Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΣυνεχίζεται η υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου

Συνεχίζεται η υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου

Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι Ρομά στην Ηλεία, με αφορμή την προχθεσινή Παγκόσμια Ημέρα

Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι Ρομά και στην Ηλεία. Τα οποία έχουν σαν συνέπεια τη μεγάλη υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου. Που συχνά επεκτείνεται  στην υπόλοιπη τοπική κοινωνία.

Με αφορμή και την προχθεσινή «Παγκόσμια Ημέρα Ρομά» (8 Απριλίου). Πολύ συχνά πλέον στο αστυνομικό δελτίο καταγράφονται πολλαπλά περιστατικά βίας, κλοπών, διαρρήξεων, ναρκωτικών. Καθώς κι άλλων σοβαρών παράνομων πράξεων, που  έχουν σαν «πρωταγωνιστές» άτομα της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας.

Ταυτόχρονα  μείζον  μπορεί να χαρακτηριστεί  το θέμα της επαιτείας αλλά και της πορνείας  από ανήλικα άτομα, συχνά υπό την …καθοδήγηση  στενών συγγενικών τους προσώπων, με αποτέλεσμα να  υπάρχουν και αλλεπάλληλες συλλήψεις από τις αρχές.

Η εγκληματικότητα ωστόσο είναι η μια όψη του νομίσματος για τους Ρομά, οι οποίοι στο μεγαλύτερό τους ποσοστό στην Ηλεία εξακολουθούν να ζουν κάτω από πολύ δύσκολες έως απαράδεκτες συνθήκες. Παρά τις όποιες προσπάθειες έγιναν τα προηγούμενα χρόνια για την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία.

Δυστυχώς κάτι τέτοιο δε συνέβη. Με συνέπεια το μεγαλύτερο ποσοστό των τσιγγανόπαιδων να μην πηγαίνει ή να εγκαταλείπει πρόωρα το σχολείο. Οι συνθήκες διαβίωσης σε πρόχειρα σπίτια και καταυλισμούς να είναι απαράδεκτες. Γενικά η όλη παρουσία τους να αποτελεί πραγματική «παραφωνία» στη σύγχρονη εποχή!

«Διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους»

Είναι ημέρα τιμής για τον πολιτισμό και την ιστορία των Ρομά, ως μέρος της ιστορίας των λαών της Ευρώπης. Αλλά κυρίως ημέρα μνήμης για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους» αναφέρει ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, σε γραπτή δήλωσή του.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι, παρά τις προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι Ρομά βιώνουν ακόμη εκτεταμένες διακρίσεις, περιθωριοποίηση και πολλαπλές μορφές αποστέρησης και αποκλεισμού. Από τα θεμελιώδη δικαιώματα της εκπαίδευσης, της εργασίας, της αξιοπρεπούς στέγασης και των βασικών υπηρεσιών υγείας. Όπως σημειώνει, «στην Ελλάδα, οι υποβαθμισμένες συνθήκες διαβίωσης, το χαμηλό κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο και το χαμηλό επίπεδο συμμετοχής στην εκπαίδευση. Αποτελούν σημαντικά εμπόδια για την κοινωνική ένταξη, συμπερίληψη, ίση συμμετοχή και ευημερία των Ρομά». Τονίζει δε, ότι την περίοδο αυτή, η νέα Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά της περιόδου 2020-2030. Καθώς και το Σχέδιο Δράσης που την συνοδεύει, βρίσκονται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του νέου Ευρωπαϊκού Στρατηγικού Πλαισίου για την Ένταξη, την Ισότητα και τη Συμμετοχή των Ρομά, 2020-2030 και τη Σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης της 12ης Μαρτίου 2021. Θα ολοκληρωθούν κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης με την κοινωνία των πολιτών και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Η νέα υπό σχεδιασμό αναθεωρημένη Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά, περιλαμβάνει οριζόντια και τομεακά μέτρα για την ανάπτυξη δράσεων κοινωνικής ένταξης, ισότητας, ενδυνάμωσης και συμμετοχής των Ρομά. Στο πλαίσιο αυτό, εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τη συμπερίληψη, ομαλή συνύπαρξη, δημιουργία αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ένταξης των Ρομά στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της χώρας. Εστιάζουμε σε ρεαλιστικές και στοχευμένες παρεμβάσεις για την άρση των όρων του κοινωνικού αποκλεισμού, των διακρίσεων και του αντιτσιγγανισμού.

Με βάση την αρχή της εξειδικευμένης, αλλά όχι αποκλειστικής, στόχευσης αυτής της ευάλωτης πληθυσμιακής ομάδας. Επικεντρωνόμαστε με οριζόντιες παρεμβάσεις στην προώθηση της συμμετοχής των Ρομά. Μέσω της ενδυνάμωσης, της συνεργασίας και της καλλιέργειας σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στην καταπολέμηση και πρόληψη του αντιτσιγγανισμού και των διακρίσεων» υπογραμμίζει ο κ. Σταμάτης.

Παράλληλα, αναφέρει: «Βασική μας στόχευση αποτελεί η μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ώστε να γεφυρωθεί το κοινωνικοοικονομικό χάσμα μεταξύ των Ρομά και του γενικού πληθυσμού. Η αύξηση της πραγματικής ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτική συμπεριληπτική γενική εκπαίδευση. Η αύξηση της πραγματικής ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτική και βιώσιμη απασχόληση και η αύξηση της πραγματικής ισότιμης πρόσβασης σε επαρκή μη διαχωρισμένη στέγαση και σε βασικές υποδομές.

8 Απριλίου, μια μέρα που πρέπει να θυμόμαστε όλοι: ότι οι Έλληνες Ρομά είναι αναπόσπαστο κομμάτι του λαού μας, συμπολίτες μας, κομμάτι της παράδοσής μας και της ιστορίας μας, που οφείλουμε να τους στηρίξουμε και να συμπορευθούμε ισότιμα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ