνα).

• Μια κρίση για το αν κάποιος ανήκει ή όχι σε μια ομάδα.

• Οι προαγωγικές για το πανεπιστήμιο μάλιστα συμπυκνώνουν τα παραπάνω μαζί με την γενικότερη αναγνώριση και κοινωνική καταξίωση, το πέρασμα στην ενήλικη ζωή, την ανεξαρτησία από τους γονείς κ.ά. Σκοπός του σεμιναρίου είναι η ενημέρωση και η κατανόηση των επιπτώσεων του άγχους στους εφήβους, καθώς και των τρόπων με τους οποίους οι ίδιοι μπορούν να διαχειριστούν λειτουργικά τα συναισθήματα αυτής της περιόδου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος, και η επικοινωνία να γίνει αποκλειστικά από τους ίδιους τους εφήβους που επιθυμούν να παρακολουθήσουν το ψυχοεκπαιδευτικό σεμινάριο.

2) Το άλλο σεμινάριο απευθύνεται σε γονείς και έχει θέμα «Άγχος εξετάσεων, συμβουλές και τρόποι διαχείρισης». Θα διεξαχθεί την Τετάρτη 19 Μαΐου και ώρα 11 π.μ.-12.30 μ.μ. Σκοπός του είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων, η κατανόηση των επιπτώσεων του άγχους και η στήριξή τους στον γονεϊκό τους ρόλο, ώστε να βοηθήσουν τους εφήβους να διαχειριστούν λειτουργικά τα συναισθήματα αυτής της περιόδου.

Όλα τα ψυχοεκπαιδευτικά σεμινάρια θα διεξαχθούν μέσω τις διαδικτυακής πλατφόρμας Zoom. Για περαιτέρω πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνούν με την τηλεφωνική γραμμή 11525 ή μέσω του email: 11525@mazigiatopaidi.gr

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

πηγη: eleftheriaonline.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ