Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕπαναλειτουργία των δικαστηρίων και οικονομική στήριξη δικηγόρων

Επαναλειτουργία των δικαστηρίων και οικονομική στήριξη δικηγόρων

Στο επίκεντρο  της χθεσινής σύσκεψης του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας

Έγινε στα πλαίσια της  πανελλαδικής κινητοποίησης  που αποφάσισε η Ολομέλεια των προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας

Η σταδιακή επαναλειτουργία των δικαστηρίων,  προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα στο χώρο της δικαιοσύνης, καθώς και  οικονομική στήριξη των δικηγόρων, βρέθηκαν στο επίκεντρο  της χθεσινής   σύσκεψης των μελών  της διοίκησης  του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας.

Η σύσκεψη έγινε στα πλαίσια της απόφασης  της Ολομέλειας των προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, βάσει της οποίας  η χθεσινή  ημερομηνία  ορίστηκε  ως ημέρα πανελλαδικής κινητοποίησης  των δικηγόρων με σκοπό  την προβολή των δύο βασικών  αιτημάτων.

Μιλώντας στο πέρας της σύσκεψης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας κ. Δημ. Δημητρουλόπουλος,  αναφορικά με την επαναλειτουργία των δικαστηρίων  ανέφερε τα εξής:

«Θεωρούμε ότι η επαναλειτουργία  των δικαστηρίων είναι ζήτημα δημοκρατίας. Η Δικαιοσύνη ήταν,  είναι και θα παραμένει πάντοτε ένας βασικός πυλώνας για κάθε ευνομούμενη πολιτεία. Δε νοείται σε κανένα σύγχρονο κράτος δικαίου η Δικαιοσύνη να αναστέλλει πλήρως τη λειτουργία της για κανέναν απολύτως λόγο. Είναι κατανοητός  ο περιορισμός  της λειτουργίας της προκειμένου να προσαρμόζεται σε ακραίες και έκτακτες  συνθήκες. Όπως είναι πράγματι αυτές που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο, αλλά η πλήρης αναστολή της λειτουργίας της είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία.

Θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα των πολιτών και γενικότερα απειλεί το κράτος δικαίου. Από την πρώτη στιγμή έχουμε τονίσει ότι η πολιτεία θα πρέπει να λάβει μέτρα. Ώστε τα δικαστήρια να επανέλθουν σε μία κανονική κατά το δυνατόν λειτουργία. Προκειμένου να επιτελούν το ρόλο τους. Όπως εξακολουθούν άλλοι καίριοι τομείς της πολιτείας που σχετίζονται με τις ένοπλες δυνάμεις, τη δημόσια τάξη, τις δημόσιες υπηρεσίες, έτσι θα πρέπει να λειτουργούν και τα δικαστήρια.

Πιστεύουμε ότι σήμερα μετά από έναν και  πλέον χρόνο πανδημίας, υπάρχει πλέον η εμπειρία. Κι εκείνα τα μέτρα τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν την επάνοδο όλων μας στους χώρους των δικαστηρίων, με όρους υγειονομικά ασφαλείς. Ζητάμε λοιπόν από την πολιτεία να πάρει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα τα οποία θα μας επιτρέψουν, αν όχι αυτή την εβδομάδα και την επόμενη που είναι οι μοναδικές που απομένουν μέχρι το Πάσχα. Τουλάχιστον μετά τις διακοπές να επιστρέψουμε σε μία κανονική , ομαλή λειτουργία των δικαστηρίων.  

Θεωρούμε επίσης ότι θα πρέπει να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο των ΚΥΑ του Σαββατοκύριακου. Δεν μπορεί όλοι  οι εμπλεκόμενοι σε μια δίκη να μαθαίνουν εάν τελικά θα δικαστούν οι υποθέσεις τους το Σάββατο και να μαθαίνουν αν θα έχουν δικαστήρια τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Θα πρέπει ο προγραμματισμός να αλλάξει και θα πρέπει οι υπουργικές αποφάσεις να εκδίδονται σε ένα διαφορετικό χρόνο. Ώστε να υπάρχει το απαραίτητο περιθώριο προετοιμασίας όλων. Δεν υπάρχει κανένας λόγος η ΚΥΑ που αφορά τη λειτουργία των δικαστηρίων, να εμπλέκεται με τις ρυθμίσεις. Οι οποίες αφορούν άλλους κλάδους της παραγωγικής διαδικασίας σε μία πολιτεία».

Η οικονομική στήριξη

Εξάλλου όσον αφορά την οικονομική στήριξη των δικηγόρων, ο κ. Δημητρουλόπουλος τόνισε ότι αποτελούν έναν κατεξοχήν πληττόμενο από την πανδημία κλάδο. Που δεν έχει μέχρι σήμερα τύχει της στήριξης που έπρεπε να έχει από την πολιτεία.

«Είναι πλέον  σε όλους γνωστός ότι η ενίσχυση αυτή καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε ήταν ελλιπής και περιορισμένη. Σίγουρα δεν ήταν η αναμενόμενη και η επιβαλλόμενη με βάση τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζαμε. Επί έναν και πλέον χρόνο με κυβερνητική εντολή τα δικαστήρια παρέμειναν κλειστά. Έπρεπε λοιπόν ως πληττόμενος κλάδος να τύχουμε  της ίδιας ακριβώς ενίσχυσης που έτυχαν και άλλοι κλάδοι, οι οποίοι ανέστειλαν τη δραστηριότητά τους λόγω της πανδημίας.

Δυστυχώς  η ενίσχυσή μας περιορίστηκε σε ένα ποσό της τάξης των 600 ευρώ στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Καθώς και σε ένα χορήγημα 400 ευρώ που προήλθε από δικό μας λογαριασμό και δικά μας χρήματα. Που είχαν συγκεντρωθεί στο πλαίσιο του ΟΑΕΔ, με σκοπό την ενίσχυση των ανέργων δικηγόρων. Και που δεν είχαν ποτέ διατεθεί γι’ αυτό το σκοπό.  Όμως και αυτό το ποσό εντέλει χορηγήθηκε σε έναν περιορισμένο αριθμό συναδέλφων μας. Με αποτέλεσμα το σύνολο πλέον των δικηγόρων να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επαγγελματική και όχι μόνο, επιβίωσης.

Διεκδικούμε λοιπόν ενεργή  στήριξη από την πολιτεία. Την ίδια που έχει δοθεί και στους άλλους επαγγελματικούς κλάδους. Διεκδικούμε να είμαστε παρόντες σε κάθε μέτρο ενίσχυσης των συναδέλφων μας που προβλέπεται και για άλλες επαγγελματικές κατηγορίες. Ταυτόχρονα διεκδικούμε αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών μας  υποχρεώσεων. Για όσο χρονικό διάστημα έχει διαρκέσει και  η αναστολή του  επαγγέλματός μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η πολιτεία θα δει με κατανόηση τα αιτήματά μας αυτά.

Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είμαστε μόνοι μας, ότι η πανδημία πλήττει τους πάντες και ότι υπάρχουν  και πολλές άλλες επαγγελματικές ομάδες  των οποίων τα δίκαια αιτήματα θα πρέπει να γίνουν δεκτά και να ικανοποιηθούν από την πολιτεία. Της  οποίας επίσης αντιλαμβανόμαστε  ότι οι δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες. Από αυτό όμως  το σημείο, μέχρι την πλήρη αγνόηση των αιτημάτων μας η απόσταση είναι παρά πολύ μεγάλη. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η σημερινή κινητοποίηση θα συμβάλλει ώστε να ακουστούν αυτά τα αιτήματα  και να μεταβληθεί η στάση της πολιτείας απέναντί μας. Διαφορετικά θα είμαστε υποχρεωμένοι να επανεξετάσουμε τη στάση μας το επόμενο χρονικό διάστημα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ