Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤο εντυπωσιακό νεοκλασικό της Αγροτικής που χάθηκε…

Το εντυπωσιακό νεοκλασικό της Αγροτικής που χάθηκε…

Στην πλατεία Αυγερινού Πύργου

Τι αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΟΠΠ Χ. Μικελόπουλος

Στην παλιά εικόνα της πλατείας Αυγερινού από την δεκαετία 1960-70,  πριν κατεδαφιστεί το νεοκλασικό κτίριο στο οποίο στεγαζόταν η Αγροτική Τράπεζα, αναφέρεται ο πρόεδρος του ΔΟΠΠ κ. Χάρης Μικελόπουλος. Με αφορμή ανάρτηση του προέδρου της  Πολιτιστικής Λέσχης Τραπεζικών Ν. Ηλείας κ. Κώστα Τριανταφυλλόπουλου.

«Δεν είχα ξαναδεί παλαιά φωτογραφία της περιοχής και με εντυπωσίασε πραγματικά. Επιχρωμάτισα την παλαιά φωτογραφία γιατί ήθελα να δω με πολλή περιέργεια το πως θα ήταν τότε αλλά και σήμερα αν υπήρχε το κτίριο.

Γι’ αυτό και “δανείστηκα” την φωτογραφία αν και δεν ζήτησα την άδεια γιατί δεν είχα την υπομονή να περιμένω, ελπίζω στην κατανόηση….

Προέρχεται από τον κ. Χρήστο Αδαμόπουλο και το fanariandritsaina.blogspot.com στο οποίο παρουσιάζεται συλλογή φωτογραφιών νεοκλασικών κτιρίων του Πύργου. Από μελέτη που περιλαμβάνει 4000 φωτογραφίες από ολόκληρη την Ελλάδα.

Η αγάπη για τα νεοκλασικά και την ιστορία της πόλης δεν παύει να υπάρχει κάθε στιγμή που έρχεται μπρος στα μάτια μου. Το 1961 ο καθηγητής και Διοικητής της Εμπορικής Τραπέζης της Ελλάδος Στρατή Ανδρεάδης χρηματοδότησε την δημιουργία ενός φωτογραφικού αρχείου με τα Νεοκλασικά κτίρια της Ελλάδος. Το αρχείο περιλαμβάνει περίπου 4.000 φωτογραφίες νεοκλασικών κτιρίων από όλη την Ελλάδα. Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο διαπρεπής Αρχιτέκτονα και αρχαιολόγο Ιωάννη Τραυλός (διδάκτωρ της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. και επίτιμος καθηγητής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα). Μαζί με την βοηθό του Δρ. αρχαιολόγο και εξειδικευμένη στη Νεοκλασική Αρχιτεκτονική κ. Αγγελική Κόκκου συνοδευόμενοι, εκ περιτροπής.

Από τους φωτογράφους Δημήτρη Παπαδήμο, Μανώλη Βερνάρδο, Γεράσιμο (Μάκη) Σκιαδαρέση και Μαρίκα Τότσικα – Μανουσάκη. Σχεδόν επι μια δεκαετία γύρισαν, φωτογράφησαν και διέσωσαν τουλάχιστον φωτογραφικά χιλιάδες δημόσια και ιδιωτικά κτίρια και μνημεία σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το 1961 και 1971 επισκέφτηκαν την Ηλεία και φωτογράφησαν μερικά σπουδαία κτίρια. Που δυστυχώς πολλά δεν υπάρχουν σήμερα» αναφέρει χαρακτηριστικά για χαμένο οικιστικό πλούτο του Πύργου (και όχι μόνο) ο κ. Μικελόπουλος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ