Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΑπορρίφθηκαν και τα δύο αιτήματα του Κουφοντίνα για μεταφορά στον Κορυδαλλό

Απορρίφθηκαν και τα δύο αιτήματα του Κουφοντίνα για μεταφορά στον Κορυδαλλό

ΔΕΙΤΕ την απόφαση

Η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών απέρριψε ομόφωνα και τα δύο αιτήματα που είχε καταθέσει η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα για τη μεταφορά του από τις φυλακές Δομοκού σε εκείνες του Κορυδαλλού.

Μετά την απόρριψη και των δύο αιτημάτων ο Δημήτρης Κουφοντίνας μπορεί να προσφύγει κατά της απόφασης της ΚΕΜ στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Ο καταδικασμένος δολοφόνος της «17 Νοέμβρη» υπέβαλε το πρώτο αίτημα μεταγωγής του στον Κορυδαλλό στις 24 Δεκεμβρίου. Το οποίο μεταβιβάστηκε στην ΚΕΜ στις 11 Ιανουαρίου.

Αυτό το αίτημα απορρίφθηκε με τη σημερινή απόφαση 992/11/3/2021 της ΚΕΜ. Στο αίτημα, σύμφωνα με την απόφαση, ο κρατούμενος επικαλέστηκε τη μη εφαρμογή του νόμου. Αλλά τα μέλη της Επιτροπής εξέτασαν όλες τις αποφάσεις και τις διαδικασίες που έγιναν και αποφάσισαν ότι δεν συνέτρεχαν λόγοι αποδοχής της αίτησης του κρατουμένου.

Και αυτό γιατί η ΚΕΜ είχε επικυρώσει στις 4 Ιανουαρίου την απόφαση της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής για έκτακτη μεταγωγή του κρατουμένου από τον Κορυδαλλό στον Δομοκό, όπως επισημαίνεται.

Ο λόγος περί μη εφαρμογής του νόμου που επικαλείται ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν θα μπορούσε να γίνει δεκτός. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής σε όλες τις αποφάσεις τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες, αναφέρει η απόφαση.

Ο κρατούμενος δεν μπορούσε να μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού καθώς αυτές είχαν «κλείσει» λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής έλαβε υπόψη της και σχετικό έγγραφο της διεύθυνσης των φυλακών. Η οποία ζητούσε να απαγορευτούν οι μεταγωγές κρατουμένων εξαιτίας της επιδημιολογικής κατάστασης.

Ωστόσο, βασικός λόγος της μη μεταγωγής του στον Κορυδαλλό είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο Κατάστημα Κράτησης είναι τύπου Α και σ’ αυτό κρατούνται υπόδικοι, κατάδικοι για χρέη και κατάδικοι σε ποινή φυλάκισης. Ενώ το κατάστημα Κράτησης Δομοκού είναι τύπου Β’ και κρατούνται κατάδικοι με βαριές ποινές, επισημαίνεται στην απόφαση.

Το δεύτερο αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για μεταγωγή στον Κορυδαλλό υποβλήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου. Στο οποίο εκτός από τη μη εφαρμογή του νόμου που επικαλούνταν ανέφερε σειρά άλλων λόγων.

Η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών εξετάζοντας το αίτημά του διαπίστωσε ότι δεν συνέτρεχαν λόγοι για να το κάνει αποδεκτό. Συγκεκριμένα, προκειμένου να μεταχθεί κρατούμενος από ένα Κατάστημα Κράτησης σε άλλο πρέπει να συντρέχουν λόγοι:

οικογενειακοί, προσωπικοί, εκπαιδευτικοί, και για τοποθέτηση σε εργασία. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχουν λόγοι υγείας, δικονομικοί ή συναφείς ή σχετικοί με την ομαλή λειτουργία του Καταστήματος.

Κανένας από αυτούς τους λόγους δεν χρησιμοποιήθηκαν στην περίπτωση του αιτήματός του. Παράλληλα στο δεύτερο αίτημα επικαλέστηκε λόγους υγείας.

Ο λόγος αυτός δεν έγινε δεκτός από την ΚΕΜ. Καθώς οποιαδήποτε βλάβη στην υγεία του κρατουμένου είναι αποτέλεσμα της πολυήμερης απεργίας πείνας και δίψας που κάνει.

Το ίδιο σκεπτικό είχε πρόσφατα και η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας που απέρριψε το αίτημα αναστολής της ποινής του για λόγους υγείας. Παράλληλα, στον κρατούμενο, που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Λαμίας παρέχεται πλήρης ιατρική φροντίδα, σύμφωνα και με την εντολή 69/27-01-2021 του εισαγγελέα Λαμίας. Επομένως δεν συντρέχουν λόγοι υγείας που επικαλείται προκειμένου να μεταχθεί στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, σύμφωνα με την απόφαση.

Τέλος, όσον αφορά τους λόγους μη εφαρμογής του νόμου, όπως και στην πρώτη περίπτωση η ΚΕΜ αποφάσισε ότι δεν συντρέχουν. Καθώς τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

πηγη: thebest.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ