Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνία«Επί τάπητος» τα προβλήματα των αγροτών της Ηλείας

«Επί τάπητος» τα προβλήματα των αγροτών της Ηλείας

Στη συνάντηση εκπροσώπων της Ο.Π. Αμαλιάδας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανό

Θα γίνει στο υπουργείο την Πέμπτη 8 Απριλίου και ώρα 11 π.μ.

Τα σημαντικά προβλήματα που απασχολούν  τους αγρότες της Ηλείας, θα τεθούν «επί τάπητος» στη συνάντηση εκπροσώπων της Ο.Π. Αμαλιάδας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανό, που ορίστηκε να γίνει στο υπουργείο την Πέμπτη 8 Απριλίου και ώρα 11 π.μ.

Ήδη για τα αγροτικά προβλήματα από τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών κ. Χρ. Βαλιανάτο, έχει σταλεί ενημερωτικό υπόμνημα προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

-Αναδιάρθρωση Κορινθιακής Σταφίδας.

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό προϊόν με υψηλό όμως κόστος παραγωγής λόγω των εργατικών εξαιτίας της περιορισμένης εκμηχάνισης της καλλιέργειας. Η ετήσια παραγωγή του είναι διαρκώς μειούμενη και αυτό οφείλεται στο ότι ο αμπελώνας της Κορινθιακής Σταφίδας γηράσκει, με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγικότητας του, χωρίς να έχουν οι παραγωγοί την οικονομική δυνατότητα να προβούν σε ανασύσταση. Για την προστασία και στήριξη της καλλιέργειας θεωρούμε αναγκαίο και επιτακτικό την εφαρμογή του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης Κορινθιακής Σταφίδας με οικονομική ενίσχυση (αντίστοιχο των αμπελώνων οινοποίησης).

-Τροποποίηση Κανονισμού ΕΛΓΑ: Οι προηγούμενοι Υπουργοί και πρόεδροι ΕΛΓΑ, μας είχαν ζητήσει προτάσεις για την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και είχαμε στείλει. Δεν έχει γίνει τίποτα και έχουμε μείνει στις συζητήσεις και στις προτάσεις.

-Συνδεδεμένες ενισχύσεις για τη Βιομηχανική Τομάτα, την Κορινθιακή Σταφίδα και τα Εσπεριδοειδή: Πρέπει και τη νέα προγραμματική περίοδο να υπάρχει συνδεδεμένη ενίσχυση και για τα τρία αυτά  προϊόντα, τα οποία στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομία του νομού μας.

-Για τα προϊόντα που επλήγησαν από την πανδημία, πρέπει να υπάρχει ενίσχυση των παραγωγών. Εκκρεμούν τα υπαίθρια καρπούζια καλλιέργειας 2020, τα κηπευτικά 2020 και η βιομηχανική πατάτα 2020. Επίσης, υπάρχουν προβλήματα στα φθινοπωρινά προϊόντα (μαρούλια που φρεζάρονται και εσπεριδοειδή που μένουν απούλητα και αμπέλια). Επίσης, υπάρχουν προβλήματα από τα τελευταία έντονα καιρικά φαινόμενα (ελιές, εσπεριδοειδή, κηπευτικά).

-Συζήτηση για την ενίσχυση και τον ρόλο των συνεταιριστικών οργανώσεων, όσο αφορά τη διακίνηση των προϊόντων.

-Το Ινστιτούτο Γεωργικής Έρευνας Κοροίβου ιδρύθηκε όταν υπήρχαν στο Νομό Ηλείας υψηλοί ρυθμοί Αγροτικής Ανάπτυξης. Σήμερα έχει εγκαταλειφθεί και η γεωργική παραγωγή είναι εγκαταλελειμμένη   στην τύχη της.

-Λήψη μέτρων μείωσης του υψηλού κόστους παραγωγής.

-Η πλειοψηφία των Αγροτών έχουν μικρό κλήρο και συνήθως δηλώνουν τα ίδια αγροτεμάχια.  Σε αυτούς τους παραγωγούς να δίνεται η δυνατότητα να κάνουν ενεργοποίηση των δικαιωμάτων χωρίς κανένα κόστος. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ  μπορεί να ταχυδρομεί τις αιτήσεις των παραγωγών και όσοι δεν έχουν καμία μεταβολή να τις υπογράφουν και να την επιστρέφουν στον Οργανισμό. 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΜΑΤΑ

-Προκειμένου να αποφευχθεί κοινωνική αναταραχή στον Νομό μας να αποφύγουμε την απαξίωση σημαντικού μηχανολογικού εξοπλισμού που έχει αποκτηθεί μόνο για την καλλιέργεια των διατιθέμενων εκτάσεων από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας προτείνουμε                                                                                                         1. Καλλιέργεια των πραγματικών αγροτών και ειδικά των νέων, που βρίσκονται στις παραλίμνιες λίμνες, με την υποδομή τους.

2. Να μην υπερβαίνουν τα αγροτεμάχια τα 100 στρ. το καθένα.

3. Να διπλασιαστούν τα μόρια για τους παραλίμνιους αγρότες.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Α. Έλεγχοι τόσο στο αιγοπρόβειο γάλα όσο και εντός των τυροκομείων για την προστασία της φέτας ως ΠΟΠ.

Β. Διαχωρισμό του ΕΛΓΑ σε γεωργικό και κτηνοτροφικό.

Γ. Μείωση του κόστους παραγωγής .

Δ. Έλεγχοι των εισαγομένων κρεάτων λόγω ασύμφορων τιμών.

Ε. Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών  αδειοδότησηςτων σταυλικών εγκαταστάσεων -Απλούστευση της γραφειοκρατίας του ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Συμφωνούμε απόλυτα στον έλεγχο , όχι όμως στον παραλογισμό και θα σας παραθέσουμε σχετικό  παράδειγμα .Τα  πάγια υλικά άρδευσης μηχανήματα κλπ. δίνονται για χρήση στους παραγωγούς και προς ιδιοκτησία στις Οργανώσεις.

Αναδιοργάνωση ΤΟΕΒ του Νομού με εκσυγχρονισμό νομοθεσίας και δικτύου και αναβάθμιση του προσωπικού με προοπτική την καλύτερη διαχείριση  του αρδευτικού νερού και την μείωση του κόστους χρήσης. 

Το ΤΕΙ Γεωπονίας πρέπει  να παραμείνει στο Νομό μας και να ενισχυθεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ