Εκπρόσωπος Ιεράς Συνόδου για Άδωνι: «Πρώτη φορά ακούω για ειδική άδεια για βάφτιση»

«Δεν έχω ακούσει για κατ’ εξαίρεση βάφτιση» εν μέσω κορονοϊού ξεκαθάρισε ο Εκπρόσωπος Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Αθηναγόρας. Μετά τις αντιδράσεις από ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος έγινε νονός το περασμένο Σάββατο.

Ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου κλήθηκε σήμερα να απαντήσει στο αν υπάρχει τελικά ή όχι δυνατότητα εκδοσης ειδικής άδειας για την τέλεση βαφτίσεων. Μετά τον σάλο που έχει ξεσπάσει για τον Άδωνι Γεωργιάδη. Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε γνωστό μέσω Twitter, ότι έγινε νονός σε βάφτιση που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό του Διονυσίου Αεροπαγίτου στην Αθήνα.

«Δεν μπορώ να το ξέρω πώς έγινε η βάφτιση» δήλωσε στο MEGA ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας και εξήγησε:

«Η ΚΥΑ δεν αναφέρεται στη βάφτιση, επομένως δεν μπορούμε να κάνουμε βάφτιση. Δεν γνωρίζω αν μπορεί να γίνει βάφτιση με ειδική άδεια. Δεν γράφει η ΚΥΑ ότι απαγορεύονται οι βαφτίσεις, αλλά από τα μυστήρια αναφέρεται μόνο στον γάμο».

«Από την Κυριακή μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα δεν επιτρέπονται έτσι και αλλιώς οι γάμοι, λόγω Σαρακοστής» υπενθύμισε επίσης.

Όπως είπε, «πρέπει να ρωτήσετε τον συγκεκριμένο ιερέα που έκανε τη βάφτιση. Σε κάθε μητρόπολη υπάρχει γραφείο γάμων, γιατί εκδίδονται άδειες αλλά όχι βαφτίσεων. Εάν κλείστηκε βάφτιση για οποιονδήποτε κλείστηκε από τον ιερέα της συγκεκριμένης ενορίας. Δεν ελέγχονται κεντρικά οι βαφτίσεις. Δεν έχει σημασία τι εντολή έχω δώσει εγώ. Δεν χρειάζεται να είναι ενήμερη η Μητρόπολη αν θα γίνει ή όχι, μόνο με τον γάμο ισχύει αυτό».

Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας είπε ακόμα:

«Πρώτη φορά ακούω για ειδική άδεια για βάφτιση. Ούτε στην ΚΥΑ υπάρχει κάτι τέτοιο, ούτε έχουμε ενημερωθεί για κάτι τέτοιο».

Εξήγησε μάλιστα ότι:

«Αν φέρει κάποιος χαρτί από την Πολιτική Προστασία στον ιερέα, αυτό που πρέπει να κάνει είναι να ρωτήσει στα γραφεία της Μητρόπολης για το αν μπορεί να κάνει τη βάφτιση ή όχι. Σε μια περιοχή που δεν είναι στο βαθύ “κόκκινο” επιδημιολογικά, μπορεί να γίνει και βάφτιση και γάμος, με 9 άτομα συμπεριλαμβανομένων του προσωπικού της εκκλησίας».

Μάλιστα, ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας διευκρίνισε πως δεν μπορεί να γίνει βάφτιση με 9 άτομα στις περιοχές που είναι στο βαθύ κόκκινο, μεταξύ των οποίων είναι και η Αττική.

«Αφού το απαγορεύει η ΚΥΑ πώς θα κάνω την βάφτιση; Έγινε μια ενέργεια από έναν υπουργό. Την ειδική άδεια πρώτη φορά πρώτη φορά την ακούω. Ισχύει όταν δεν έχουμε βαθύ κόκκινο (σ.σ. μπορεί να γίνει βάφτιση)».

πηγη: dikaiologitika.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ