Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΣημαντικό βήμα έγινε για την ανέγερση του πολιούχου Πύργου Αγ. Χαραλάμπους

Σημαντικό βήμα έγινε για την ανέγερση του πολιούχου Πύργου Αγ. Χαραλάμπους

Ανοίγει ο δρόμος για την ανέγερση του καινούργιου Ιερού Ναού του πολιούχου Πύργου Αγίου Χαραλάμπους, μετά την ομόφωνη απόφαση που έλαβε πρόσφατα η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου,  για την έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου με σκοπό  την ανέγερση του Ι.Ν. στην δυτική είσοδο της πόλης (πλησίον από τον κόμβο Φιλοθέης).

Ήδη η απόφαση αυτή έχει σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση προς έγκριση, ενώ  τα επόμενα στάδια  για την περάτωση των διαδικασιών, είναι η λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου και η αποστολή αυτής  στο αρμόδιο υπουργείο  προκειμένου να  δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ).

Πρόκειται ουσιαστικά για τα τελευταία στάδια  των γραφειοκρατικών διαδικασιών, που αφορούν  τη γνωμοδότηση για την  ίδρυση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου σε εκτός σχεδίου περιοχή, η οποία περιλαμβάνει την ιδιοκτησία της Ιεράς Μητρόπολης που την παρέλαβε από την πρ. Νομαρχία Ηλείας.

Πρόκειται για έκταση  8.406 τ.μ. που  βρίσκεται δίπλα στις εργατικές κατοικίες της οδού Πατρών, για την οποία όταν ολοκληρωθεί το τοπικό ρυμοτομικό που έχει ειδικούς όρους δόμησης και  δημοσιευτεί το  ΦΕΚ, θα μπορούν να εκδοθούν οι άδειες (οικοδομικές, αρχιτεκτονικές) για την ανέγερση  του Ναού του Αγίου Χαραλάμπους.

Σύμφωνα με άριστους γνώστες του όλου θέματος της κατασκευής  του νέου Ι.Ν. για τον πολιούχο Πύργου, η πρόσφατη απόφαση  της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής αποτελεί ένα μεγάλο βήμα  για την ολοκλήρωση ενός πολύ σημαντικού  έργου για την πόλη, το οποίο εδώ και αρκετές δεκαετίες βρίσκεται σε στασιμότητα.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως πλέον δεν θα υπάρξουν άλλα εμπόδια ούτε από το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου αλλά ούτε από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, προκειμένου να  έχει αίσιο τέλος μια πολύχρονη προσπάθεια, που χρειάστηκε σωρεία εγκρίσεων και άλλων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Ιδιαίτερα σημαντικό εξάλλου είναι το γεγονός πως ήδη για την κατασκευή του Ιερού Ναού Αγ. Χαραλάμπους Πύργου, υπάρχουν στην ερανική επιτροπή και τη Μητρόπολη Ηλείας διαθέσιμα κονδύλια για την άμεση έναρξη  των εργασιών, ενώ συγχρόνως σημαντικός αριθμός  πιστών  έχουν  εκφράσει τη βούλησή τους  να συμβάλλουν με τον οβολό τους, στην ολοκλήρωση του έργου.

«Σημαντικό βήμα»

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ανέγερση του νέου Ι.Ν. του Αγίου Χαραλάμπους, αφού μετά την ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για την έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου, ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου. Αναμένεται  η έγκριση της απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ απομένει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και η δημοσίευση στο ΦΕΚ» ανέφερε στην «ΠΡΩΤΗ» ο πρόεδρος της Επιτροπής και αντιδήμαρχος Πύργου κ. Γιάννης Παπαδημητρίου.

Εξάλλου σύμφωνα με όσα αναφέρονται  στο  έγγραφο της υπηρεσίας Δόμησης του δήμου Πύργου, προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, την Τ.Κ. Πύργου και την Ι. Μ. Ηλείας, η επιλογή της προτεινόμενης θέσης έγινε από την Ιερά Μητρόπολη μετά από άκαρπη έρευνα για εύρεση κατάλληλου χώρου, προς αγορά ή παραχώρηση εντός του ισχύοντος Σχεδίου Πόλης Πύργου.

Επισημαίνεται ακόμα ότι στο Σχέδιο Πόλης Πύργου, τόσο στο βόρειο τμήμα αυτού, όσο και στο νότιο τμήμα αλλά και στο ισχύον Γ.Π.Σ. δεν προβλέπεται σήμερα ειδικός χώρος για την ανέγερση νέου Ιερού Μητροπολιτικού Ναού.

Επίσης τονίζεται πως ο νυν χώρος κρίνεται κατάλληλος για να εξασφαλίζει την κατασκευή του Μητροπολιτικού Ναού του πολιούχου του Πύργου, των απαιτούμενων λειτουργικών αναγκών του Ναού αλλά και του περιβάλλοντος χώρου, είσοδος, έξοδος, πάρκινγκ κλπ.

Η οικοδομική άδεια για την ανέγερση του Ιερού Ναού, μετά από την έγκριση του Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου, θα εκδοθεί από την αρμόδια Ναοδομία.

Δήλωση Μητροπολίτη Ηλείας σχετικά

με την έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου

«Ελπίζω ότι πράγματι θα προχωρήσει το θέμα της αδείας της ανεγέρσεως του πολιούχου μας Αγίου Χαραλάμπους. Γιατί κάθε φορά έτσι μου λέγεται ότι τελειώνουμε και τελειώνουμε και έχουν περάσει χρόνια και δεν τελείωσε ακόμη. Το πιστεύω τώρα όμως γιατί και ο κ. Δήμαρχος το έχει πάρει στα ζεστά και ενδιαφέρεται και βέβαια όλοι οι χριστιανοί του Πύργου και της περιοχής μας περιμένουν πότε να λήξει αυτή η υπόθεση για να αρχίσουμε την υλοποίηση του έργου. Γι’ αυτό το θέμα η Μητρόπολή μας είναι έτοιμη. Ήδη και τη μελέτη της θεμελιώσεως την έχουμε έτοιμη και τα χρήματα υπάρχουν. Η Μητρόπολή μας και η αρμόδια ερανική επιτροπή έχει ήδη σε λογαριασμός καταθέσεως σε τράπεζα πάνω από 130.000 ευρώ. Και έχω υποσχέσεις ότι μόλις κάνουμε τη δημοπρασία θα μαζέψω άλλες 150.000 ευρώ, έτοιμο χρήμα. Επομένως δεν δυσκολευόμαστε να αρχίσουμε τα κάνουμε τη θεμελίωση, η οποία είναι δύσκολη γιατί πρέπει να πάμε κάπου 22 μέτρα στο έδαφος, αφού έχει μια ειδική θεμελίωση όπως το Νοσοκομείο Πύργου, γιατί υπάρχει και εκεί βάλτος.  Όμως είμαστε έτοιμοι, τα χρήματα υπάρχουν για ν’ αρχίσουμε, να κάνουμε τη δημοπρασία, να ξεκινήσουμε  το έργο. Από εκεί και πέρα έχω επίσης και προσφορές για τα ηλεκτρονικά και για τα χαλίκια,  από Πυργιώτη που λέει εγώ θα το γεμίσω με χαλίκια. Θα υπάρξουν  και άλλοι και πιστεύω ότι οι Πυργιώτες θα βρεθούν να δώσουν τον οβολό τους  ο καθένας και επομένως  περιμένουν άνθρωποι να δουν να βάλουμε το θεμέλιο λίθο, όπως περιμένω και εγώ. Γιατί ήμουν νιος που το αρχίσαμε και τώρα γέρασα. Εντούτοις πιστεύω ότι τουλάχιστον μέχρι να τελειώσουν και τα μπετά θα είμαι εδώ. Ήδη όπως ο δήμαρχος και  ο αντιδήμαρχος Γιαν. Αργυρόπουλος αλλά και ο έτερος συνάδελφός του Γιαν. Παπαδημητρίου, όλοι δείχνουν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους και τους ευχαριστώ πολύ».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ