Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνία«Προκλητικός ο εμπαιγμός»

«Προκλητικός ο εμπαιγμός»

Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος:

Η τοποθέτησή του στην τηλεδιάσκεψη με τον  υφυπουργό Παιδείας  Άγγελο Συρίγο,  με θέμα το μέλλον των Πανεπιστημιακών τμημάτων

Με “σκληρή γλώσσα” αλλά πάνω από όλα με ρεαλισμό και λογική, τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τον υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο και με θέμα το μέλλον των Πανεπιστημιακών τμημάτων του Νομού.

Στη συνάντηση η  οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου και τη  συμμετοχή επίσης και του δημάρχου Ήλιδας Γ. Λυμπέρη,  καθώς και των πέντε Ηλείων Βουλευτών, ο  κ. Αντωνακόπουλος επεσήμανε τα εξής:

«Κανένας θεσμός κάτω από την Κυβέρνηση δεν μπορεί να αυτονομηθεί και δεν μπορεί να λειτουργεί ως ένα αποστειρωμένο εργαστήριο πειραμάτων. Όλα έχουν μια ώσμωση και όλα λαμβάνουν υπόψιν τον κοινωνικό περίγυρο μέσα τον οποίο ζούμε.

Αλίμονο αν κάθε εξουσία που ο λαός τίμησε με την ψήφο του ετεροπροσδιοριζόταν με τις συντεχνιακές αντιλήψεις! Αυτό δεν γίνεται πουθενά. Δηλαδή πρέπει όλοι εμείς να αποδεχτούμε το τί θα πει μια ομάδα από την Πάτρα;  Αυτό το μακελειό που γίνεται στην Δυτική Ελλάδα – γιατί περί μακελειού πρόκειται, αφού περιλαμβάνει αυτό το κόψιμο τμημάτων σε Πύργο, Αμαλιάδα, Αίγιο, Αγρίνιο – δεν γίνεται πουθενά αλλού, σε κανένα άλλο Πανεπιστήμιο. Ούτε στο Πανεπιστήμιο Ηπείρου, ούτε στο Πελοποννήσου έγινε τίποτα. Μόνο εδώ γίνεται αυτό και σε αυτή την έκταση. Γιατί η Πάτρα θέλει τόσο να «κόψει» αυτά τα τμήματα; Άρα δεν είναι Ακαδημαϊκά τα κριτήρια.

Κι είναι εύκολη η αποδόμηση αυτών των κριτηρίων.

Γιατί το 2019 η Σύγκλητος ψήφισε «ναι» στην Ανωτατοποίηση των δύο τμημάτων και δέχτηκε και την ίδρυση ΤΕΦΑΑ στον Πύργο; Από το ΄2019 ως το 2021 τι άλλαξε δραματικά;

Μας βάζουν επίσης το κριτήριο των καθηγητών. Οι ίδιοι που στο παρασκήνιο πήραν 38 θέσεις στην κατανομή και δεν έδωσαν καμία στην Ηλεία. Η εξακτίνωση των Πανεπιστημίων υπάρχει σε όλη την Ελλάδα. Μόνο εδώ γίνεται το αντίθετο και φυσικά δεν τίθεται θέμα απόστασης. Εδώ επίσης δεν έφτιαξαν ποτέ υποδομές, κι ούτε επένδυσαν σε τίποτα. Ούτε για τα επαγγελματικά δικαιώματα έκαναν ότι έπρεπε. Ακόμα και δυο διοικητικοί υπάλληλοι επετράπη με την κινητικότητα κι έφυγαν για άλλες θέσεις. Και δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον.

Αντί να μας αποκαταστήσετε αυτή τη ζημιά θα μας τιμωρήσετε γιατί εσείς διαχρονικά, η πολιτεία και το Πανεπιστήμιο ήταν αδιάφορο απέναντί μας; Θα σας πω ποια είναι η κεντρική πολιτική λογική. Έχει γίνει περικοπή 20% στην χρηματοδότηση του Παν/μίου Πατρών. Άρα πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες. Θέλετε ήδη 25.000 λιγότερους σπουδαστές στα Πανεπιστήμια. Άρα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός περικόπτοντας τμήματα. Ποια τμήματα όμως; Αυτά που νομίζετε ότι είναι πολιτικά εύκολα; Άρα κι από αυτό φαίνεται πως δεν υπάρχουν ακαδημαϊκά κριτήρια. Έχει γίνει αναφορά και στις βάσεις. Με την ίδια λογική όμως θα πρέπει να κοπούν και άλλα τμήματα από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Άκουσα και εσάς κ. Υπουργέ να λέτε «τι να κάνει το Τμήμα Γεωπονία στην Αμαλιάδα»… Μα εδώ στην Ηλεία έχουμε τον μεγαλύτερο αρδευόμενο κάμπο της χώρας; Που να πάει δηλαδή, στο …Κολωνάκι; Κάποιοι άνθρωποι με κοινή λογική το είχαν φτιάξει πριν πολλά χρόνια, γιατί εκεί γίνεται η σύνδεση έρευνας εκπαίδευσης και παραγωγής στον αγροτικό τομέα, και εδώ στον Πύργο είναι το Κατάκολο τα Μουσεία, η Ολυμπία. Η χώρα που έχει βαριά βιομηχανία τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό δεν θέλει παραγωγή στελεχών Μουσείων;

Για μας, όλα τα επιχειρήματα καταρρίπτονται και αισθανόμαστε ότι ζούμε σε μια χώρα που μας βλέπει σαν αποσυνάγωγους, και που δεν μας θεωρούν ισότιμους, συν των άλλων καθυστερήσεων που ο Νομός βιώνει διαχρονικά και κορυφώνονται στις μέρες σας. Και ειλικρινά το λέω, είναι άδικο στις μέρες σας, να έχει η σημερινή κυβέρνηση την είσπραξη αυτού του αρνητικού κλίματος. Άρα λοιπόν, πρώτα από όλα δεν πρέπει φέτος να βγουν από το μηχανογραφικό τα δύο αυτά τμήματα. Αν το κάνετε, αυτό θα ξεσηκώσει πάρα πολλές διαμαρτυρίες τόσο από τους βουλευτές όσο και από όλη την κοινωνία.

Δεν θα καθαρίσετε εύκολα με την Ηλεία αυτή τη φορά, γιατί πραγματικά είμαστε σε “σημείο μη αναστρέψιμης βλάβης” ως κοινωνία εδώ που έχουμε φτάσει!  Είναι άδικο για όλους αυτό που κάνετε σε μια περιοχή! Απευθύνομαι στην ελληνική πολιτεία και σας λέω ότι για μας είναι αιτία πολέμου! Και έχουμε αποφάσεις όλων των συλλογικών οργάνων να ξεσηκωθεί ο κόσμος. Σας προειδοποιούμε ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Αυτό που πάει να γίνει δεν έχει καμία λογική!».

“Η υποκρισία πλημμυρίζει τον πολιτικό και ακαδημαϊκό λόγο! Είναι ντροπή!”

Μετά το τέλος της διαδικασίας, και με την αρνητική στάση του υφυπουργού να έχει “ξεδιπλωθεί” διάχυτα κατά τη διάρκεια της, ο Δήμαρχος Πύργου Παν. Αντωνακόπουλος τόνισε:

«Δυστυχώς αποδείχτηκε κι από τη σύσκεψη αυτή ότι οι αποφάσεις έχουν πλέον ληφθεί, και σε πολιτικό επίπεδο. Έθεσα στον κ. Υφυπουργό όλα τα επιχειρήματα για το δίκαιο αίτημα μας και αποδείξαμε πως Ακαδημαϊκά κριτήρια δεν υπάρχουν και πως μόνο το Πανεπιστήμιο Πατρών προβαίνει σε αυτό το μακελειό να κόψει τόσα τμήματα περιφερειακά, και δεν γίνεται στην υπόλοιπη χώρα αυτό. Τον Ιούλιο του 2020 ήδη ο κ. Μπούρας, προ δηλαδή ενάρξεως της σεζόν, είχε πει πως θα τα κλείσει τα τμήματα αυτά, κι έτσι αρκετοί φοιτητές δεν δήλωσαν για να έρθουν στην Ηλεία, οπότε κάποιοι αριθμοί που παρέθεσε ο κ. Συρίγος δεν έχουν αξία. Οι αριθμοί άλλωστε του 2019 είναι πολύ καλύτεροι.

Η υποκρισία λοιπόν πλημμυρίζει τον πολιτικό και ακαδημαϊκό λόγο! Κι εμείς δεν θα σταθούμε απλοί παρατηρητές. Ζητήσαμε τουλάχιστον στην παρούσα φάση τα Τμήματα να μείνουν στο μηχανογραφικό και της νέας χρονιάς, και δεν το βλέπω ούτε αυτό.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να έχουμε μια άλλη στάση, αυτή που εμείς λέμε χρόνια τώρα. Και κάποιοι κάνουν ότι δεν ακούν! Χρόνια τώρα, η στάση της υποτέλειας, του συμβιβασμού, της υπαλληλικής αντίληψης στην πολιτική, της φυγομαχίας, της ατομικότητας, δεν οδηγεί πουθενά κι έχει καταστρέψει τον τόπο!

Ήρθε η ώρα να σταματήσουν τη γραφειοκρατική προσέγγιση των μεγάλων ζητημάτων και να συναντηθούμε όλοι μαζί στη συλλογικότητα και στους δυναμικούς κοινωνικούς αγώνες.

Δεν υπάρχει άλλη λύση. Αυτός ο τόπος εξευτελίστηκε στην κυριολεξία! Δεν έχουμε άλλα περιθώρια! Δεν έχουμε δικαίωμα για την ιστορία αυτού του τόπου να είμαστε αδιάφοροι! Κι αν δε μπορούν κάποιοι, τότε ας αποχωρήσουν! Δεν έχουν δικαίωμα να ξεπουλάνε τον τόπο για τόσο φτηνά ανταλλάγματα μιας μικρής εξουσίας. Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει στην Ηλεία! Αυτός ο τόπος, ο ενδέκατος πληθυσμιακά στη χώρα, αυτός ο τόπος με τα τόσα γνωστά και μεγάλα πλεονεκτήματα, να αντιμετωπίζεται ως παρείσακτος, ως αποσυνάγωγος, και με φτηνά υποκριτικά επιχειρήματα να βγαίνει εκτός του Πανεπιστημιακού Χάρτη! Είναι ντροπή!».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ