“Φρένο” από τους ειδικούς στο Πάσχα – Χλωμή η έξοδος στο χωριό, όλα δείχνουν Ανάσταση στην πόλη

Το χθεσινό “φρένο” που έβαλε η επιτροπή των ειδικών επιστημόνων στα πάσης φύσεως “ανοίγματα”. Αλλά και την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας. Αυξάνει τα ερωτηματικά για το εάν τελικά θα καταφέρουν οι πολίτες να εκδράμουν στην εξοχή για τον εορτασμό του Πάσχα.

Απομένει σχεδόν μόνο μία κρίσιμη εβδομάδα, μέχρι την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας. Κι οι ελπίδες των πολιτών για Πάσχα στην εξοχή, μοιάζουν να απομακρύνονται.

Στην τελευταία συνεδρίασή τους το πρωί της Παρασκευής (16/4) οι ειδικοί επιστήμονες “έσφιξαν τα λουριά”. Αναστρέφοντας το ενθουσιώδες κλίμα που υπήρχε μέχρι σήμερα. Για επιπλέον χαλάρωση των δυσβάστακτων μέτρων του παρατεταμένου lockdown.

Με μικρά και σταθερά βήματα, επανεκτιμώντας συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αλλά και την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ειδική υποεπιτροπή του Υπουργείου Υγείας εξετάζει και εισηγείται τα προσεκτικά “ανοίγματα” της κοινωνίας και της οικονομίας.

Είναι η επιτροπή που θα συγκεντρώσει τα νέα δεδομένα. Όπως αυτά θα διαμορφωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ώστε να δοθεί η τελική απάντηση από την ολομέλεια των επιστημόνων. Στο ποιο θα είναι τελικά το πλαίσιο για τον εορτασμό του Πάσχα.

Οι φόβοι των επιστημόνων εστιάζονται στις μετακινήσεις εκτός νομού, που μπορούν να διασπείρουν περαιτέρω τον ιό σε λιγότερο επιβαρυμένες περιοχές της Περιφέρειας, αλλά και οι συναθροίσεις μέσα στο εορταστικό κλίμα των ημερών, που χαλαρώνουν την προσοχή και τις αντιστάσεις των ανθρώπων.

Ως προς το πόσο η επιδημιολογική εικόνα μπορεί να ανατραπεί σε μία εβδομάδα, με την εμπειρία από τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας δεν φαίνεται να υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στα σημερινά στοιχεία, καθώς η αποκλιμάκωση είναι πάντα βασανιστική και αργόσυρτη. Βασικός παράγοντας που θα καθορίσει τις τελικές αποφάσεις θα είναι σαφώς η κατάσταση στο σύστημα Υγείας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κι ο Καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης:

“Σίγουρα το σύστημα Υγείας είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση αυτή την στιγμή, πιέζεται. Είναι προφανές και από τον αριθμό των θανάτων και από τον αριθμό των διασωληνωμένων. Είναι στοιχεία τα οποία τα λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν μας. Δεν έχει γίνει συζήτηση ακόμα. Όταν θα έρθει η στιγμή, θα γίνει στην Επιτροπή”, κατέληξε.

Πηγή: iatropaidia.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ