Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΣύντομο οδοιπορικό στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή 2021!

Σύντομο οδοιπορικό στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή 2021!

Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου

Η Σαρακοστή του Πάσχα ή αλλιώς η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή προ του Πάσχα, είναι μια περίοδος που έχει καθοριστεί από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας για πνευματική άσκηση.

Είναι η περίοδος που εντατικοποιούμε όλα τα πνευματικά γυμνάσματα, (νηστεία, προσευχή, μετάνοια, αγρυπνία κ.λ.π.), για να ενδυναμώσουμε την ψυχή μας. Όπως ακριβώς πηγαίνει ο άνθρωπος στο γυμναστήριο για άσκηση και να ενδυναμώσει διάφορα μέρη του σώματος, (τρικέφαλους, δικέφαλους, μηρούς, χέρια και πόδια, αντοχή στο τρέξιμο κ.α.). Έτσι ακριβώς με τον ίδιο τρόπο χρειάζεται να γυμνάσει την ψυχή του, με σκοπό να μπορέσει να ενωθεί με τον Θεό!

Η διαφορά της γύμνασης του σώματος και της γύμνασης της ψυχής είναι στο αποτέλεσμα. Στην πρώτη περίπτωση ο άνθρωπος γυμνάζει το σώμα του από ίδιον θέλημα, για να αρέσει και να αρέσκεται. Να δείχνει ότι έχει καλό και όμορφο σώμα, να δείχνει την μυϊκή του δύναμη, μόνο και μόνο για επίδειξη, υποκινούμενος από την υπερηφάνεια, την εγωπάθεια, την φιλαυτία.

Και το αποτέλεσμα είναι πρόσκαιρο, όσο κρατάει η περίοδος της γυμναστικής. Η γύμναση της ψυχής έχει ως αποτέλεσμα την επιτυχία που κρατά αιώνια. Διότι αυτός που θα επιτύχει τον στόχο του μέσα στην Σαρακοστή και το βράδυ της Ανάστασης ενωθεί με το Φως που είναι ο Χριστός. Τότε θα έχει χαρά, ευτυχία, γαλήνη, ηρεμία, αγάπη, ζωή που κρατά αιώνια. «Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός και δοξάσατε Χριστόν τον αναστάντα εκ νεκρών».

Μεγάλη Σαρακοστή, ονομάζεται η ιερή περίοδος εκείνη που προηγείται του Πάσχα. Την λέμε Μεγάλη για να την ξεχωρίζουμε από την νηστεία που προηγείται των Χριστουγέννων. Η οποία χαρακτηρίζεται «Μικρή» επειδή είναι ελαφρότερη. Ονομάζεται Σαρακοστή επειδή γίνεται εις ανάμνηση της σαρανταήμερης νηστείας του Χριστού στην έρημο και καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. Η αρχική της διάρκεια ήταν έξι εβδομάδες, ενώ αργότερα προστέθηκε και μία έβδομη και τελικά διαρκεί 48 ημέρες. Έτσι στην εποχή μας η Μεγάλη Σαρακοστή ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Σάββατο του Λαζάρου (έξι εβδομάδες). Και στην συνέχεια έχουμε την Αγία και Μεγάλη εβδομάδα.

Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ