Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΜήνυμα του Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ’ για το νέο έτος

Μήνυμα του Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ’ για το νέο έτος

Προς το Χριστεπώνυμον πλήρωμα της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Αγαπητοί μου,
Ανέτειλε ένα νέο έτος. Το 2021. Και ίδετε, κατά την αρχήν κάθε έτους, πάμπολλες ευχές ανταλλάσσονται μεταξύ των ανθρώπων, προφορικώς και γραπτώς.
«Χρόνια Πολλά και καλά» εύχονται ο ένας τον άλλο.
«Με υγεία και ευτυχία το νέο έτος».
«Χαρούμενος ο καινούργιος χρόνος».
Οσον και αν φαίνονται, τυπικές και συνηθισμένες όλες αυτές οι ευχές, κρύβουν ένα βαθύ νόημα. Αποτελούν εκδήλωση του πανανθρώπινου πόθου για μια καλύτερη και μακρύτερη ζωή με υγεία και χαρά. Ακριβώς, γιατί ο Θεός έχει εμφυτεύσει μέσα στην ανθρώπινη ψυχή τον πόθο αυτό. Και είναι χαρακτηριστικό ότι και μέσα στην Αγία Γραφή βλέπουμε θεόπνευστες προσωπικότητες να ομιλούν για «μακρότητα ημερών», για πολλά χρόνια ζωής και αυτά να τα χαρακτηρίζουν ως πολύτιμη δωρεά και ευλογία του Θεού. Με μία προϋπόθεση βέβαια, ότι αυτά τα πολλά χρόνια, θα συνδέονται προς τον Θεόν, θα διανύονται σύμφωνα με το θείο θέλημα, τις άγιες εντολές Του. Γιατί πραγματική ειρήνη και γαλήνη ψυχής υπάρχει, εκεί όπου βασιλεύει και κυβερνά ο Θεός.
Αλλως, χωρίς το Θεό στη ζωή μας, τα χρόνια μας καθίστανται βασανιστικά, γεμάτα στενοχώρια, άγχος, θλίψη, ψυχική ταλαιπωρία.
Είναι γεγονός ότι η συνείδηση της αγαθής παρουσίας του Θεού στη ζωή μας μάς ανεβάζει πνευματικά και δεν αισθανόμεθα κενό μέσα μας και πλήξη, αλλά πληρότητα ζωής, ανεξάντλητη δραστηριότητα με πλούτο καλών έργων. Η επιτέλεση αυτή των καλών έργων χαρίζει ικανοποίηση και ειρήνη στην καρδιά μας, κάμνει ωραίο και επιτυχημένο τον βίο μας. Σπουδαιότατα είναι τα έργα αγάπης και καλωσύνης, αμνησικακίας και συγγνώμης, ταπεινοφροσύνης και πραότητος, ειρήνης και αυταπαρνήσεως· δράσεις αρετής, αληθούς επιστήμης, παιδείας και πολιτισμού. Πόσον ωραίον είναι να πλουτισθεί η ζωή μας με τέτοια έργα! Αυτά είναι το κλειδί της εσωτερικής χαράς, ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο αξιοποιείται και καλλύνεται και αποκτά το αληθινό νόημά της η ζωή.
Ειδικότερα, τώρα με την ανατολή του νέου έτους, θα ήθελα από εδώ, το ιστορικό Επισκοπείο της Μάνης, να απευθύνω θερμούς λόγους αγάπης και τιμής και προς τους απανταχού της γης φίλτατους Ελληνες ομογενείς, τους Μανιάτες που βρίσκονται στην Αμερική, Βόρειο και Νότιο, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στην Αφρική ή και σε χώρες της Ευρώπης, πάντως μακρυά από τα αδούλωτα και ηρωικά χώματα της μάνας πατρίδας. Με την σκέψη μου και με την προσευχή μου έρχομαι κοντά σας. Να γνωρίζετε, αγαπητοί μου, ότι αισθανόμεθα υπερήφανοι για σας, γιατί όπου κι αν βρίσκεσθε και εργάζεσθε και έχετε δημιουργήσει την οικογένειά σας αγωνίζεσθε πιστά και άοκνα να διατηρήσετε την ελληνορθόδοξη παράδοσή μας, να κρατήσετε υψηλά τις αρχές και τις αξίες που διδαχθήκατε από τους γεννήτορές σας. Σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης και πνευματικής παρακμής, σε τόσο καιρούς χαλεπούς από πολλές απόψεις, σεις, συνεχίσατε την ανοδική σας πορεία, μείνετε εδραίοι στην ορθόδοξη χριστιανική πίστη και εξακολουθήσατε να τιμάτε, την Μάνη, την πατρίδα μας, την Ελλάδα μας. Εχετε αμέριστη την εκτίμηση και την αγάπη μου. Ο Πανάγαθος Θεός να σας ευλογεί και να σας χαριτώνει στη ζωή και τα έργα σας.
Αλλά το έτος 2021, στο οποίο εισήλθαμε, είναι και έτος επετειακό. Συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως (1821-2021) της Εθνικής Παλιγγενεσίας κατά την οποία με το σύνθημα των αγωνιστών «διά του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία» κατεκτήθη η ανεξαρτησία της πατρίδος μας. Στον ηρωικό αυτό Αγώνα συνέβαλε και η μάνα Εκκλησία με μία ολόκληρη χορεία Αρχιερέων, ιερέων και μοναχών, οι οποίοι, αφού κράτησαν επί αιώνες αναμμένη την φλόγα της πίστεως και της αγάπης προς την πατρίδα, πρόσφεραν και αυτό το αίμα τους που πότισε το δένδρο της ελευθερίας. Ολόκληρο το 1821 ήταν ένα θαύμα.
Προβάλλει έτσι επιτακτικό το χρέος της διατηρήσεως της ιστορικής μνήμης και της δημιουργικής αφοσιώσεώς μας στα ιερά και τα όσια του Γένους μας.
Θα κλείσω το μήνυμά μου αυτό με την προφητική ευχή και συνάμα ικεσία του Προφητάνακτος και Ψαλμωδού: «Ευλογήσαι ημάς ο Θεός και φοβηθήσονται αυτόν πάντα τα πέρατα τη γης» (Ψ. 66’, 8).
Ιδιαίτερα τώρα, στην αρχή του νέου έτους, οι λόγοι αυτοί αρμόζουν ως ευχή, υπέρ εαυτών και αλλήλων, υπέρ της πατρίδος μας και του κόσμου ολόκληρου. Ο Θεός δηλαδή να μας ευλογήσει και να δίνει τις πλούσιες δωρεές και ευεργεσίες της αγαθότητός Του, την ειρήνη, την υγεία, την ασφάλεια, την αγάπη. Να μας δίνει όχι μόνον τα υλικά αγαθά, αλλά και τα πνευματικά, τα αιώνια. Ας τον παρακαλούμε ακόμη να φωτίζει τους λαούς να έχουν φόβον Θεού, δηλαδή σέβας και εφαρμογή των θείων εντολών Του.
«Ευλογήσαι ημάς ο Θεός»!
Ποια άλλη, λοιπόν, καλύτερη ευχή να σας απευθύνω, αγαπητοί μου, παρά τελικά, όλοι μας να έχουμε την ευλογία του Θεού στη ζωή μας, όλες τις ημέρες του νέου ενιαυτού της χρηστότητος του Κυρίου, το 2021.

Γύθειον, 29-12-2020
Ο Μητροπολίτης
† Ο Μάνης Χρυσόστομος Γ’

* Το παρόν μήνυμα αναγνώσθηκε κατά την Θεία Λειτουργία την Πρωτοχρονιά

πηγή : eleftheriaonline.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ