Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠοια ελληνικά νησιά θα γίνουν οι πρώτες covid-free περιοχές της Ελλάδας

Ποια ελληνικά νησιά θα γίνουν οι πρώτες covid-free περιοχές της Ελλάδας

Τι αναφέρει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Guardian

Οι πρώτες covid free περιοχές στην Ελλάδα πρόκειται να γίνουν μέχρι τα τέλη Απριλίου τα νησιά του Αιγαίου, την ώρα που οι προσπάθειες εμβολιασμού εντείνονται σε τουριστικούς προορισμούς, αναφέρεται μεταξύ άλλων σε δημοσίευμα του Guardian.

Σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρησιακές προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, οι αρχές έχουν δεσμευτεί ότι τουλάχιστον 69 νησιά θα εμβολιαστούν πλήρως μέχρι τα τέλη Απριλίου.ADVERTISING

Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο εκπονείται με τη βοήθεια των ενόπλων δυνάμεων, η παράδοση χιλιάδων εμβολίων σε απομακρυσμένα νησιά, θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

«Είναι πολύ δύσκολο να μεταφέρεις εμβόλια σε ένα νησί»

«Έχουμε τόσα μικρά νησάκια», δήλωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας που επιβλέπει το πρόγραμμα. «Ακριβώς επειδή είναι τόσο δύσκολο να δεχτούν προμήθειες, αποφασίσαμε να εμβολιάσουμε ολόκληρους πληθυσμούς με μία κίνηση, με σκοπό να αρχίσουν να δέχονται τουρίστες όταν οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως και είναι προστατευμένοι», ανέφερε.

Στη συνέχεια, ο κ. Θεμιστοκλέους χαρακτήρισε τη διαδικασία ως περίπλοκη. Αεροπλάνα, ελικόπτερα και πλοία του λιμενικού έχουν συνδράμει με τη βοήθεια στρατιωτών, αξιωματούχων πολιτικής προστασίας και την αστυνομία για να συμμετέχουν σε διαφορετικά στάδια. «Είναι πολύ δύσκολο να μεταφέρεις εμβόλια σε ένα νησί», είπε στον Guardian. «Απαιτεί μια συγκεκριμένη διαδικασία που περιλαμβάνει πολλούς ανθρώπους… ο καθένας έχει μια ειδική αποστολή από τη στιγμή που τα κουτιά φεύγουν από τις αποθήκες μας».

Το άρθρο σημειώνει, ότι ενώ η υπόλοιπη χώρα παλεύει να διαχειριστεί της επιπτώσεις του τρίτου κύματος της επιδημίας, τα περισσότερα νησιά παρέμειναν covid-free με σχεδόν καθόλου κρούσματα.

Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι των Λειψών έχουν εμβολιαστεί

Στους Λειψούς, ο δήμαρχος του νησιού, Φώτης Μάγγος, δηλώνει με περηφάνια ότι υπήρξε «μόνο ένα κρούσμα» κορονοϊού από το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα. «Και αυτό ήταν ενός στρατιώτη που επέστρεψε από την άδεια, όταν βρέθηκε θετικός» είπε. «Κοιτάζουμε την Αθήνα και άλλες πόλεις και συνειδητοποιούμε πόσο ελαφρά μας έχει αγγίξει. Είμαστε σε lockdown, τα καταστήματα και τα σχολεία μας είναι κλειστά, αλλά θα ρίξουμε όλο το βάρος μας στους ανθρώπους που πρόκειται να έρθουν», τονίζει.

Σχεδόν ολόκληρος ο ενήλικος πληθυσμός των 800 ατόμων που ζούνε μόνιμα στους Λειψούς έχουν εμβολιαστεί. «45% είναι κάτω από 18 ετών, αλλά σχεδόν όλοι όσοι μπορούν να κάνουν το εμβόλιο έχουν ήδη κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και 86 άτομα αναμένεται να λάβουν τη δεύτερη δόση το Σαββατοκύριακο. Ακούω ότι οι τουριστικές κρατήσεις έχουν ανέβει. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι» δήλωσε.

Covid free η Πάτμος σε μερικές εβδομάδες

Στο νησί της Πάτμου, δημοφιλής προορισμός για διασημότητες, θρησκευτικούς προσκυνητές και την κοσμοπολίτικη ελίτ, η προοπτική «covid free» εντός μερικών εβδομάδων, έχει χαιρετηθεί με ενθουσιασμό.

«Τον χειμώνα έχουμε περίπου 3.100 άτομα που ζουν εδώ. Οι περισσότεροι που είναι άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί», δήλωσε ο 33χρονος δήμαρχος του νησιού, Ελευθέριος Πέντες.

«Η λίστα κλείνει αυτήν την Παρασκευή και σχεδόν όλοι οι πολίτες ηλικίας από 18 έως 59 ετών εγγράφονται για τη λήψη του εμβολίου. Τον περασμένο Νοέμβριο είχαμε 25 κρούσματα Covid εδώ και νομίζω ότι ήταν ένα μάθημα για όλους μας».

«Η σκέψη ότι θα είμαστε χωρίς Covid το καλοκαίρι αφαιρεί ένα ολόκληρο βάρος αβεβαιότητας» λέει ο Δημήτρης Γκρίλης, ιδιοκτήτης ενός μικρού ξενοδοχείου στο νησί. «Πέρυσι είχαμε οικονομικές απώλειες που που θύμισαν περιόδους πολέμου», συμπλήρωσε.

Το Καστελόριζο θα βρίσκεται σε «αξιοζήλευτη θέση παγκοσμίως»

Μάλιστα, αρκετοί είναι οι ομογενείς που παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από τον ελληνικό τουρισμό, καθώς επιθυμούν διακαώς να περάσουν λίγο χρόνο από το καλοκαίρι τους στην Ελλάδα.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι», λέει η Χρυσή Βερέβη από την Αυστραλία, που υπό κανονικές συνθήκες περνάει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου με τον σύζυγό της Γιάννη, στο Καστελόριζο. «Είναι μια απροσδόκητη απόλαυση να ξέρεις πως αυτό το μικροσκοπικό, και μερικές φορές ευάλωτο νησί, πρέπει τώρα να βρίσκεται σε μια τόσο αξιοζήλευτη θέση παγκοσμίως», αναφέρει.

πηγη: news.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ