Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από πλευράς των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Δεν έχει περάσει πολύ καιρός από τότε που ο πρωθυπουργός σε επίσκεψη που έκανε στο υπουργείο Παιδείας, αντί να ασχοληθεί με τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο σχολείο, διαπίστωσε ότι τεράστιο ζήτημα αποτελεί η άρνηση ενός μικρού αριθμού εκπαιδευτικών να αξιολογηθεί! Σε δήλωση του μάλιστα ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι: «αν κάποιος εκπαιδευτικός αρνείται επί της αρχής να αξιολογηθεί, δεν πρέπει να έχει θέση στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προανήγγειλε ότι πολύ γρήγορα θα κατατεθούν τα σχετικά άρθρα με τα οποία θα γίνει πράξη η δήλωση του Κ. Μητσοτάκη. Παράλληλα ξεκίνησαν και οι κλήσεις σε απολογία των εκπαιδευτικών-αρνητών από τα πειθαρχικά, αλλά και οι αντιδράσεις από τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων.
Αξίζει ωστόσο να δούμε πόσοι είναι οι εκπαιδευτικοί, σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που πραγματικά έχουν αρνηθεί την αξιολόγηση! Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα οποία έχει στην διάθεση της η «Πρώτη», στην Ηλεία μόλις το 0,8% των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν αρνηθεί να αξιολογηθούν. Ειδικότερα από τους 430 περίπου εκπαιδευτικούς στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση μόλις 4 αρνήθηκαν την αξιολόγηση. Ενώ από τους 1200 περίπου εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λιγότεροι από 10 αρνήθηκαν την αξιολόγηση.
Θα μπορούσε λοιπόν κανείς να πει ότι γίνεται πολύς «ντόρος» ουσιαστικά για το τίποτα.
Οι αντιδράσεις
Την Δευτέρα το μεσημέρι, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας, απεύθυνε ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Μαΐου στις 19.00 στο 2ο Λύκειο Πύργου, ενώ παράλληλα προανήγγειλαν νέες κινητοποιήσεις ενάντια στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και τις διώξεις από τα πειθαρχικά συμβούλια. Σε ανακοίνωση της, η ΕΛΜΕ Ηλείας επισημαίνει: «Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση (48879/ΓΔ4/2025), ορίζονται και φέτος 304 Δημοτικά Σχολεία και 314 Γυμνάσια, στα οποία θα διεξαχθούν οι εξετάσεις στις 22 Μαΐου, στη ΣΤ’ Δημοτικού και στη Γ’ Γυμνασίου. Στο νομό μας, στη Δ/θμια έχουν επιλεγεί το 3ο Γυμνάσιο Πύργου, το 3ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας, το Γυμνάσιο Ανδρίτσαινας, Πηνείας και Ζαχάρως.
Οι εξετάσεις αυτές δεν είναι κάτι καινούργιο. Διεξάγονται για 4η συνεχόμενη χρονιά παρά τις αντιδράσεις εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών που αποκάλυψαν τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης όλες τις προηγούμενες φορές. Και είναι απορίας άξιο σε ποια συμπεράσματα κατέληξε η Κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘΑ από την εφαρμογή του τα προηγούμενα χρόνια. Τι ακριβώς εκτίμησε, τι διέγνωσε από τα χρόνια και εκρηκτικά προβλήματα που βιώνουμε εκπαιδευτικοί και μαθητές μέσα στα σχολεία; Και τελικά βελτίωσε, άλλαξε το παραμικρό προς το καλύτερο; Αν η Κυβέρνηση ήθελε να αντιμετωπίσει έστω κάποιο από τα σοβαρά προβλήματα των σχολείων:
Θα φρόντιζε οι μαθητές να έχουν σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια και όχι να κάνουν μάθημα κοιτώντας το ταβάνι μην του τους πέσει κανένας σοβάς, κάνα παράθυρο ή καμία στέγη στο κεφάλι.
Θα εξασφάλιζε τα σχολεία να έχουν χαρτί υγείας, φωτοτυπικό χαρτί για τις εξετάσεις, συνολικά αναλώσιμα και να μην τα πληρώνουν οι συνάδελφοι και οι διευθυντές από την τσέπη τους.
Θα κοίταζε να έχουν οι μαθητές δάσκαλους και καθηγητές από την πρώτη μέρα και όχι Μάη μήνα να υπάρχουν 1.500 κενά δασκάλων από τις τάξεις ή να μην έχουν διδαχθεί μέχρι το Φλεβάρη πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.
Θα προχωρούσε έστω σε μια αποτίμηση των ολέθριων, για τους μαθητές, αποτελεσμάτων που έχουν παραχθεί εδώ και 20 χρόνια τα προηγούμενα Αναλυτικά προγράμματα και τα σχολικά βιβλία.
Το ΥΠΑΙΘΑ επιδιώκει να υποβάλλει τα παιδιά ως άλλα πειραματόζωα σε μια τυποποιημένη και αγχωτική διαδικασία, προκειμένου δήθεν το κράτος να μετρήσει τι πάει λάθος στην εκπαίδευση! Η πραγματική στόχευση των εξετάσεων αυτών είναι να χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα τους για την «αξιολόγηση» – αποτίμηση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος έτσι ώστε να προωθηθούν πιο γρήγορα όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί σχεδιασμοί (κατηγοριοποίηση σχολείων-εκπ/κων-μαθητών, «εθνικό απολυτήριο», προώθηση δεξιοτήτων, έντασης ταξικών φραγμών κ.λ.π).
Οι εξετάσεις αυτές διεξάγονται τη στιγμή που Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας προωθούν και επιχειρούν να επιβάλλουν όλο το πλαίσιο της αξιολόγησης στον κλάδο, χωρίς να μπορούν να πείσουν κανέναν και καταφεύγουν σε μια πρωτοφανή επιχείρηση τρομοκράτησης με διώξεις και πειθαρχικά σε όποιον αναδεικνύει, αγωνίζεται και διεκδικεί λύσεις στα προβλήματα του σχολείου και παλεύει για ένα σχολείο για όλα τα παιδιά.
Μέσω του διαγωνισμού της «ελληνικής PISA», ο οποίος λειτουργεί ως ο τρίτος πυλώνας στο αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο της «εσωτερικής, εξωτερικής και ατομικής αξιολόγησης», η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας επιχειρούν:
✔να μεταβιβάσουν τις ολέθριες συνέπειες των δικών τους πολιτικών στην εκπαίδευση σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς.
✔να «νομιμοποιήσουν» και να δώσουν τον επιστημονικοφανή «φερετζέ» στην ακόμα μεγαλύτερη μετατροπή του σχολείου σε κέντρο εκγύμνασης επιφανειακών δεξιοτήτων.
να εμπεδώνεται ο κοινωνικός ανταγωνισμός, η λογική του «όλοι εναντίον όλων» και ανοίγει ο δρόμος για την περαιτέρω οικονομική άνθηση των φροντιστηρίων και την κατηγοριοποίηση των σχολείων, με βάση «επιδόσεις» που δεν αντανακλούν την πραγματική εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά τις κοινωνικές ανισότητες.
✔να υποβαθμίζουν τις γνώσεις σε πληροφορίες, να διαστρεβλώνουν και να υποβιβάζουν τη διδασκαλία και τη μάθηση, με αποτέλεσμα το σχολείο και η εκπαιδευτική διαδικασία να ανταποκρίνονται αποκλειστικά στις εξετάσεις και να απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τη γνώση και την κριτική σκέψη.…».
Κινητοποιήσεις
Τα ΔΣ της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ και της ΑΣΓΜΕ καταδικάζουν την πολιτική του ΥΠΑΙΘΑ.
✔ Η ΟΛΜΕ προκήρυξε πανελλαδική 3ώρη διευκολυντική στάση εργασίας από τις 8:00 έως τις 11:00, στις 22 Μαΐου, ημέρα διεξαγωγής των εξετάσεων.
✔ Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας θα προκηρύξει διευκολυντική Στάση Εργασίας (1ωρη, 2ωρη ή 3ωρη) με στόχο την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών.
✔ Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας θα ενημερώσει τους Συλλόγους Διδασκόντων των σχολείων που έχουν επιλεγεί και θα επιδιώξει να ενημερωθούν οι γονείς και οι μαθητές των σχολείων ώστε να μην αποδεχτούν τη συμμετοχή τους