Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΧρήστος Τσιχλιάς: Η βιωσιμότητα της καλλιέργειας του καρπουζιού περνά από την καινοτομία...

Χρήστος Τσιχλιάς: Η βιωσιμότητα της καλλιέργειας του καρπουζιού περνά από την καινοτομία και τον πειραματισμό

Ορεξη, εξέλιξη, γνώση, αναζήτηση.

Αυτή είναι η παλέτα των χαρακτηριστικών που συνθέτουν τον δραστήριο 23χρονο αγρότη από τον Νομό Ηλείας, Χρήστο Τσιχλιά, ο οποίος αποφάσισε μέσω της γνώσης να εξελίξει και να εκσυγχρονίσει την οικογενειακή αγροτική επιχείρηση παραγωγής καρπουζιού.

Ο ίδιος έχει συνειδητοποιήσει ότι ένας αγρότης σήμερα χρειάζεται την καινοτομία και την τεχνολογία για να μπορέσει να εξελιχθεί και να συμβαδίσει με τις απαιτήσεις της αγοράς.

«Κατάγομαι από τα Τσιχλέικα Αμαλιάδας και μαζί με τον ξάδερφό μου, Χρήστο, έχουμε μπει στην αγροτική επιχείρηση ως δεύτερη γενιά μετά τον πατέρα μου, Νίκο, και τον θείο μου, Άγγελο.

Σπούδασα γεωπόνος-τεχνολόγος στο Πανεπιστήμιο Πατρών με σκοπό να εργαστώ αποκλειστικά με την καλλιέργεια καθώς δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να ασχολείται με ένα διαφορετικό επάγγελμα», αναφέρει ο Χρήστος στην «ΥΧ».

Βελτίωση της καλλιέργειας

Η οικογένειά του ασχολείται εδώ και 40 χρόνια με την καλλιέργεια καρπουζιού εστιάζοντας στην ποιότητα του προϊόντος, έχοντας αποκτήσει συνεργασίες με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αλλά και κάνοντας εξαγωγές.

«Οι συνθήκες δεν είναι εύκολες για κανένα επάγγελμα σήμερα, εμάς μας βοηθάει η εμπειρία των χρόνων που βρίσκεται η οικογένειά μου στο επάγγελμα, αλλά και η ποιότητα για την οποία φημιζόμαστε. Εκτός, όμως από αυτά, χρειάζεται εξέλιξη και εκσυγχρονισμός. Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφάσισα να σπουδάσω στο σχετικό αντικείμενο. Μετά την εκπαίδευση που έλαβα, είδα και διαφορετικά την παραγωγή. Πλέον, έχουν εξελίξει τις καλλιεργητικές μας πρακτικές. Όλα γίνονται ηλεκτρονικά, δουλεύουμε με προγράμματα, πραγματοποιούμε ημερήσιες καταγραφές με βροχόμετρα και υγρασιόμετρα στο έδαφος έτσι ώστε να μην αφήνουμε τίποτα στην τύχη.

Καταφέραμε να γίνουμε καλύτεροι στη δουλειά μας», εξηγεί ο Χρήστος.

Πειραματικοί αγροί και λιπάσματα

Έχοντας πάρει ως κατεύθυνση στο πανεπιστήμιο τη λιπασματολογία, ο Χρήστος αναζητά νέες τεχνικές και λιπάσματα που θα επιφέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα στην παραγωγή. Όπως αναφέρει ο ίδιος, «εμπλουτίζουμε τα χωράφια με οργανική ουσία από την κοπριά των ζώων τα οποία διαθέτουμε, ενώ πραγματοποιούμε θρέψη με το “κουταλάκι”, κάνοντας συχνά εδαφοαναλύσεις έτσι ώστε ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης του φυτού να ρίξουμε την κατάλληλη ποσότητα λιπάσματος.

Αυτό βοηθά τόσο το φυτό όσο και το κόστος παραγωγής αλλά και το περιβάλλον. Επίσης, διαθέτουμε όλο τον κατάλληλο εξοπλισμό για τις εργασίες στο χωράφι και παρακολουθούμε την αγορά για να ενημερωνόμαστε για τις τελευταίες εξελίξεις».

Οι απαιτήσεις των καταναλωτών που αλλάζουν αλλά και οι μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες έχουν οδηγήσει την οικογένεια του Χρήστου στην αναζήτηση και τον πειραματισμό για νέα υβρίδια καρπουζιού. «Η αγορά αναζητάει διαφορετικούς τύπους καρπουζιού, ενώ οι καιρικές συνθήκες επιβάλλουν πλέον πιο ανθεκτικές ποικιλίες. Θέλοντας να ανταποκριθούμε στην ανάγκη αυτή συνεργαζόμαστε με μεγάλη εταιρεία του χώρου για την ανάπτυξη υβριδίων. Κάθε χρόνο ένα μέρος της γης μας, χρησιμοποιείται ως πειραματικός αγρός για τη δοκιμή νέων υβριδίων, από τα οποία κάποια έχουν μπει στην παραγωγή τα τελευταία χρόνια», τονίζει ο 23χρονος αγρότης.

Προώθηση

Τα καρπούζια της οικογένειας Τσιχλιά πωλούνται στην ελληνική λαχαναγορά αλλά και σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα. Επίσης, η οικογένεια διαθέτει το δικό της συσκευαστήριο στο οποίο γίνεται η διαλογή τόσο των δικών της καρπουζιών όσο και συναδέλφων τους για να φύγουν τα καρπούζια σε χώρες του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Χρήστος, «έχουμε επικεντρωθεί σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αγγλία, το Βέλγιο, η Ρουμανία και η Πολωνία».

Κτηνοτροφία

Η δραστηριότητα του Χρήστου δεν σταματά στα παραπάνω, καθώς η οικογένειά του διαθέτει και μία προβατοτροφική μονάδα, την οποία έχει βάλει ως στόχο να εξελίξει. «Τέλος Ιουλίου θα είναι έτοιμη η νέα κτηριακή εγκατάσταση για τη μονάδα μας, η οποία θα διαθέτει όλο τον σύγχρονο εξοπλισμό, όπως αισθητήρες για αερισμό, θερμοκρασίας και υγρασίας, αυτόματες ταΐστρες και αρμεκτικό το όποιο ήδη διαθέτουμε. Στόχος μας είναι να κάνουμε καλύτερες τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων, αλλά και πιο εύκολη τη δουλειά μας», αναφέρει.

Εξέλιξη

Για τον Χρήστο η δουλειά του αγρότη είναι μια διαδικασία που δεν περνά μόνο από το χωράφι. Όπως εξηγεί «χρειάζεται ο παραγωγός να είναι ενημερωμένος για την αγορά και τις ανάγκες της, τα νέα προϊόντα, τις τιμές τους. Χρειάζεται να έχει οργάνωση για να μπορέσει να αντεπεξέλθει, αλλά και να εμπιστεύεται την τεχνολογία και την καινοτομία».

πηγη: ypaithros.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ