Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟ παγετός προκάλεσε ζημιές στα εσπεριδοειδή

Ο παγετός προκάλεσε ζημιές στα εσπεριδοειδή

Αναγγελία  για  ζημιές στις καλλιέργειες  από τον παγετό σε τοπικές κοινότητες του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, έγινε προς τον ΕΛΓΑ,  απ’ όπου σήμερα αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως»  προκειμένου να ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις.

Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν  οι φόβοι, κυρίως  των  εσπεριδοπαραγωγών, για  την πρόκληση καταστροφών στις καλλιέργειες τους, μετά  τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Το πρόβλημα αφοράει τις τοπικές κοινότητες Κάτω Σαμικού, Μακρίσιων και  Καλυβακίων, όπου ήδη είναι ιδιαίτερα εμφανείς οι επιπτώσεις από τον παγετό στα πορτοκάλια αλλά και μανταρίνια.

Ειδικά στο Κ. Σαμικό τα μανταρίνια παρουσιάζουν σημαντικές αλλοιώσεις στη φλούδα τους, γεγονός που προκαλεί  έντονη ανησυχία στους παραγωγούς.

Επιπτώσεις υπάρχουν εξάλλου και στα κηπευτικά (σπανάκι κλπ.) που έχουν εμφανώς επηρεαστεί από το δριμύ ψύχος.

«Σε λίγες ημέρες θα είναι ακόμα πιο εμφανής η ζημιά στα εσπεριδοειδή,  τα οποία ήδη έχουν επιβαρυνθεί από τις πλημμύρες και παραμένουν αδιάθετα εξαιτίας της μεγάλης μείωσης των εξαγωγών. Από την πλευρά μας έγινε αναγγελία στον ΕΛΓΑ η οποία αναμένουμε να γίνει δεκτή για να ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις» ανάφερε στην «ΠΡΩΤΗ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Παν. Γριβάκης.

Σημαντική ζημιά έχει υποστεί  στην παραπάνω περιοχή και το τριφύλλι, το οποίο ωστόσο από 15 Νοέμβρη μέχρι 15 Μάρτη δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ , παρά μόνο από το πρόγραμμα ΠΣΕΑ εφόσον υπάρχει  καταστροφή για το σύνολο των παραγωγών…

Η «ΠΡΩΤΗ» πριν από λίγες ημέρες είχε μεταφέρει την αγωνία  των εσπεριδοπαραγωγών στη συγκεκριμένη περιοχή, για τις επιπτώσεις των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, κάτι που δυστυχώς  επιβεβαιώθηκε στην πράξη και απαιτεί την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών για την ενίσχυση των πληγέντων αγροτών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ