Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΗ πανδημία περιόρισε τα εισοδήματα της Ι.Μ.

Η πανδημία περιόρισε τα εισοδήματα της Ι.Μ.

Έγγραφο του Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανού   στην υφυπουργό Εργασίας,  σχετικά με το επίδομα ανασφάλιστων απόρων

Το σημαντικό κοινωνικό της έργο εξακολουθεί να επιτελεί η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, παρά τις δυσχέρειες που έχουν προκύψει εδώ και αρκετούς μήνες λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού.

Υπολογίζεται ότι την περίοδο της πανδημίας  η Ι.Μ. έχει απώλειες εσόδων που ανέρχονται σε ποσοστό περίπου 15%, γεγονός που οφείλεται στη μεγάλη μείωση των ενοικίων που το τελευταίο διάστημα φτάνει και στο 60%, τη στιγμή που η Μητρόπολη είναι ΝΙΔΔ και δεν καλύπτεται από το κράτος.

Το συγκεκριμένο ποσοστό ωστόσο δεν είναι αμελητέο, αφού από τα 5 εκατ. ευρώ που είναι οι δαπάνες της Ιεράς Μητρόπολης, το ποσό που προκύπτει ανέρχεται σε 750. 000 ευρώ…

«Έχουμε  τώρα πάνω από 6 μήνες που πήραμε το 40% μείον από τα ενοίκια. Συνεχώς  έχουμε και νέα παράταση για τα ενοίκια και μάλιστα η πολιτεία τα αυξάνει από 40 στο 60% όταν τα μαγαζιά που έχουμε κυρίως στον Πύργο με τη μεγάλη δωρεά Ψημένου,  δεν δουλεύουν.  Έχουμε επίσης τέσσερα  καταστήματα στο Κατάκολο και αυτά επίσης δεν δουλεύουν και επομένως έχουμε μειώσει όλα τα εισοδήματα. Τα αγροτικά που έχουμε επίσης και αυτά μας λένε  μειώστε μας το ενοίκιο δέσποτα και ότι παίρνουμε πάνε στα ιδρύματα. Και τα ιδρύματα βέβαια έχουν τα έξοδά τους και επομένως συνεχώς έχουμε δυσκολίες. Αλλά παρά ταύτα ότι μπορούμε το προσφέρουμε όπως  και τώρα τα Χριστούγεννα , ενώ έχουμε περιπτώσεις που κάτοικοι μας ζητούν  την προκαταβολή για το ρεύμα, γιατί δεν μπορούν   να κάνουν καινούργια σύμβαση» ανέφερε στην «ΠΡΩΤΗ» ο σεβ. Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός. 

Υπάρχουν περιπτώσεις ωστόσο που κρίνονται υπερβολικές οι απαιτήσεις  ανθρώπων που πηγαίνουν στη Μητρόπολη για βοήθεια, όπως λ.χ. κάτοικος του Πύργου που ζήτησε χρήματα για εισιτήρια για να πάει …φαντάρος, ενώ από τη ΣΕΤΤΗΛ υπήρξε ενημέρωση πως  θα του δοθεί φύλλο πορείας!

Σε άλλη περίπτωση κάποιοι λαμβάνουν  αλλεπάλληλες φορές τρόφιμα από το Δήμο και τη Μητρόπολη, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν  να τους δοθεί λάδι,  την ώρα που υπάρχουν σημαντικές ανάγκες για εργατικά χέρια στα λιοστάσια…

Τα ιδρύματα

Αυτή την εποχή εξάλλου η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας φιλοξενεί στα ιδρύματά της 325 τροφίμους, εκ των οποίων οι 53 είναι ανασφάλιστοι, ενώ διαρκώς υπάρχουν αιτήματα για την περίθαλψη και άλλων ανήμπορων και άπορων ανθρώπων.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί λειτουργικές  δυσχέρειες  στην Ι.Μ. η οποία έχει ανοιχτές τις πόρτες των ιδρυμάτων της για τους φτωχούς και ανήμπορους ανθρώπους, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η ανάλογη ανταπόκριση της πολιτείας, όπως συμβαίνει στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Για το θέμα αυτό, Μητροπολίτης  Ηλείας σε επιστολή που απέστειλε προς την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

«Στα ιδρύματά μας συνήθως η Υπηρεσία Πρόνοιας της Π.Ε. Ηλείας και των Νοσοκομείων μας, αλλά και άλλων Περιφερειών, ιδιαίτερα των Νοσοκομείων  των Πατρών, καμμιά φορά και οι Αστυνομίες και οι Εισαγγελίες μας παρακαλούν να προσλάβουμε εγκαταλελειμμένους ή μοναχικούς απόρους και ανασφάλιστους συνανθρώπους μας που φιλοξενούσαν. Συνήθως δεν φέρνουμε αντίρρηση και τους δεχόμεθα ευχαρίστως, διότι αντιλαμβανόμεθα  ότι τα Νοσοκομεία δεν πρέπει να μετατραπούν σε Γηροκομεία. Στα τρία ιδρύματά μας χρονίων πασχόντων  σήμερα φιλοξενούμε και 50 ανασφάλιστους άπορους συνανθρώπους μας αξιοπρεπώς και τους καλύπτουμε όλες τους τις ανάγκες. Το υπουργείο σας παλαιότερα μας έδιδε δι΄ ένα έκαστον των παραπάνω ανασφαλίστων συνανθρώπων μας ένα μικρό βοήθημα εκ 4,40 ευρώ ημερησίως. Όμως χρήματα έχουμε να λάβουμε από τον Δεκέμβριο του 2009. Μάλιστα συμβαίνει και τούτο το περίεργον. Κάποιοι από τους φιλοξενούμενούς μας όταν ζούσαν στο σπίτι τους ελάμβαναν ένα μικρό επίδομα πτωχείας. Όταν τους έφεραν στα ιδρύματά μας τους το έκοψαν.

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ

Η κυβέρνηση πληρώνει στα Νοσοκομεία την περίθαλψι των ανασφάλιστων και τους παρέχει τα αναγκαία φάρμακα. Λογικόν και αναγκαίον είναι, νομίζω, να δίδη και στα ιδρύματα χρονίως πασχόντων της εκκλησίας μας ένα μικρό βοήθημα ολίγων ευρώ ημερησίως δια τον καθένα τους. Ας μας δίδει κατά μήνα την κατώτατη σύνταξη ή το επίδομα ανασφάλιστων απόρων. Ας μας δίδη ότι δίδει στα Νοσοκομεία δια την περίθαλψιν των ανασφάλιστων ακόμη καλύτερα.  Τέλος σημειώνω ότι δια το πρόβλημα τούτο υπάρχει και σχετικό έγγραφο –αίτημα της Ιεράς Συνόδου της εκκλησίας της Ελλάδος».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ