Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΞάνθη: Ο Καραγκιόζης ετοιμάζεται να γιορτάσει το φετινό Πάσχα σε online streaming

Ξάνθη: Ο Καραγκιόζης ετοιμάζεται να γιορτάσει το φετινό Πάσχα σε online streaming

Με αφετηρία το Ζακυνθινό παραμύθι «Του φτωχού τ’ αρνί», ο αγαπημένος λαϊκός ήρωας του θεάτρου σκιών, ο Καραγκιόζης, ετοιμάζεται να υποδεχθεί τη φετινή Πασχαλιά. Αυτή τη φορά μέσα από το διαδίκτυο, σε μια online streaming μετάδοση παράστασης.

Ο εκπαιδευτικός, συγγραφέας και καραγκιοζοπαίχτης Απόστολος Δομτζίδης από την Ξάνθη, διασκεύασε το γνωστό παραμύθι. Ώστε να ταιριάζει στον μπερντέ του Καραγκιόζη και μαζί με το θίασό του «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη». Είναι έτοιμος να το παρουσιάσει σε μια προσπάθεια επικοινωνίας των παιδιών με τον αγαπημένο τους ήρωα.

«Η πανδημία του κορωνοϊού μάς έχει στερήσει εδώ και πολλούς μήνες την επικοινωνία με τα παιδιά», επισημαίνει, ο Απόστολος Δομτζίδης. «Μας έλειψαν τα γέλια τους, τα επιφωνήματά τους. Τα δείγματα αγάπης τους προς τον λαϊκό ήρωα του ελληνικού θεάτρου σκιών. Έτσι, αποφασίσαμε να ανεβάσουμε μια νέα παράσταση θεάτρου και να την παρουσιάσουμε στα παιδιά. Που πιστεύω πως έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη όχι μόνο το γέλιο και τη διασκέδαση. Αλλά και την επικοινωνία με τον αγαπημένο τους ήρωα, έστω και διαδικτυακά», σημειώνει.

«Μέσα από αυτή την παράσταση», συνεχίζει ο κ. Δομτζίδης, «φιλοδοξούμε να μαζευτούμε, έστω από απόσταση, γύρω από το τραπέζι του Καραγκιόζη για να “γευτούμε” το πατροπαράδοτο αρνί. Ας ελπίσουμε, μετά απ’ αυτήν την περίοδο των Παθών που βιώνουμε όλοι, να έρθει γρήγορα η Ανάσταση. Και να μπορέσουν όλοι οι καραγκιοζοπαίχτες να στήσουν τους μπερντέδες τους. Στις πλατείες, στα θέατρα, για να γελάσει ξανά ο κόσμος. Το έχουμε όλοι ανάγκη».

Στην παράσταση αυτή, κάθε Λαμπρή ο Καραγκιόζης καλείται από κάποιον φίλο του στο πασχαλινό τραπέζι. Φέτος όμως αλλάζει η τύχη του. Ο πασάς αποφασίζει να δώσει ένα αρνί στον πιο φτωχό χριστιανό. Ο Καραγκιόζης είναι ο τυχερός. Πώς όμως θα καταφέρει με αυτό το αρνί να βγει από την υποχρέωση και να καλέσει τους φίλους που τον τραπέζωναν όλα αυτά τα χρόνια;

Ο Χατζηαβάτης έχει ένα πονηρό σχέδιο για να «βοηθήσει» τον φίλο του. Οι υποψήφιοι συνδαιτυμόνες προσκαλούνται. Άραγε θα πραγματοποιηθεί το πασχαλινό τραπέζι ή θα τιναχθεί στον αέρα από το σχέδιο του πονηρού Χατζηαβάτη;

Η διαδικτυακή αναμετάδοση της παράστασης θα γίνει από την Παρασκευή 16 Απριλίου έως και την Κυριακή 9 Μαΐου 2021 μέσω της πλατφόρμας Viva.gr.

Ένας διαφορετικός θίασος σκιών

Ο θίασος σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη», εδρεύει στην Ξάνθη και αποτελείται από τον Απόστολο Δομτζίδη, τη Νατάσα Μιχαηλίδου, τη Βαλεντίνα και Ευθυμία Δομτζίδου.

Ο καραγκιοζοπαίχτης του θιάσου, ο Απόστολος Δομτζίδης έχει εκδώσει δυο βιβλία, «Οι τρεις καλές συμβουλές» (2016) και «οι τρεις βλάκες» (2019), που αποτελούν πρωτότυπες παραστάσεις Καραγκιόζη βασισμένες στα ομώνυμα παραδοσιακά παραμύθια. Είναι συνιδρυτής της Ακαδημίας Ποίησης και Παραμυθιού. Βραβεύθηκε στους 5ους Αγώνες Ελληνικού Θεάτρου Σκιών. Επίσης, διακρίθηκε και βραβεύτηκε σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, και Πανελληνίου Διαγωνισμού Μονόπρακτου. Ο θίασος σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη» έχει συνεργαστεί με πλήθος πολιτιστικών φορέων και συλλόγων σε όλη την Ελλάδα.

Τέλος, σε συνεργασία με τους μικρούς αρχαιολόγους της Θράκης σχεδίασε και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για τάξεις σχολείων με βιωματικές δράσεις για το θέατρο σκιών. Τον Σεπτέμβριο του 2020 ξεκίνησε την έκθεση «Όλες οι τέχνες για τον Καραγκιόζη», που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα. Σκοπός του θιάσου είναι να φέρει τον Καραγκιόζη στο σήμερα, με τη βοήθεια όλων των τεχνών, σεβόμενος και αναδεικνύοντας την παράδοση του ελληνικού θεάτρου σκιών.

πηγη: cnn.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ