Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤροποποίηση ώρας αποχώρησης στο Βασικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου

Τροποποίηση ώρας αποχώρησης στο Βασικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου

Tο Υπουργείο Παιδείας, διαχρονικά δείχνει να αγνοεί  τις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας των Νηπιαγωγείων και με την πρόσφατη,  ατυχή και άστοχη ρύθμιση σχετικά με την τροποποίηση της ώρας αποχώρησης νηπίων θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα τόσο στο εκπαιδευτικό προσωπικό όσο και στις οικογένειες των μαθητών.

Ήδη από την αρχή της σχολικής χρονιάς οι Νηπιαγωγοί, όπως όλοι οι εκπαιδευτικοί, βρήκαν τρόπους για την ασφαλή προσέλευση και  αποχώρηση των παιδιών «καταστρώνοντας»   νέα σχέδια για την αποφυγή του συνωστισμού των γονέων κατά την προσέλευση και αποχώρηση των νηπίων. Αρωγός σε αυτό υπήρξε εξ αρχής η διαφορετική ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων, με τα οποία, σε πλείστες περιπτώσεις, συστεγάζονται τα Νηπιαγωγεία.

Πέραν των προφανών όμως προβλημάτων που δημιουργεί η ρύθμιση αυτή, γίνεται φανερή η άγνοια της πολιτικής ηγεσίας σχετικά με το γεγονός ότι από τη στιγμή της προσέλευσης των νηπίων οι νηπιαγωγοί ασκούν πέρα από τα διδακτικά τους καθήκοντα, αδιάλειπτη επιτήρηση χωρίς να παρέχεται καμία δυνατότητα διαλείμματος.

Το Νηπιαγωγείο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας και, παρόλο που, λόγω μιας κάποιας ευελιξίας που υπάρχει στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματός του, προκαλείται σύγχυση, είναι σχολείο και αυτή η ελευθεριότητα του προγράμματος δεν μπορεί να αναιρεί τον εκπαιδευτικό του ρόλο.

Η σαφής τοποθέτηση του νηπιαγωγείου στον κορμό της εκπαίδευσης καθορίζει και τα χρονικά όρια της παραμονής του παιδιού σ’ αυτό, η οποία, σε κάθε περίπτωση, όταν ξεπερνά το σημερινό ωράριο, το οποίο σημειωτέον έχει αυξηθεί ήδη από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κατά μισή και πλέον ώρα(!!!), παραπέμπει σε φύλαξη και γενικά σε απασχόληση αλλά όχι σε εκπαίδευση.

Είναι λοιπόν αδιανόητο να γίνει αποδεκτή μια τέτοια ρύθμιση, η οποία αφενός απαξιώνει τον εκπαιδευτικό ρόλο του Νηπιαγωγού, αφετέρου δε, επιμηκύνει το ωράριο των εκπαιδευτικών, επιτιθέμενη στα εργασιακά δικαιώματα.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να ανακαλέσει άμεσα τη συγκεκριμένη απόφαση, η οποία όχι μόνο δε δίνει λύση, αλλά δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ