Θάνατος των εργατών, κέρδη των εργοδοτών

Ένα νέο στυγνό εργοδοτικό έγκλημα έγινε την 1η Απρίλη του 2021 στο Γυμνό Ερέτριας στην Εύβοια.

Τρεις εργαζόμενοι συνάδελφοι, στον εργολάβο που εκτελούσε για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ εργασίες συντήρησης δικτύων, βρήκαν τραγικό θάνατο και ένας ακόμα τραυματίστηκε σοβαρά. Τρεις ακόμα εργάτες δεν γύρισαν σπίτι τους μετά από τη δουλειά. Ο μαύρος κατάλογος της λίστας του θανάτου ποτισμένου με το αίμα των εργατών μεγαλώνει ακόμα περισσότερο. Αν θυμηθούμε και τα δύο θανατηφόρα δυστυχήματα πριν από λίγο καιρό στη Ζάκυνθο, πάλι σε εργασίες εργολάβων σε δίκτυα του ομίλου ΔΕΗ.


Δεν έφταιγε ούτε η “κακιά η ώρα” ούτε η τύχη, ούτε έγινε ανθρώπινο λάθος. Όπως θα ακούσουμε πάλι από τους υπεύθυνους. Είναι εκατοντάδες οι καταγγελίες των σωματείων για εντατικοποίηση. Για ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας και αδιαφορία των ελεγκτικών αρχών, για ελλιπή συντήρηση των δικτύων. Προειδοποιούσαν και κατάγγειλαν που οδηγεί αυτή η πολιτική. Ιδού για μια ακόμα φορά το χρονικό προαναγγελθέντων θανάτων και εγκληματικών ευθυνών. Ο ένοχος όμως έχει συγκεκριμένο όνομα. Είναι η πολιτική “ απελευθέρωσης της ενέργειας”.
Η πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας είναι ένα συνειδητό, προδιαγεγραμμένο έγκλημα σε βάρος του λαού. Έχει τη σφραγίδα της Ε.Ε. και οι θιασώτες της απελευθέρωσης φέρνουν ακέραια την ευθύνη. Κυβερνήσεις και κόμματα που υπηρετούν αυτές τις πολιτικές, συνδικαλιστικές ηγεσίες που βάζουν πλάτη είναι υπεύθυνες.


Η διάσπαση της ΔΕΗ σε τρία κομμάτια -ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ και η λειτουργία τους με
ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια με την παράλληλη είσοδο των ιδιωτών. Αντιμετωπίζουν την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των εργαζομένων ως κόστος και οδηγούν σε πανάκριβο ρεύμα για το λαό.
Η μία πίσω από την άλλη κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσαν την πολιτική της ΕΕ για την απελευθέρωσης τη ενέργειας. Για να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας στο κεφάλαιο. Συνεχίζουν αυτή την πολιτική με την απολιγνιτοποίηση, τη χρήση του εισαγόμενου φυσικού αέριου ως καύσιμο μετάβασης. Την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και την “πράσινη ανάπτυξη”, για να βρουν διέξοδο λιμνάζοντα κεφάλαια, με εγγυημένη μάλιστα κερδοφορία. Για την ανταγωνιστικότητα του ΔΕΔΔΗΕ και την περικοπή του “εργασιακού κόστους” μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια κατά 1000 και πλέον οι μόνιμοι εργαζόμενοι. Ενώ το προσωπικό του ΑΔΜΗΕ με μόνιμη και σταθερή δουλειά κατά 60%,την ώρα που οι ανάγκες έχουν αυξηθεί πάνω από 50%.

Την ίδια ώρα για να καλυφτούν τα κενά της έλλειψης προσωπικού προσλαμβάνονται άγρια εκμεταλλευόμενοι εργαζόμενοι. Ακόμα και από “δουλεμπορικά”, που φυσικά είναι ανεκπαίδευτοι και ανειδίκευτοι στο αντικείμενο. Γιγαντώθηκαν οι εργολαβίες ως βασική μορφή αποκατάστασης των βλαβών. Με τους εργολάβους να κόβουν τα περιττά έξοδα για να μεγαλώσουν τα κέρδη τους.
Για τον τομέα της ενέργειας η λύση είναι ένας ενιαίος κρατικός φορέας, από τη παραγωγή, την μεταφορά και διανομή που θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες και θα είναι το ρεύμα κοινωνικό αγαθό. Εκμεταλλευόμενος όλες τις μορφές ενέργειας χρησιμοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις στη προστασία της υγείας του λαού και του περιβάλλοντος.
Η παγίωση της ευέλικτης εργασίας, η εργολαβοποίηση, η ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων , η επιχειρηματική δράση των ομίλων σε όλους τους τομείς έχουν κοινό παρονομαστή μόνιμα θύματα, εργαζόμενους και λαό. Έχουν όμως και σταθερά κερδισμένους. Μια χούφτα ιδιοκτήτες των επιχειρηματικών ομίλων. Μεγαλοεργολάβους, κλινικάρχες, εφοπλιστές, τραπεζίτες, μεγαλοξενοδόχους,

Για τα κέρδη τους θυσιάζουν τις ζωές μας

Είτε αργοπεθαίνουν ασθενείς στους διαδρόμους των νοσοκομείων, είτε σκοτώνονται στους δρόμους οι ντελιβεράδες, είτε πεθαίνουν από ηλεκτροπληξία στις κολώνες του ΔΕΔΔΗΕ. Εγκλήματα που είναι βέβαιο ότι θα πολλαπλασιαστούν αν περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για 10ωρη απλήρωτη δουλειά, για κτύπημα κάθε φωνής που αντιστέκεται οργανωμένα μέσα από τα σωματεία.
Μπροστά στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για “ανάπτυξη για όλους”, που κάτω από κάλπικα αφηγήματα υλοποιεί τα θέλω των εργοδοτών, θα μας βρουν απέναντί τους.

Οργανωμένα και μαζικά διεκδικούμε σταθερή δουλειά με δικαιώματα, κατάργηση κάθε μορφή εργολαβίας. Δίνουμε τη μάχη ενάντια στην απελευθέρωση της ενέργειας, αλλά και στη δράση των επιχειρηματικών ομίλων σε όλους τους τομείς που μετατρέπουν κοινωνικά αγαθά σε πανάκριβα εμπορεύματα.

Βάζουμε μπροστά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, τις δικές μας και των παιδιών μας.
Μέχρι να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Νίκος Λοχοβίτης
Πρόεδρος ΕΔΟΠ-ΔΕΗ Ν. Ηλείας

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ