Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΗ αλήθεια για το ΟΣΔΕ: Στον αέρα πάλι ΚΥΔ και αγρότες

Η αλήθεια για το ΟΣΔΕ: Στον αέρα πάλι ΚΥΔ και αγρότες

Το δημόσιο συμφέρον

Λίγα ετήσια έργα έχουν το βάρος του δημόσιου συμφέροντος που φέρει η συλλογή των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Η υποβολή τους είναι μία διοικητική πράξη. Pου εξασφαλίζει πάνω από 2,5 δισ. ευρώ κοινοτικών επιδοτήσεων σε 650.000 δικαιούχους και στις οικογένειές τους. Η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που έζησε για δεκαετίες. Kατάφερε να δημιουργήσει έναν διοικητικό μηχανισμό απολύτως συνεπή για την εξασφάλιση των κοινοτικών πόρων.

Κάποιοι θεώρησαν ότι αυτό ήταν μια αυτονόητη, σχεδόν ουρανοκατέβατη, επιτυχία. Kι ότι μπορούν να κάνουν επανασχεδιασμούς, στρατηγικά πλάνα ή και επιχειρηματικές συμφωνίες με την ασφάλεια του «αυτόματου πιλότου». Όσοι προειδοποιούσαν ότι τίποτα δεν είναι αυτονόητο και ότι περιθώρια για πειραματισμούς και εξυπηρετήσεις δεν υπάρχουν, ήταν κινδυνολόγοι και οπισθοδρομικοί.

Δεν υπάρχει πλέον κανένα άλλο χρονικό περιθώριο και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το δημόσιο συμφέρον απειλείται. Δυστυχώς, η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί μέρος του προβλήματος. H αξιοπιστία της έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και γι’ αυτό η συμβολή της στη λύση είναι πολύ περιορισμένη.

Πλέον, ο υπουργός καλείται άμεσα να πάρει το θέμα πάνω του και να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον με καθαρές και βιώσιμες επιλογές. Αυτό αναμένουν όλοι.

Το σύστημα ΕΑΣ Αγρινίου – Cognitera

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εταιρεία Cognitera έχει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της κατάστασης του ΟΣΔΕ για φέτος. Καθώς εμφανίζεται ξαφνικά ως διάττων αστέρας, προαναγγέλλοντας θεσμικές μεταβολές. Οι οποίες ως εκ θαύματος πραγματοποιούνται. Δύσκολα μπορεί να εξηγηθεί γιατί και πώς μια εταιρεία, που ιδρύεται τον Σεπτέμβρη και ξεκινά να λειτουργεί τον Γενάρη, προαναγγέλλει τον Φλεβάρη δημόσια την απόλυτη ετοιμότητά της να «απογειώσει» το ΟΣΔΕ παρέχοντας λογισμικό ΕΑΕ, ενάντια σε κάθε κανονιστική λογική. Η ανακοίνωση της ΕΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ότι θα παράσχει λογισμικό υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ ακούστηκε αρχικά ως ανέκδοτο όταν δημοσιεύτηκε. Γιατί ποτέ και από κανέναν δεν είχε τεθεί θέμα «εκχώρησης» της ΕΑΕ σε τρίτους.

Η απορία όλων, όμως, λύθηκε λίγες ημέρες μετά, όταν ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε στη δημοσίευση μίας πρόσκλησης πιστοποίησης. Που προέβλεπε ακριβώς αυτό που μόνο η Cognitera είχε την ενόραση να προβλέψει και να «επενδύσει» στον έναν μήνα που λειτουργούσε. Την εκχώρηση και τη σαλαμοποίηση του λογισμικού υποβολής των δηλώσεων σε πολλαπλούς ΦΥΠΥ. Τα θαύματα, όμως, δεν τελειώνουν εκεί… Καθώς ένα ολόκληρο σύστημα ανώνυμων κειμενογράφων πανηγυρίζει για τη νέα εποχή του ΟΣΔΕ που έρχεται. Κατακεραυνώνοντας ως οπισθοδρομικό ή εγκάθετο όποιον μιλά περί έγκαιρης υποβολής και πληρωμής των προηγούμενων ετών.

Το σύστημα της Cognitera χλευάζει και στοχοποιεί τους υπηρεσιακούς υπαλλήλους που επεσήμαναν τους κινδύνους που έφερνε το πλαίσιο πιστοποίησης των ΦΥΠΥ για τις επιδοτήσεις, τη χώρα και τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπως επεσήμαναν εξάλλου όλοι ανεξαιρέτως οι πιστοποιημένοι φορείς. Με την εξαίρεση των γνωστών 29 ΚΥΔ «μαγαζιών» και «παραμάγαζων». Φαίνεται ότι αποτελούν τεχνικές λεπτομέρειες γι’ αυτούς οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί μπροστά στην ανάγκη να αποδώσει η επένδυσή τους.

Την ίδια, λοιπόν, πρόσκληση πιστοποίησης αρχικά την προανήγγειλαν με στόμφο και την αποθέωσαν. Όταν η Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ την έκανε πράξη. Μετά την υπερασπίστηκαν με κάθε μέσο, όταν ήταν πλέον σαφές ότι δεν μπορούσε να σταθεί. Χαρακτηρίζοντάς τη ως «κανονική νόμιμη διαδικασία» στην ανακοίνωσή τους. Τώρα όμως που η επένδυσή τους δεν φαίνεται να αποδίδει, την προσβάλλουν δικαστικά. Υποστηρίζοντας ότι ήταν «εξαρχής παράνομη διαδικασία» και ζητούν την ακύρωσή της.

Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι το σύστημα που προσπαθεί για μήνες να επιβάλει τα επιχειρηματικά του σχέδια με κάθε μέσο, «επενδύει» πλέον στο χάος και σε τίποτα περισσότερο. Ό,τι έλεγε νόμιμο χτες, σήμερα το καταγγέλλει ως παράνομο, με μόνο. Με προφανή στόχο τη διάλυση του συστήματος υποβοήθησης και τη δημιουργία χάους στην υποβολή των δηλώσεων. Κάποιος πρέπει να τους σταματήσει, επιτέλους, πριν να είναι πολύ αργά…

O αυτόχειρας ΟΠΕΚΕΠΕ

Πέρα από κάθε αμφιβολία, ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο μεγάλος υπεύθυνος για το φιάσκο στο φετινό ΟΣΔΕ ώς, το κύρος που κέρδισε με κόπο τα τελευταία έτη έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα. Δεν μπορούν εύκολα να εξηγηθούν οι επιλογές της διοίκησής του, οι καθυστερήσεις στις ενέργειές του.

Επί δύο μήνες μετά τη λήξη της πιστοποίησης της περιόδου 2014-2020, ο ΟΠΕΚΕΠΕ άφησε όλο το σύστημα υποβοήθησης στον αέρα. Έρμαιο των φημών των γνωστών επιτήδειων παραγοντίσκων, που προανήγγειλαν αλλαγές και πουλούσαν εσωτερική πληροφόρηση ως σύγχρονοι «Γκρουέζες».

Ενώ ο ίδιος ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε έγγραφά του αναγνωρίζει ότι το πλαίσιο υποβοήθησης της περιόδου 2014-2020 λειτούργησε υποδειγματικά. Εξασφαλίζοντας τη συλλογή των δηλώσεων και την πληρωμή των επιδοτήσεων με πρωτόγνωρη επιτυχία, προχωρά στην πλήρη ανατροπή του.

Το νέο αυτό πλαίσιο είναι τόσο σαθρό νομικά και τόσο περίπλοκο λειτουργικά, ώστε να δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για τις εσωτερικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στον Οργανισμό.

Χωρίς καμία τεχνική προδιαγραφή για τα παρεχόμενα λογισμικά και τις υποδομές που θα παρέχουν οι ΦΥΠΥ, δημιουργεί ένα σύστημα παράλληλης λειτουργίας διαφορετικών συστημάτων υποβολής, το οποίο είναι προφανές ότι μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει. Η απόφαση, δε, να απαιτεί λογισμικό υποβολής δηλώσεων, αλλά και άδειες λογισμικού από τους ΦΥΠΥ ήταν τόσο κανονιστικά όσο και νομικά ακατανόητη.

Όταν, δε, υπό την πίεση της πραγματικότητας έγινε πλέον σαφές και στους διοικούντες ότι αυτή η πιστοποίηση έθετε σε κίνδυνο τη συλλογή των δηλώσεων, ο Οργανισμός ταυτόχρονα με την επέκταση του προηγούμενου πλαισίου για ένα έτος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι αναβάλλει τον «Στρατηγικό Σχεδιασμό» του για ένα έτος λόγω έλλειψης χρόνου. Μόνο που ο νέος σχεδιασμός αναφέρει εντελώς αντίθετες προτεραιότητες από αυτές που είχαν περιγραφεί στην αρχική πιστοποίηση. Αναφέρει συλλογή και επεξεργασία στις υποδομές του ΟΠΕΚΕΠΕ και με λογισμικό του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ η αρχική πιστοποίηση προέβλεπε ακόμη και την εκχώρηση του λογισμικού υποβολής στους ΦΥΠΥ. Αναφέρει «κεντρικό ρόλο» του Οργανισμού, όταν η αρχική πιστοποίηση ζητούσε άδειες λογισμικού από τους ΦΥΠΥ, ακόμη και για τις on-line δηλώσεις.

Δυστυχώς, ακόμη και ο πλέον καλοπροαίρετος παρατηρητής δεν μπορεί παρά να εντοπίσει ένα μεγάλο έλλειμμα, όχι μόνο σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού, αλλά και σε επίπεδο επεξεργασίας συνεκτικών και λειτουργικών λύσεων για θέματα που μέχρι πρότινος αποτελούσαν εργασίες ρουτίνας για τον Οργανισμό.

Η αξιοπιστία του Οργανισμού βρίσκεται στο ναδίρ, το ηθικό των στελεχών του έχει καταρρακωθεί, οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ είναι στον αέρα και ακόμη κάποιοι αρμενίζουν ανέμελα, κάνοντας ότι δεν τρέχει τίποτα.

Τα ΚΥΔ αναμένουν και υπομένουν

Για μήνες τα ΚΥΔ παραμένουν όμηροι των καθυστερήσεων και παλινωδιών του ΟΠΕΚΕΠΕ, αναμένοντας πότε επιτέλους θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Επί δύο μήνες, και παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις και παρεμβάσεις τους, καμία πληροφόρηση δεν έλαβαν για το μέλλον του πλαισίου.

Στην αρχική πρόσκληση καλούνταν να πιστοποιηθούν για επτά έτη, αλλά και να επιλέξουν ΦΥΠΥ χωρίς να γνωρίζουν τίποτα για την τεχνική ικανότητά τους. Με την παράταση του προηγούμενου πλαισίου, η πιστοποίησή τους έγινε ετήσια, αλλά τουλάχιστον υπήρχε φως στην άκρη του τούνελ. Σήμερα, με την προσφυγή της Cognitera εναντίον της πρόσκλησης πιστοποίησης, δεν είναι σαφές εάν και πότε θα ξεκινήσει η συλλογή των δηλώσεων.

Όποια ΚΥΔ αρχικά θεώρησαν τη 15η Απριλίου ως ημερομηνία έναρξης, κάνουν δεύτερες σκέψεις και μεταβάλλουν τον προγραμματισμό τους για αργότερα, αναβάλλοντας προφανώς και την πρόσληψη προσωπικού.

Χρονολόγιο  

30/9/2020

Ιδρύεται η εταιρεία Cognitera με μετόχους πέντε θυγατρικές εταιρείες – ΚΥΔ της ΕΑΣ Αγρινίου.

31/12/2020      Λήγει η περίοδος πιστοποίησης (2014-2020) όλων των φορέων υποβοήθησης.

22/2/2021

Η ΕΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ προαναγγέλλει «νέο σύγχρονο λογισμικό ΕΑΕ» της εταιρείας Cognitera.

4/3/2021

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δημοσιεύει πρόσκληση ενδιαφέροντος για την επταετή πιστοποίηση ΦΥΠΥ και ΚΥΔ.

5/3/2021

H GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ με ανακοίνωσή της αναφέρει «σημαντικές τεχνικές ασάφειες, νομικά έωλες διατυπώσεις και στρεβλές λειτουργικές προδιαγραφές που δεν απαιτούν απλώς διευκρινίσεις, αλλά θέτουν και μεγάλα ερωτήματα για τον σκοπό που εξυπηρετούν».

22/3/2021

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνει ότι η εφαρμογή του νέου πλαισίου «θα έθετε σε κίνδυνο το έργο» λόγω χρονικών περιορισμών και γι’ αυτό το αναβάλλει για ένα έτος, δημοσιεύοντας τροποποίηση της πρόσκλησης με την οποία παρατείνει το πλαίσιο υποβοήθησης 2014-2020 και για το 2021.

23/3/2021

Η ΠΕΦΑ, σε σκληρή ανακοίνωσή της, αναφέρει: «Ρωτάμε επίσημα και τον ίδιο τον ΟΠΕΚΕΠΕ να μας απαντήσει σε μία και μόνο ερώτηση. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως ‘‘η επανεκτίμηση και αξιολόγηση των δεδομένων από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες κατέδειξε πως ο χρόνος που απαιτείται για την εφαρμογή του εγχειρήματος θα έθετε σε κίνδυνο το έργο’’. Η αρχική εκτίμηση των τεχνικών υπηρεσιών ποια ήταν; Τι εισηγήθηκαν οι διευθύνσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ για την πρώτη πρόσκληση;

Καθόσον γνωρίζουμε (επιβεβαιωμένες πληροφορίες), δεν εισηγήθηκαν τίποτα. Διότι για τη συγκεκριμένη πρόσκληση δεν γνώριζε κανείς τίποτα. Αφού και αυτοί που έγραψαν την πρόσκληση δεν την υπέγραψαν ποτέ. Η πρόσκληση με το ευφυολόγημα ΦΥΠΥ ήρθε ουρανοκατέβατη. Στο γραφείο του τότε υπηρεσιακού πρόεδρου Δημήτρη Μελά και υπογράφηκε εν μία νυκτί.

Πάλι καλά που σας έκοψε και αποσύρατε αυτό το έκτρωμα που θα οδηγούσε σε απόλυτο τέλμα τη λειτουργία του έργου του ΟΣΔΕ και τις πληρωμές επιδοτήσεων 640.000 αγροτών».

31/3/2021

Σε δελτίο Τύπου του ο υπουργός, κ. Λιβανός, αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Όποιος επιχειρεί να δημιουργήσει προσκόμματα στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, εμφορούμενος από επιχειρηματικά ή άλλα συμφέροντα, θέτει σε κίνδυνο τους 650.000 αγρότες μας. Θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους. Εμείς αυτό, ως πολιτική ηγεσία και ως κυβέρνηση, δεν θα το επιτρέψουμε. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει, ώστε ο Οργανισμός να λειτουργεί κανονικά. Το ΟΣΔΕ θα ανοίξει κανονικά στις 15/04».

πηγη: ypaithros.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ