Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Σύγκρουση και Συνύπαρξη, Εκπαίδευση στη Συγχώρηση»
Το Γυμνάσιο Γαστούνης είχε την τιμή να φιλοξενήσει την Παρασκευή 9 Μαΐου 2025 τη συγγραφέα Πωλλέτα Ψυχογυιοπούλου μετά από πρόσκληση της φιλολόγου Μαρίας Κονδύλη.
Η συγγραφέας πραγματοποίησε ένα εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής με θέμα Μαγιάτικες ποιητικές διαδρομές (Διαβάζω- Νιώθω- Σκέφτομαι- Εκφράζομαι- Δημιουργώ) για τους μαθητές και τις μαθήτριες των τριών τμημάτων της Γ’ τάξης του Γυμνασίου και συζήτησε μαζί τους για το βιβλίο της Σχολικές ποιητικές διαδρομές. Μια Κυψέλη όλο μέλισσες και μέλι…. (24Γράμματα, 2024) που έχει συγγράψει με την ποιήτρια Νίκη Μισαηλίδη. Στο πλαίσιο της συνάντησης οι μαθητές/-τριες έγραψαν ακροστιχίδες, χάικου και τάνκα σχετικά με την ποίηση, τη σχολική ζωή και τη έννοια της συγχώρεσης σε συνέχεια του εκπαιδευτικού προγράμματος Αγωγής Υγείας «Σύγκρουση και Συνύπαρξη, Εκπαίδευση στη Συγχώρηση (forgiveness.gr) του οποίου η εφαρμογή ξεκίνησε το 2022 με υπεύθυνη τη Μαρία Κονδύλη φιλόλογο με τους/τις μαθητές/-τριες της Α΄ Γυμνασίου Γαστούνης και ολοκληρώθηκε το 2025 με τους αντίστοιχους μαθητές/-τριες της Γ΄ Γυμνασίου.
Παραθέτουμε κάποιες από τις δημιουργίες των παιδιών:
i. Η συγχώρεση
είναι μια διαδρομή
κάθαρσης ψυχής.
Γαληνεύει την καρδιά.
Κατευνάζει φουρτούνες.(TANKA)
ii. Πιάσε τη γόμα
Σβήσε μου το ποίημα
ξέχνα τα όλα. (XAIKOY)
iii. Τα ΠΟΙΗΜΑΤΑ που διαβάζω είναι σαν την Άνοιξη
Ακούγονται σαν κελάϊδισμα
Μυρίζουν σαν άνθη λουλουδιών
Έχουν τη γεύση καρπούζι
Σε αγγίζουν σαν τη θάλασσα
Μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. (ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ)
iv. Η ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ είναι σαν την ξεκούραση μετά από μια κουραστική μέρα
Ακούγεται σαν τον ήχο της ήρεμης θάλασσας το πρωινό
Μυρίζει σαν το άρωμα ανθισμένης βιολέτας
Έχει τη γεύση μιας γλυκιάς σοκολάτας
Σ’ αγγίζει σαν ένα πούπουλο
Μπορεί να σε γαληνέψει. (ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ)
Η σχολική κοινότητα του Γυμνασίου Γαστούνης, αποτελούμενη από μαθητές/-τριες, εκπαιδευτικούς και τη Διεύθυνση, εκφράζει τις εγκάρδιες ευχαριστίες της στη συγγραφέα Πωλλέτα Ψυχογυιοπούλου για την ξεχωριστή συνάντηση με την ποίηση και τη δημιουργική γραφή. Οι δραστηριότητες που ανέπτυξαν οι μαθητές/-τριες κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου ενθάρρυναν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προσπάθεια της φιλολόγου κυρίας Μαρίας Κονδύλη για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και τη μύηση των παιδιών στη δημιουργική έκφραση της αξίας της συγχώρεσης ως βίωμα και πράξη.
Η επίσκεψη της Πωλλέτας Ψυχογυιοπούλου αποτέλεσε μια πολύτιμη ευκαιρία για ουσιαστική επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη σημασία της ποίησης και της φιλαναγνωσίας στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η ζωντανή της παρουσία και η αλληλεπίδραση με τους/τις μαθητές/-τριες καλλιέργησαν την αγάπη τους για τη λογοτεχνία και τη δημιουργική έκφραση, προσφέροντας τους μια ανεκτίμητη εμπειρία.

