Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΜιχάλης Κατρίνης: «Η κυβέρνηση αδυνατεί ή δε θέλει να στηρίξει την αγορά;»

Μιχάλης Κατρίνης: «Η κυβέρνηση αδυνατεί ή δε θέλει να στηρίξει την αγορά;»

Τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την τόνωση της αγοράς ανέπτυξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Μιχάλης Κατρίνης κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης στον υπουργό Οικονομικών.

Ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε στην αδυναμία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τη ρευστότητα μέσω των τραπεζών, αφού με τα αυστηρά τραπεζικά κριτήρια πρόσβαση έχουν μόλις 30.000 επιχειρήσεις. Αναρωτήθηκε, μάλιστα, για το ποιοι είναι αυτοί που πήραν δάνεια από τις τράπεζες και στις 2 φάσεις του ΤΠΕΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κάποιοι πήραν αρκετές χιλιάδες ευρώ από 8 πλευρές χρηματοδότησης (4 επιστρεπτέες και 4 προγράμματα μέσω τραπεζών), τη στιγμή που οι περισσότεροι αρκέστηκαν σε 1000-2000 ευρώ από ένα κύκλο της επιστρεπτέας.

Ο Ηλείος βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση για εγκατάλειψη των αγροτών και κτηνοτρόφων, αφού δεν εφαρμόστηκε καμία αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων για αυτούς, ενώ μίλησε για ανικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αφού από τα 150 εκατ. ευρώ (για αποζημιώσεις λόγω Covid-19) που είχε διαθέσιμα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκταμιεύτηκαν μόλις 76,1 εκατ μέσα στο 2020, σύμφωνα με την επίσημη απάντηση του υπουργείου (28/12/2020), ενώ οι αποζημιώσεις γίνονται αντικείμενο κατάσχεσης λόγω οφειλών πχ στη ΔΕΗ.

Ο κ. Κατρίνης επεσήμανε τον κίνδυνο λουκέτων για τις μικρές επιχειρήσεις αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση, ζητώντας:

  • Αύξηση επιστρεπτέας προκαταβολής στα 5,5 δις το 2021 με 70% ενίσχυση και επιστροφή μόνο του 50% από του 3 πρώτους κύκλους του 2020
  • Ρύθμιση 120 δόσεων με κούρεμα 30% για όσους τηρούν τη ρύθμιση και όχι απλά ρύθμιση 12-24 δόσεων που δεν είναι βιώσιμη για την πλειοψηφία των επαγγελματιών
  • Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και αναστολή εφαρμογής πτωχευτικού κώδικα μέχρι να ομαλοποιηθεί η οικονομική κατάσταση

Ο Μιχάλης Κατρίνης επανέλαβε ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση τόσο για την αντιμετώπιση της κρίσης, όσο και για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, υπενθυμίζοντας στον υπουργό Οικονομικών ότι αρκετές προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής έγιναν-με καθυστέρηση- δεκτές από την κυβέρνηση (μείωση προκαταβολής φόρου- αύξηση επιστρεπτέας-επέκταση επιδόματος ανεργίας κ.α.).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ