Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνία«Όλοι μαζί να πάρουμε τις ζωές μας πίσω…»

«Όλοι μαζί να πάρουμε τις ζωές μας πίσω…»


Με τη διαδικασία της εμβολιασμών κατά της covid-19 στους υγειονομικούς να έχει ολοκληρωθεί στην Ηλεία, με 512 πρώτες δόσεις, πλέον παίρνει συνέχεια η διαδικασία εμβολιασμού του υπόλοιπου πληθυσμού, αρχής γενομένης με τους πολίτες 85 ετών και άνω.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 20 Ιανουαρίου στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα θα ξεκινήσουν στις 20 Ιανουαρίου, ενώ σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του ethnos.gr ενδεχομένως να υπάρξει ανατροπή στο σχέδιο εμβολιασμού της κυβέρνησης, καθώς οι εμβολιασμοί μεταφέρονται και στα νοσοκομεία από τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που είχαν δημιουργηθεί από το υπουργείο Υγείας.

Όπου και αν γίνουν ωστόσο οι εμβολιασμοί, το ζήτημα είναι να υπάρξει συμμετοχή από τον γενικό πληθυσμό. Χθες τα στοιχεία ήταν ενθαρρυντικά, καθώς έντονο είναι το ενδιαφέρον που δείχνουν στο εμβόλιο οι πολίτες άνω των 85 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέσα σε 24 ώρες από την ώρα που άνοιξε η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για να κάνουν τις αιτήσεις οι άνω των 85 ετών, έχουν κλειστεί περίπου 60.000 ραντεβού. Μάλιστα, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί όσο περνούν οι ώρες.  

Η πλειοψηφία όσων έκλεισαν ήδη το ραντεβού τους για να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, το έκαναν ενώ είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και έλαβαν ήδη μήνυμα με τον προγραμματισμό του ραντεβού τους και απάντησαν θετικά στο 13034 ή μπήκαν (είτε οι ίδιοι, είτε συγγενικά τους πρόσωπα καθώς η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα δεν είναι εξοικειωμένη με το διαδίκτυο) στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr που έθεσε σε λειτουργία στις 11 Ιανουαρίου το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και παρουσίασε αναλυτικά ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης.

Σήμερα μιλούν στην «ΠΡΩΤΗ», ο Διοικητής 6ης Υ.Π.Ε., ο Διοικητής του Γ/Ν Ηλείας και υγειονομικοί του Νομού που έκαναν το εμβόλιο και καλούν τον κόσμο να συμβάλει με τον εμβολιασμό του στο τέλος της πανδημίας.

Γιάννης Καρβέλης, Διοικητής 6ης Υ.Π.Ε.

«Η διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας ξεκινάει από την προάσπιση της ατομικής μας υγείας»

Μέτα από ένα ολόκληρο χρόνο σκληρής δοκιμασίας του υγειονομικού μας συστήματος, εξαιτίας της πρωτόγνωρης πανδημίας  του νέου κορωνοϊού, ήρθε η ώρα να ξεκινήσει η αρχή του τέλους για αυτή τη δυσμενή κατάσταση που έχει επέλθει η χώρα μας και μαζί όλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η επιστημονική κοινότητα λίγο πριν της εκπνοή του 2020 μας χάρισε το πολυσυζητημένο εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού για να καταφέρουμε να  μετρήσουμε αντίστροφα τον χρόνο  προς  την επανεκκίνηση της παλιάς, γνώριμης, καθημερινότητάς μας.

Είχα την χαρά να είμαι ένας από τους πρώτους  που εμβολιάστηκαν και πραγματικά αισθάνομαι λιγότερο άγχος και αγωνία για πιθανή εκδοχή να νοσήσω από τον κορωνοϊό. Συνεχίζω να τηρώ τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας, την κοινωνική αποστασιοποίηση, όπως μας συμβουλεύουν οι λοιμωξιολόγοι μας.  Η διαδικασία του εμβολιασμού είναι μια πράξη ατομικής προστασίας πρώτα από όλα  και μετά προς τους ανθρώπους που αγαπάμε, τον οικογενειακό και κοινωνικό μας περίγυρο.

 Στη διαδικασία του εμβολιασμού έχουν εμπλακεί, κατά προτεραιότητα,  τα  υγειονομικά μας στελέχη που έχουν σαφέστερη εικόνα από όλους μας των συνθηκών που περιέρχεται ο ασθενής του covid-19   και περιμένουμε να ακολουθήσουν και όλοι οι πολίτες, με απόλυτη ευσυνειδησία και αίσθημα συλλογικής ευθύνης. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε όλοι μαζί να πάρουμε τις ζωές μας πίσω και να επισπεύσουμε τον χρόνο της επιστροφής στην παλιά μας καθημερινότητα, τότε που οι λέξεις lockdown, καραντίνα, κοινωνική αποστασιοποίηση ήταν άγνωστες για όλους εμάς.

Η διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας ξεκινάει από την προάσπιση της ατομικής μας υγείας. Ευχή όλων μας το 2021 να μας βρει όλους εμβολιασμένους και υγιείς. Με το εμβόλιο στη φαρέτρα μας   θα μας επιτραπεί να πετάξουμε τις μάσκες, όταν φτάσει το πλήρωμα του χρόνου,  να ξαναχαρούμε τα χαμόγελα, που αυτές έκρυψαν  και  να  χαρούμε τις αγκαλιές των δικών μας ανθρώπων κάθε ηλικίας». 

Χρήστος Χριστόπουλος, Διοικητής Γ.Ν. Ηλείας

«Το εμβόλιο σώζει ζωές»

«Το εμβόλιο σώζει ζωές, είναι ακίνδυνο με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και στο παρελθόν τα εμβόλια ήταν αυτά τα οποία γλίτωσαν εκατομμύρια κόσμο από τις ασθένειες. Σκεφτείτε την πολιομυελίτιδα, τη διφθερίτιδα, τις παιδικές νόσους που κατά το παρελθόν ήταν θανατηφόρες. Σαν νοσοκομείο είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τον κόσμο και είμαστε στην διάθεση του κάθε πολίτη για να τον διευκολύνουμε εφόσον είναι στο δικό μας κέντρο. Τα ραντεβού γίνονται όλα ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος και οι πολίτες θα ενημερώνονται μέσω του συστήματος και θα υποδεχόμαστε τους πολίτες που είναι εδώ σε εμάς για εμβολιασμό και θα μας έρχεται ηλεκτρονικό μήνυμα και σε εμάς και θα μας εμβολιάσουμε».

Βαγγέλης Δημητρόπουλος, Γενικός Ιατρός, Υπεύθυνος του εμβολιαστικού Κέντρου Αμαλιάδας

«Είμαστε εδώ για όλους εσάς!»

«Αισθάνομαι υπερήφανος που ολοκληρώσαμε τον εμβολιασμό σε όλα τα άτομα της Ν.Μ. Αμαλιάδας, του Κ.Υ. Σιμόπουλου και του Κ.Υ. Βάρδας. Όλοι οι υγειονομικοί συνάδελφοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που απηύθυνε το υπουργείο και εμβολιάστηκαν. Πέραν αυτού υπάρχουν και άλλες αιτήσεις ατόμων οι οποίοι θα εμβολιαστούν στο Νοσοκομείο του Πύργου, καθώς εμείς ανάλογα με την ποσότητα εμβολίων που λάβαμε καλύψαμε τις δυνατότητες. Αισθάνομαι υπερήφανος μαζί με όλη την εμβολιαστική ομάδα, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε και στον εμβολιασμό του κόσμου που ακολουθεί λίαν συντόμως. Είμαστε εδώ για όλους εσάς!». 

Παναγιώτης Κυριαζής, Ιατρός Πνευμονολόγος

«Δώρο της επιστήμης»

«Το εμβόλιο είναι ένα δώρο της επιστήμης για να μπορέσουμε σταδιακά να επιστρέψουμε στην κανονική μας ζωή.

Είναι το αποτέλεσμα μόχθου και αγωνιάς εκατοντάδων επιστημόνων που δούλεψαν και συνεχίζουν να δουλεύουν ατέλειωτες ώρες  για να μπορέσουν να φτιάξουν γρήγορα ένα ασφαλές και αποτελεσματικό αμυντικό τείχος απέναντι στον κορωνοϊό, που τόσο πολύ έχει ταλαιπωρήσει τον πλανήτη μας.

Οφείλουμε να εμβολιαστούμε ως ελάχιστο χρέος απέναντι στις οικογένειές μας, στους δικούς μας ανθρώπους, σε αυτούς που δεν τα κατάφεραν, σε αυτούς που ταλαιπωρηθήκαν, στην κοινωνία ολόκληρη και στους εαυτούς μας.

Ιδιαίτερα εμείς οι υγειονομικοί έχουμε και ένα προσθετό χρέος απέναντι στους ασθενείς μας, τους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται την υγεία τους».

Σωκράτης Σωτηρόπουλος, Πρόεδρος Εργαζομένων Ν.Μ. Αμαλιάδας

«Θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω»

«Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για τον τερματισμό της υγειονομικής βόμβας μέσα από τον εμβολιασμό, παρά τις όποιες παλινωδίες παρατηρούνται στον σχεδιασμό του υπουργείου.  Δυστυχώς, υπάρχει αμφισβήτηση από μία μερίδα του κόσμου, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε αφ’ υψηλού, αλλά με ορθή ενημέρωση και διάλογο. Ο κόσμος πρέπει να αποφασίσει ανεμπόδιστα τον εμβολισμό του και να σταθμίσει τα δεδομένα. Να σκεφτεί πως εάν πετύχει η διαδικασία του εμβολιασμού θα τελειώσουμε με την πανδημία και θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω». 

Πως θα κλείσετε ραντεβού για το εμβόλιο

Ο προγραμματισμός των ραντεβού εμβολιασμού μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους:

– Μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS), εφόσον οι πολίτες έχουν εγγραφεί στη άυλη συνταγογράφηση και είναι δικαιούχοι εμβολιασμού

– Απευθείας από τους πολίτες με την είσοδό τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, όπως θα αναλυθεί στη συνέχεια

– Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο ΚΕΠ. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση τρίτων προσώπων απαιτείται υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα ενσωματωθεί σε δεύτερο χρόνο στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Επίσης, ο τρίτος που θα προσέρχεται θα πρέπει να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του άμεσα ενδιαφερομένου καθώς και τον ΑΔΤ ή να φέρει φωτοτυπία τους.

– Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο Φαρμακείο. Οι αναλυτικές οδηγίες και κατευθύνσεις για τον προγραμματισμό ραντεβού στα Φαρμακεία θα παρασχεθούν άμεσα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ