Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΕ.Δ.Η. ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

Η «Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας», ως περιβαλλοντικός σύλλογος και με δεδομένη την κλιματική αλλαγή, τάσσεται φυσικά υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όταν βέβαια επιλέγονται οι κατάλληλες για τον κάθε τόπο, με σεβασμό και μέτρο και εξασφαλίζεται η αρμονική και όχι η ανταγωνιστική τους σχέση με το περιβάλλον. Φυσικά θα πρέπει να προβλέπεται και η αποκατάσταση της εκάστοτε περιοχής μετά το πέρας της λειτουργίας αυτών. Επιβάλλεται όμως η απόλυτη προστασία των βασικών οικοτόπων, ακόμα δε περισσότερο εντός περιοχών Natura όπως και των ιδιαίτερων πολιτιστικών στοιχείων της εκάστοτε περιοχής.

 Η ενδεχόμενη τοποθέτηση 72 τεράστιων ανεμογεννητριών, ύψους 185 μ., πλάτους 90μ., με τις συνοδές εκτεταμένες εγκαταστάσεις που σχεδιάζονται στην ευρύτερη περιοχή του Επικουρείου Απόλλωνα, Ανδρίτσαινα,  Νέδα,  Φιγαλεία, Μίνθη καταστρατηγεί όλα τα παραπάνω κριτήρια, προσβάλλει το Σύνταγμα της χώρας μας αλλά και τις διεθνείς Συμβάσεις Προστασίας του Πολιτιστικού και Φυσικού Τοπίου. Δεν είναι δυνατόν να σχεδιάζονται τερατόμορφες εγκαταστάσεις, ορατές από το Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, τον Επικούρειο Απόλλωνα, σε απόσταση μόλις 700 μέτρα από τα αρχαιολογικά ευρήματα και μνημεία του Λυκαίου Όρους, 2 χλμ. από το φαράγγι και τους καταρράκτες της Νέδας, σε ελάχιστη απόσταση από την Ανδρίτσαινα και την Αρχαία Φιγαλεία, με αποτέλεσμα τον ανεπανόρθωτο κατακερματισμό του μοναδικού φυσικού, ιστορικού και πολιτιστικού τοπίου.

Το σχεδιαζόμενο αυτό εγχείρημα  αντιβαίνει επίσης στη δυνατότητα της ήπιας και αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης και εναλλακτικού τουρισμού όπου θα επωφελούνταν πραγματικά οι τοπικές κοινωνίες. Αναρωτιόμαστε ακόμα εκτός του τεράστιου γηπέδου που απαιτείται για κάθε ανεμογεννήτρια, πόσες χιλιάδες στρέμματα εκχερσωμένων, αποψιλωμένων δασικών εκτάσεων θα γίνουν δρόμοι πρόσβασης; Ποιος θα αποτιμήσει την ηλεκτρομαγνητική ρύπανση από την περιστροφή τόσων πολλών ανεμογεννητριών και τα ασφαλή όρια έκθεσης των κατοίκων στους γειτνιάζοντες οικισμούς; Ποιος θα αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους που πλήττονται ;

Σίγουρα όμως, η ισοπέδωση των κορυφογραμμών μας, η προκαλούμενη αισθητική και ηχητική ρύπανση, η καταστροφή της βιοποικιλότητας με την αλλαγή χρήσης γης (η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις αύξησης κατάτμησης του τοπίου) και  ο κατακερματισμός του ιδιαιτέρου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος,  δεν μπορεί να αποζημιωθεί και οφείλουμε να σεβαστούμε και να προστατεύσουμε την περιβαλλοντική, ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά μας. Στο βωμό των ιδιωτικών συμφερόντων και του άμετρου σχεδιασμού χωροθέτησης των εκάστοτε ΑΠΕ ζητούμε από την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς να μην επιτρέψουν την εγκατάσταση των προτεινόμενων ανεμογεννητριών.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ