Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΜέτρα για αστυνομική βία: Κάμερες στους ένστολους, ειδικός Συνήγορος για την αυθαιρεσία

Μέτρα για αστυνομική βία: Κάμερες στους ένστολους, ειδικός Συνήγορος για την αυθαιρεσία

Νέα μέτρα για τον περιορισμό της αστυνομικής βίας ανακοίνωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε τη δημιουργία Ειδικού βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για την αστυνομική αυθαιρεσία.

Νέα μέτρα για τον περιορισμό της αστυνομικής βίας ανακοίνωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ προηγήθηκε η σφοδρή κριτική από πλευράς αντιπολίτευσης μετά τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών σε Νέα Σμύρνη και ΑΠΘ.

Όπως ανέφερε στο Κοινοβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

“Όλες οι δυνάμεις της αστυνομίας να φέρουν πάνω τους κάμερες. Θα έχουμε αντιδράσεις από την Αρχή Προστασίας Ατομικών Δεδομένων”, είπε, καλώντας την αντιπολίτευση να συνεργαστεί μαζί του στην κατεύθυνση αυτή. “Θα ζητήσω να υπάρχει κάμερα στους αστυνομικούς, η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων θα αντιδράσει. Εσείς θα το δεχτείτε κύριε Τσίπρα;” είπε χαρακτηριστικά.

Αντιδράσεις υπήρξαν αμέσως από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ από τα έδρανα της Βουλής, με τον πρωθυπουργό να απαντά σχετικά: “Δεν θέλετε τις κάμερες, διότι θα δείχνουν τους μπαχαλάκηδες να πετάνε τις μολότοφ”.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης είπε:

“Θα εξετάσουμε δυνατότητα συνεργασίας με άλλες αστυνομίες, όπως τη Βρετανική και τη Γαλλική, για να ενισχύσουμε τα ψυχομετρικά τεστ στα οποία υποβάλλονται οι αστυνομικοί για να δούμε αν κάποιος αστυνομικός έχει ροπή στη βία”.

“Σύντομα θα έρθει στη Βουλή νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των αστυνομικών σπουδών” πρόσθεσε ενώ ανακοίνωσε πως θα συσταθεί

“Ειδικός βοηθός Συνήγορος με ειδική αρμοδιότητα να συμβάλλει στα θέματα αστυνομικής βίας με αυτόνομη δομή” για τον έλεγχο πιθανής αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Νωρίτερα, σχολιάζοντας τα γεγονότα αστυνομικής βίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε:

“Ο αστυνομικός οφείλει να έχει αυτοσυγκράτηση, ακόμα κι όταν προπηλακίζεται και υπάρχουν πολλά τέτοια περιστατικά προπηλακισμού αστυνομικών. Η αστυνομία βρέθηκε στην πλατεία Ν. Σμύρνης επειδή υπήρξε συνωστισμός. Οι αστυνομικοί είναι παιδιά της διπλανής πόρτας, που πίνουν καφέ στις ίδιες καφετέριες που συχνάζει η νεολαία μας. Πόσες φορές αστυνομικοί ξεπέρασαν τον εαυτό τους και έδειξαν ενσυναίσθηση και γενναιότητα στη μάχη κατά της πανδημίας;

Η υπόθεση στη Ν. Σμύρνη θα διερευνηθεί και η υπόθεση Ινδαρέ δεν έχει ακόμη τελεσιδικήσει. Η Έκθεση Συνηγόρου του Πολίτη και το πόρισμα της επιτροπής Αλιβιζάτου δείχνουν τα θετικά βήματα της κυβέρνησης”.

“Εσείς χρησιμοποιήσατε τα ΜΑΤ, στους πλειστηριασμούς, στις συγκεντρώσεις σας και ενάντια στους συνταξιούχους κύριε Τσίπρα. Τότε όμως οι μολότοφ ήταν καλές”, είπε ακόμη.

Θυμίζουμε εδώ πως το μοντέλο για τις κάμερες σώματος στην ΕΛΑΣ “τρέχει” από τον Ιούλιο του 2020, ενώ ήδη φορητές κάμερες φέρουν αστυνομικοί των ΜΑΤ και της ΥΜΕΤ. Σε Γαλλία και Γερμανίασιγ, η χρήση κάμερας είναι ευδιάκριτη, με εμφανές κόκκινο φως που κάνει σαφές ότι βρίσκονται σε λειτουργία.

πηγη: news247.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ