«Ενδοοικογενειακή Βία. Πρακτικές πρόληψης και αντιμετώπισης στην εποχή της πανδημίας»

Ενδιαφέρουσα ημερίδα από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας

Χρήσιμες πρακτικές, σημαντικές πρωτοβουλίες και ενδιαφέρουσες απόψεις κατατέθηκαν κατά την διάρκεια της διαδικτυακής ημερίδας με θέμα

«Ενδοοικογενειακή Βία: Πρακτικές πρόληψης και αντιμετώπισης στην εποχή της πανδημίας»

που διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, και η οποία μεταδόθηκε ζωντανά στο διαδίκτυο.

     «Η βία είναι μια επιλογή και μπορεί να προληφθεί», είπε χαρακτηριστικά στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος. Ο οποίος “άνοιξε” τις εργασίες της ημερίδας ευχαριστώντας όλους για την συμμετοχή τους. Τονίζοντας παράλληλα ότι η ανάληψη συλλογικών δράσεων με σκοπό την αύξηση της ευαισθητοποίησης και η ανταλλαγή γνώσεων για την ανάπτυξη πρακτικών.

Τη λήψη μέτρων που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της βίας, σε κάθε μορφή της, αποτελεί επιβεβλημένη ανάγκη. Περισσότερο από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. «Η βία δεν είναι μόνο σωματική, αλά μπορεί να έχει διάφορες μορφές και είναι όλες το ίδιο επιβλαβείς. Είναι δε, εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι η ενδοοικογενειακή βία, ασκείται από “παραβάτες”. Οι οποίοι είναι γνωστοί στα θύματα, καθώς ανήκουν στο στενό ή ευρύτερο οικογενειακό  περιβάλλον», είπε.

Αναφερόμενος στο ρόλο και στην ευθύνη του καθενός, ατομικά και συλλογικά, για την πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων:

«Η αντιμετώπιση κάθε μορφής βίας, παραμένει θέμα πολιτειακό, πέρα από ατομικό και συλλογικό. Η υπερθεμάτιση της ατομικής ευθύνης μονόπλευρα. Είναι ένας τρόπος να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, η κοινωνία και η πολιτεία. Eνώ εν τέλει ενοχοποιεί το άτομο που κακοποιείται», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Γιαννόπουλος.

Παράλληλα, ο ίδιος, ανάγνωσε την ομιλία της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Aρμόδιας για την δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, Μαρίας Συρεγγέλα, μετά από δική της επιθυμία. Καθώς λόγω έκτακτης υπηρεσιακής σύσκεψης υπό τον Υπουργό, δεν κατέστη δυνατό να συνδεθεί και να συμμετάσχει στην διαδικτυακή ημερίδα. Η ομιλία της περιελάμβανε τις διαπιστώσεις σχετικά με την ανισότητα μεταξύ ανδρών – γυναικών που οδηγούν σε ενδοοικογενειακή βία. Την παρουσίαση του δικτύου Δομών και Υπηρεσιών που λειτουργούν στην χώρα για την πρόληψη και αντιμετώπισή της. Kαθώς επίσης τις ενημερωτικές δράσεις που έχουν υλοποιηθεί το τελευταίο διάστημα στην χώρα, προς την ίδια κατεύθυνση.

   Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις από την εκπρόσωπο της Γεν. Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας στην Π.Δ.Ε, Ιωάννα Λουρίδα, την Πρόεδρο της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των φύλων Π.Δ.Ε Αμαλία Βούλγαρη. Την Κοινωνική Λειτουργό της Διεύθυνσης Υγείας και Πρόνοιας Π.Ε Ηλείας Ασημίνα Χαλικιά, τον Ψυχολόγο του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Πύργου Παναγιώτη Γεωργακόπουλο.

Όπως επίσης και από την Παιδοψυχολογο του Ξενώνα Γυναικών Αγρινίου Μαριαλένα Λιόκαυτου, την Δικηγόρο, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, Ιωάννα Σταθοπούλου και την Κοινωνική Λειτουργό της Ν.Μ Πύργου του Γ.Ν Ηλείας Αναστασία Γκιοργκίνη.

Κατά την διάρκεια των τοποθετήσεών τους, παρουσιάστηκαν οι δράσεις και πρωτοβουλίες των Δομών και φορέων που εκπροσωπούν για τα φαινόμενα βίας και την αντιμετώπισή τους, στοιχεία που αποδεικνύουν την αύξηση του φαινομένου λόγω των συνθηκών εγκλεισμού, εξαιτίας της πανδημίας του Covid – 19 και το νομικό πλαίσιο για την ενδοοικογενειακή βία, ενώ τέλος, γνωστοποιήθηκαν και οι τρόποι επικοινωνίας με αυτές τις δομές, προκειμένου κάθε άτομο που υπόκειται βία να κάνει το πρώτο βήμα, να μιλήσει ώστε τέτοια φαινόμενα να μειωθούν και τελικά να εξαλειφθούν. Την ημερίδα συντόνισε η δημοσιογράφος  Γιούλη Ηλιοπούλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βίντεο της διαδικτυακής εκδήλωσης, είναι διαθέσιμο.

Στο κανάλι της  Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο Youtube στον παρακάτω σύνδεσμο: (https://www.youtube.com/watch?v=pVvGeb0JOF0 ).

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ