Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΝέο κουδούνι από σήμερα

Νέο κουδούνι από σήμερα

Σε μερική επαναφορά οδηγείται η Παιδεία, καθώς από σήμερα, με εντολή της κυβέρνησης επιστρέφουν στα θρανία όλοι οι μαθητές των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων, των βρεφονηπιακών σταθμών, αλλά και της Ειδικής Αγωγής.

Για τη δια ζώσης λειτουργία των δομών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής θα ισχύσουν εν πολλοίς τα μέτρα που ίσχυαν και όταν άνοιξαν τα σχολεία τον περασμένο Σεπτέμβριο. Έτσι, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα πρέπει τα σχολεία να είναι «εξοπλισμένα» με αντισηπτικά. Ειδικά μέτρα θα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που θα μπορούν να παρέχουν προς πώληση. Ακόμη, προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών. Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα μουσικά όργανα.

Η μεγαλύτερη ανησυχία, τόσο για ειδικούς όσο και κυβέρνησης για το αυριανό άνοιγμα είναι ο συνωστισμός που πρέπει να αποφευχθεί από τους γονείς κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών. Γι΄ αυτό το λόγο άλλωστε οι παραπάνω ώρες θα γίνονται τμηματικά. Καθώς οι περιορισμοί του lockdown βρίσκονται σε εφαρμογή, αναφορικά με τις άσκοπες μετακινήσεις οι γονείς ή οι κηδεμόνες, θα πρέπει να αποστέλλουν μήνυμα στο 13033 προκειμένου να παραλαμβάνουν ή να πηγαίνουν τους μικρούς μαθητές στα μαθήματά τους. Για αυτή την μετακίνηση, σύμφωνα με τις οδηγίες, οι γονείς και κηδεμόνες θα πρέπει να στέλνουν με SMS οι γονείς στο 13033 τον κωδικό «4».

Τυχαία τεστ και ειδικά μέτρα πρόληψης

Όπως έχει γίνει γνωστό, ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία. Σε συνδυασμό και με την εθελοντική εξέταση εκπαιδευτικών (μέσω της πλατφόρμας https://edu.testing.gov.gr) που είναι προληπτικής φύσεως, οι αρμόδιες αρχές στοχεύουν στο να έχουν μία επιδημιολογική εικόνα για τα σχολεία. Επιπλέον, μέτρα πρόληψης αυτή τη φορά αφορούν την αποφυγή συγχρωτισμού κατά την έλευση και αποχώρηση των μαθητών και των μαθητριών από τα σχολεία. Ειδικότερα, προβλέπεται διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών). Ακόμη, όσα σχολεία διαθέτουν περισσότερες της μίας εισόδου καλούνται να τις χρησιμοποιούν. Τα παραπάνω για το πώς θα λειτουργήσουν δια ζώσης οι δομές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής καθορίζει σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπεγράφη την περασμένη Πέμπτη από τους υπουργούς Υγείας, Παιδείας, Εσωτερικών και Ανάπτυξης.

Μάλιστα, και οι μαθητές του Λυκείου θα μπορούν να δηλώνουν πως θέλουν να κάνουν τεστ κορονοϊού μέσα από την ειδική πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς, όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, η κ. Κεραμέως τόνισε πως οι μαθητές του Λυκείου θα μπορούν, όταν ανοίξουν τα Λύκεια, να μπαίνουν στο edu.testing.gov.gr που έχει σχεδιαστεί για τους εκπαιδευτικούς, και να δηλώνουν πως θέλουν να κάνουν τεστ κορονοϊού. Ωστόσο ακόμα δεν υπάρχει απόφαση για το άνοιγμα των Λυκείων, και όπως είπε η υπουργός, η κυβέρνηση ακούει τις εισηγήσεις των ειδικών για να προχωρήσει.

Διχασμός για το άνοιγμα των σχολείων

Σε κάθε περίπτωση, η επαναφορά του συνόλου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δημιουργεί προβληματισμό ως προς το αν θα είναι ασφαλής, καθώς ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί το μέγεθος του αποτυπώματος που άφησε η χαλάρωση των μέτρων κατά την διάρκεια των εορτών. Την ίδια ώρα, ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλούν τα κρούσματα στην Αττική, τα οποία αυξάνονται παρόλο που όλη η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς lockdown. Σημειώνεται ότι χθες είχαμε 445 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο κανένα εξ αυτών να σημειώνεται στην Ηλεία.

Από την πλευρά του, ο νέος υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, τόνισε το Σάββατο ότι το άνοιγμα των σχολείων είναι ένα βασικό βήμα για την επιστροφή σε μια σχετική κανονικότητα, επισημαίνοντας ότι οι έρευνες δείχνουν πως δεν θα κινδυνεύσουν εκπαιδευτικοί και μαθητές.

«Σε επόμενο χρόνο θα εξεταστεί το τι θα γίνει με τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς και για τα φροντιστήρια, τα ΙΕΚ, τα πανεπιστήμια και τα κέντρα ξένων γλωσσών», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, έκρουσε «καμπανάκι» κινδύνου λέγοντας ότι το άνοιγμα θα πρέπει να γίνει με πιστή τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι οποιαδήποτε απροσεξία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων και εξάπλωση της πανδημίας.

Και σχολικά γεύματα

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε πως από σήμερα στα ορισμένα σχολεία θα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα ξεκινήσουν να διανέμονται και σχολικά γεύματα στους μαθητές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ