Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠιστοποιούνται οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας/επαγγελματικού προσανατολισμού

Πιστοποιούνται οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας/επαγγελματικού προσανατολισμού

H δράση έχει ως στόχο να συμβάλει στην επαγγελματική ανάπτυξη των συμβούλων σταδιοδρομίας/επαγγελματικού προσανατολισμού. Στην αναβάθμιση των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων και στην πιστοποίηση των προσόντων τους.

Πιλοτικό πρόγραμμα ανάπτυξης συστήματος πιστοποίησης συμβούλων σταδιοδρομίας/επαγγελματικού προσανατολισμού θα υλοποιήσει ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ). H δράση έχει ως στόχο να συμβάλει στην επαγγελματική ανάπτυξη των συμβούλων σταδιοδρομίας/επαγγελματικού προσανατολισμού. Στην αναβάθμιση των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων και στην πιστοποίηση των προσόντων τους.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει μια δέσμη ενεργειών για την πιλοτική εφαρμογή της διαδικασίας πιστοποίησης. Μέσα από εξεταστική διαδικασία με σκοπό την ένταξη των συμβούλων σταδιοδρομίας/επαγγελματικού προσανατολισμού στο αντίστοιχο μητρώο του ΕΟΠΠΕΠ. Λαμβάνοντας υπόψη την εθνική πολιτική και την ευρωπαϊκή στρατηγική για την εκπαίδευση, δια βίου μάθηση και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού

H δια βίου συμβουλευτική/επαγγελματικός προσανατολισμός είναι η συστηματική βοήθεια και υποστήριξη. Που παρέχεται από εξειδικευμένους επιστήμονες και η οποία επιτρέπει στο άτομο σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωή του να συνειδητοποιεί τις γνώσεις, τις ικανότητες, τις δεξιότητες, τα ενδιαφέροντά και τις αξίες του. Να λαμβάνει εκπαιδευτικές και επαγγελματικές αποφάσεις, να σχεδιάζει και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τη σταδιοδρομία του και να επιτυγχάνει μεγαλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης προβλέπεται η ανάπτυξη μεθοδολογίας και εκπαιδευτικού υλικού για τις εξετάσεις των υποψηφίων προς πιστοποίηση συμβούλων σταδιοδρομίας/επαγγελματικού προσανατολισμού με στόχο την διενέργεια εξετάσεων πιστοποίησης. Η οποία μπορεί να υλοποιηθεί με τις μεθόδους της προσομοίωσης ή/και γραπτής εξέτασης. Επιπρόσθετα, προβλέπεται ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού. Καθώς και η εκπαίδευση των συμβούλων σταδιοδρομίας/επαγγελματικού προσανατολισμού που θα λειτουργήσουν ως αξιολογητές στη διαδικασία της πιστοποίησης.

Για την υλοποίηση της πιστοποίησης των προσόντων των συμβούλων σταδιοδρομίας/επαγγελματικού προσανατολισμού απαιτείται η ανάπτυξη και λειτουργία πληροφοριακού συστήματος. Που θα υποστηρίζει τη διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων. Καθώς και τη διαδικασία των εξετάσεων, στα διαφορετικά στάδια υλοποίησης της διαδικασίας πιστοποίησης.

Το πρόγραμμα θεωρείται καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα. Καθώς μέχρι στιγμής απουσιάζει ένα εθνικό σύστημα αξιολόγησης των προσόντων των επαγγελματιών, που παρέχουν υπηρεσίες συμβουλευτικής σταδιοδρομίας και αναμένεται να συμβάλλει θετικά στην διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τόσο προς όφελος των τελικών αποδεκτών των υπηρεσιών συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού. Όσο και προς όφελος των ιδίων των συμβούλων σταδιοδρομίας/επαγγελματικού προσανατολισμού, καθώς ενισχύει την διά βίου επαγγελματική τους ανάπτυξη.

πηγη: imerisia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ