9χρονος στο ΠΓΝΠ – Η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού φταίει για την εισαγωγή του στη ΜΕΘ;

Τι λέει για το θέμα η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου 

Με πυρετό και πνευμονία εισήχθη το μόλις 9 ετών παιδάκι, το οποίο δεν έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.

Κάτι το οποίο έχει προβληματίσει τους επιστήμονες, οι οποίοι διερευνούν τώρα εάν η βαρύτερη νόσηση του ανήλικου σχετίζεται με το βρετανικό στέλεχος, το οποίο φέρεται να έχει μεταδοτικότητα στις μικρότερες ηλικίες ίση με τους ενήλικες, αλλά ενδεχόμενα και επιπλοκές.

Tο 9χρονο παιδί προσβλήθηκε από τη μητέρα του, νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο “Άγιος Ανδρέας” της Πάτρας, στο οποίο 11 εργαζόμενοι έχουν βρεθεί θετικοί με το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού.

Η ανησυχία των γιατρών εστιάζεται τώρα, στο εάν η βρετανική μετάλλαξη είναι αυτή που οδήγησε σε βαρύτερη νόσηση το παιδί.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου, δηλώνει ότι θα διερευνηθεί, εάν υπάρχει εμπλοκή του μεταλλαγμένου στελέχους στη βαριά Covid-19 που ανέπτυξε το 9χρονο αγόρι:

“Ουσιαστικά ανέπτυξε πυρετό και πνευμονία και γ’ αυτό τον έχουν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Υπάρχουν πληροφορίες επιστημονικές ότι το βρετανικό στέλεχος επηρεάζει περισσότερο τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων, απ’ ότι το βασικό στέλεχος και μερικές φορές και στα παιδιά. Φαίνεται ότι είναι πιο λοιμωγόνο και στα παιδιά. Ενώ το βασικό στέλεχος δεν είχε τέτοια λοιμωγόνο δύναμη. Οπότε αυτό το παιδί υποστηρίζεται πια με οξυγόνο”, σημειώνει.

Μέχρι στιγμής στο παιδί δεν έχει ταυτοποιηθεί το μεταλλαγμένο στέλεχος από τη Μεγάλη Βρετανίας. Εξαιτίας του γεγονότος, ωστόσο, ότι το παιδί νόσησε από τη μητέρα του, η οποία είναι εργαζόμενη νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο “Αγιος Ανδρέας”, στο οποίο 11 εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί με τον κορονοϊό με την βρετανική παραλλαγή, θα γίνει ταυτοποίηση και του ιού που προσέβαλλε το παιδί:

“Το υποθέτουμε δεν έχει γίνει η γονοτύπιση για να μπορούμε να ξέρουμε επακριβώς. Το εικάζουμε. Σίγουρα, όμως, θα διερευνηθεί γιατί είναι μέσα από τον κύκλο της διερεύνησης του βρετανικού στελέχους. Θα πάει οπωσδήποτε για διερεύνηση”. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μητέρα είχε αρνηθεί να υποβληθεί σε εμβολιασμό.

Πηγή: iatropedia.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ