Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνία«Η Ηλεία δεν αποδέχεται τον εξοβελισμό της από το μηχανογραφικό του 2021,...

«Η Ηλεία δεν αποδέχεται τον εξοβελισμό της από το μηχανογραφικό του 2021, αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή για εμάς!»

Επιμελητήριο Ηλείας

Το θέμα του εξοβελισμού της Ηλείας από τον πανεπιστημιακό χάρτη επιβεβαιώνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο νομός μας βρίσκεται εκτός νυμφώνος. Και γίνεται αποδέκτης κι όχι διαμορφωτής αποφάσεων.

Η χθεσινή ανακοίνωση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών για τη συγχώνευση της Μουσειολογίας και την μεταφορά του τμήματος Γεωπονίας. Αποτελεί, επί της ουσίας, το επισφράγισμα της διαρκούς, έντονης και πολυεπίπεδης απαξίωσης του νομού μας.  Ήταν τέτοια μάλιστα η σπουδή της Συγκλήτου να εισηγηθεί την κατάργηση των δομών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή μας. Ώστε να καταθέσει μια πρόταση, η οποία στερείται νομικού ερείσματος, δεδομένου ότι η Κυβέρνηση είναι αυτή που εισηγείται πρώτη και εν συνεχεία αποφασίζει η Σύγκλητος κι όχι το αντίστροφο. Εκτός κι αν η απόφαση της Συγκλήτου βρίσκεται σε αγαστή συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας…

Η απροθυμία της Κυβέρνησης να ενσκύψει πάνω στα δομικά προβλήματα της περιοχής και να προτείνει πειστικές λύσεις. Δείχνει πως στα μάτια της πολιτικής εξουσίας η Ηλεία είναι ένας τόπος, για τον οποίο δεν θα υπάρχει κανένα πολιτικό κόστος αν αφεθεί αβοήθητος στη μοίρα του. Οι αντοχές ωστόσο της κοινωνίας και του επιχειρηματικού κόσμου της Ηλείας είναι μεγάλες. Βαθιά ριζωμένες στην ιστορία αυτού του «ιερού» τόπου. Έχουν σφυρηλατηθεί μέσα από φωτιές, σεισμούς, ποικίλες κοινωνικές κι οικονομικές αντιξοότητες. Η κοινωνία της Ηλείας δεν ξεχνά και ούτε απαιτεί κάτι παράλογο. Αγωνίζεται απλά για ισότητα ευκαιριών, πρόσβαση στη γνώση και την καινοτομία. Κι αναζητά ένα ανοιχτό, μεγαλύτερο και  «πράσινο» παράθυρο στο μέλλον…

Απέναντι στον κίνδυνο αποστέρησης του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος της περιοχής, το Επιμελητήριο Ηλείας αντέδρασε άμεσα. Ανέδειξε ψύχραιμα την βαρύτητα του ζητήματος. Κατέθεσε προτάσεις, επιχειρήματα κι εναλλακτικές κι αναζήτησε πρωτοπόρους τρόπους για την ανάδειξη του ζητήματος. Χωρίς τυμπανοκρουσίες και με γνώμονα το συμφέρον του τόπου κι όχι την ευκαιριακή προβολή.

Το Επιμελητήριο Ηλείας πρωτοστάτησε, άλλωστε, στην συγκρότηση της επιτροπής των φορέων της Ηλείας, με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, κ. Γιαννόπουλο, πρόταση στην οποία επιμένουμε. Με στόχο να αναζητηθούν λύσεις, προκειμένου να αποτραπεί η σχεδιαζόμενη ακύρωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Που με τόσο κόπο χτίστηκε τα τελευταία 15 χρόνια στην περιοχή μας.  

Ας μην παρερμηνευθεί, ωστόσο, η στάση υπευθυνότητας που επέδειξε ο φορέας μας ως στάση ανοχής ή ως μια εν λευκώ επιταγή στην εφαρμογή της σχεδιαζόμενης πολιτικής της Κυβέρνησης. Έχουμε ηθική υποχρέωση απέναντι στους φοιτητές και τις οικογένειές τους, που αγκάλιασαν τον όμορφο τόπο μας. Αλλά και απέναντι σε κάθε νέο και νέα που θέλει να σπουδάσει στην Ηλεία, να διασφαλίσουμε πως θα ολοκληρώσουν το ακαδημαϊκό έτος χωρίς προβλήματα. Είναι θέμα κυβερνητικής απόφασης και από εκεί περιμένουμε τις κατάλληλες ενέργειες!

Η Ηλεία δεν αποδέχεται τον εξοβελισμό της από το μηχανογραφικό του 2021, αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή για εμάς!

Πάγια θέση του Επιμελητηρίου Ηλείας αποτελεί η πεποίθηση, πως οι προσπάθειες έχουνε αποτέλεσμα μόνο όταν έχουν διάρκεια, επιμονή κι όραμα. Κι υπό αυτό το πρίσμα ζητούμε επιμόνως να συνεχιστεί ο αγώνας για τη διατήρηση των Πανεπιστημιακών δομών στην Ηλεία. Χωρίς λεονταρισμούς και ακροβασίες, στην κατεύθυνση της κοινής συνεννόησης, που είναι και η μοναδική που μπορεί να φέρει αποτελέσματα. 

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΛΕΙΑΣ

Η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ