Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΚορωνοϊός - Πορτογαλία: Ο Ιανουάριος ήταν ο πιο «φονικός» μήνας - Πόσοι...

Κορωνοϊός – Πορτογαλία: Ο Ιανουάριος ήταν ο πιο «φονικός» μήνας – Πόσοι νεκροί καταγράφηκαν

Τον Ιανουάριο οι μισοί θάνατοι από την αρχή της πανδημίας στην Πορτογαλία – Στα πρόθυρα της κατάρρευσης τα νοσοκομεία

H Πορτογαλία κατέγραψε σχεδόν τους μισούς από τους θανάτους από covid-19μέσα στον Ιανουάριο, γεγονός που υπογραμμίζει τη σφοδρή επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης σε μια χώρα η οποία είχε καλό ιστορικό κατά τα πρώτα κύματα της πανδημίας.

Τα νοσοκομεία όλης της χώρας αυτής με πληθυσμό περίπου δέκα εκατομμύρια κατοίκους, βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης με τα ασθενοφόρα να περιμένουν στην ουρά, πολλές φορές επί ώρες, λόγω της έλλειψης κλινών και με κάποιες μονάδες υγείας να αγωνίζονται να εξασφαλίσουν αρκετό χώρο για τη συντήρηση των σορών.

Οι αρχές έχουν αποδώσει την τεράστια αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων στο περισσότερο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία, ενώ έχουν αναγνωρίσει ότι έπαιξε ρόλο και η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων.

Τον Ιανουάριο, 5.576 άνθρωποι πέθαναν από την covid-19, γεγονός που αντιστοιχεί στο 44,7% των 12.482 συνολικά θανάτων από τότε που ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται στη χώρα, τον Μάρτιο του περασμένου χρόνου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της αρχής υγείας DGS.

Η ένωση που εκπροσωπεί τα γραφεία τελετών προειδοποίησε ότι στα δημόσια νοσοκομεία εξαντλείται ο χώρος στα ειδικά ψυγεία για τη συντήρηση των σορών θυμάτων της COVID-19 και κάποια, περιλαμβανομένου του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Πορτογαλίας, του Santa Maria, έχουν εγκαταστήσει επιπλέον ψυγεία κοντέινερ για να αποσυμφορήσουν τα νεκροτομεία.

Συνολικά 711.018 κρούσματα του κορωνοϊούέχουν καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2020 με το 43% των μολύνσεων αυτών τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την DGS.

Για τους περισσότερους ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού είναι το φως στο τούνελ. Αλλά μόνο περί τους 70.000 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής πλήρως εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.

Όσοι είναι άνω των 80 ξεκίνησαν να εμβολιάζονται σήμερα.

Με συνολικά 858 ασθενείς με COVID-19 να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και 6.694 σε νοσοκομειακούς θαλάμους, εξαντλούνται οι κλίνες στα νοσοκομεία στην Πορτογαλία, ενώ υπάρχει και έλλειψη σε γιατρούς και νοσηλευτές.

Η Πορτογαλία έχει 850 κλίνες ΜΕΘ στη διάθεση ασθενών με COVID-19 στο σύστημα δημόσιας υγείας στην ηπειρωτική χώρα και άλλες 420 για άλλες ασθένειες, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ