«Είναι ώρα δράσης, ώρα ευθύνης! Κανείς να μη μείνει με σταυρωμένα τα χέρια!»

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Ν. Ηλείας, αναφέρει πως θα συμμετάσχει σήμερα, Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, σε αγωνιστικές δράσεις που προκηρύσσονται από σωματεία και ομοσπονδίες αυτοαπασχολούμενων και εμπόρων.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση:

Συνάδελφοι,

Το Σωματείο Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Ν. Ηλείας, μπροστά στη δραματική κατάσταση που βιώνουμε χιλιάδες βιοπαλαιστές και επαγγελματίες από τις επιπτώσεις των lock down, τη δικαιολογημένη ανησυχία από την τραγική εικόνα στο δημόσιο σύστημα Υγείας που η Κυβέρνηση αφήνει αθωράκιστο, αλλά και της άρνησής της να πάρει ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξή μας, αποφασίζει, τη συμμετοχή μας σε μια σειρά αγωνιστικές δράσεις που προκηρύσσονται από σωματεία και ομοσπονδίες αυτοαπασχολούμενων και εμπόρων την Τετάρτη 27 Γενάρη.

Η τουριστική περίοδος του καλοκαιριού έληξε χωρίς να βοηθήσει ούτε στο ελάχιστο τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους στον τουρισμό, παρά μόνο τα μεγάλα μονοπώλια του χώρου. Η κατάσταση παραμένει και αυτή τη χειμερινή σεζόν εξουθενωτική για χιλιάδες συναδέλφους. Τα τεράστια χρέη που έχουν συσσωρευτεί, πολλαπλασιάζονται μέρα με την μέρα ενώ το άνοιξε-κλείσε της Κυβέρνησης και η αντιφατική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, δεν μπορεί να αποτελεί πανάκια από την πλευρά της για να μην παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξής μας. Το προ μηνών 800αρι και τα μισο-δανεικά της «επιστρεπτέας προκαταβολής», για όσους την πήραν, δεν αρκούν για να αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημα, ενώ το πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων από την Περιφέρεια, δεν ήταν παρά σταγόνα στον ωκεανό και αφορούσε πολύ λίγους.  Από την άλλη τα δις του «ταμείου ανάκαμψης» περιμένουν τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μονοπώλια.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τη σημερινή, άθλια κατάσταση όλης της χώρας! Τα θύματα από την πανδημία ξεπέρασαν τους 5.000 συμπολίτες το τελευταίο δίμηνο. Η πολιτική της κυβέρνησης στο μέτωπό της υγείας, όλο το προηγούμενο διάστημα στοιχίζει ζωές. Καμία αυταπάτη! Η κυβερνητική πολιτική δεν μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο. Ο εφησυχασμός που καλλιεργεί, ότι τάχα η επιστροφή στην κανονικότητα θα δώσει άμεση λύση στα προβλήματά μας, είναι επικίνδυνος!

Την ίδια ώρα, μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, η Κυβέρνηση επισπεύδει και τα μέτρα για περιορισμό των λαϊκών κινητοποιήσεων. Καμία εμπιστοσύνη επομένως σε όσους ορκίζονται στην δήθεν ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ίδια στιγμή σκάβουν τον λάκκο στους αυτοαπασχολουμένους και άλλους μικρούς ΕΒΕ με το σχέδιο Πισαρίδη.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΕΠΟΕΤ, fedHATTA, έχουν βαριές ευθύνες, έδωσαν και δίνουν άλλοθι στην κυβερνητική πολιτική, πρωταγωνιστούν σε δηλώσεις και διαπιστώσεις άλλους στο «δια ταύτα» δεν κάνουν το παραμικρό.

Συνάδελφοι,

Είναι ώρα δράσης, ώρα ευθύνης! Κανείς να μη μείνει με σταυρωμένα τα χέρια!

Στην οριακή κατάσταση που έχουμε βρεθεί, ο μόνος δρόμος που μπορεί να αποδώσει είναι της μαχητικής διεκδίκησης. Έχουμε τη δύναμη να αυξήσουμε την πίεση στην κυβέρνηση, να αποσπάσουμε τα αναγκαία μέτρα στήριξης που θα είναι πραγματική ανάσα για όλους τους συναδέλφους.  Σε αυτό το δρόμο καλούμε να δράσει και το ΔΣ της Ομοσπονδίας μας, να σταματήσουμε τις διαπιστώσεις να προχωρήσουμε σε αγωνιστικές δράσεις, μαζί με τους εμπορικούς συλλόγους. Σε αυτό το δρόμο καλούμε να σταθεί, να συμμετέχει κάθε συνάδελφος που σκέφτεται το αύριο και την επιβίωσή του.

Απαιτούμε:

 • Να εκταμιευθεί άμεσα η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τα τουριστικά λεωφορεία των μηνών Ιούλιου-Αυγούστου 2020 και να επεκταθεί το μέτρο για τους υπόλοιπους μήνες που διαρκούν τα μέτρα της πανδημίας.
 • Μη καταβολή τελών κυκλοφορίας για το 2021.
 • Επέκταση της ισχύος των αδειών κυκλοφορίας τουριστικών λεωφορείων για τουλάχιστον 3 έτη.   
 • Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων. 
 • Να διαγραφεί τμήμα των χρεών τους την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.
 • Ο τρέχον κύκλος “επιστρεπτέας προκαταβολής” να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.
 • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων.
 • Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
 • Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.
 • Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για άλλους α/α.
 • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για άλλους πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.
 • Την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή άλλους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

Για την Αντιμετώπιση Πανδημίας:

 • Άμεσα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις του αναγκαίου, μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πλήρη εξοπλισμό  νοσοκομείων και ΠΦΥ, διεύρυνση του αριθμού ΜΕΘ . 
 • Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό και έλεγχοι όπου χρειάζεται.
 • Άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας χωρίς αποζημίωση για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.
 • Αποσυμφόρηση των ΜΜΜ με προσλήψεις προσωπικού και επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων που σήμερα βρίσκονται σε απραξία. Ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, Αμαλιάδα 25 Ιανουαρίου 2021».

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ